Урок: “Заповідники, заказники, національні парки та їх значення для збереження природи Землі”Організація спостережень за природоохоронною діяльністю людей у своїй місцевості

Про матеріал
Кожен проект, який створюється дитиною, може стати кроком у майбутнє. І саме завдяки нам - вчителі , нашій відповідальності у підготовці дитини до створення цього проекту, нашої підтримки та реакції на витвір залежить подальший розвиток держави! Ця презентація - пів кроку на зустріч до натхнення дитини!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок: “Заповідники, заказники, національні парки та їх значення для збереження природи Землі” Організація спостережень за природоохоронною діяльністю людей у своїй місцевості

Номер слайду 2

дидактична: сформувати в учнів знання про заповідники, заказники, національні парки ; сприяти розвитку інтересу до вивчення предметів природничого циклу; розвивальна: розвивати вміння спрямовані на збереження природи Землі; виховна: виховувати наукове пізнання світу та бережливе ставлення до природи. Мета:

Номер слайду 3

Заповідники Заповідники  — вища форма охорони природних територій, природна лабораторія, де ведуться комплексні наукові дослідження. Заповідники є в кожному великому природному комплексі.

Номер слайду 4

Карта природних заповідників України

Номер слайду 5

Природні заповідники України — це природоохоронні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, покликані зберігати в природному стані типові або виняткові для даної ландшафтної зони природні комплекси з усією сукупністю їх компонентів, вивчати природні процеси і явища що ,відбуваються в них, розробляти наукові засади охорони навколишнього середовища, ефективного використання природних ресурсів та екологічної безпеки.

Номер слайду 6

Заказники Заказники  — природоохоронні об'єкти. На відміну від заповідників можуть бути постійними або тимчасовими; у заказниках можливе часткове взяття під охорону: тварин, рослин та інших природних ресурсів.

Номер слайду 7

Класифікація заказників: Ландшафтний заказник Ботанічний заказник Лісовий заказник Орнітологі́чний зака́зник Ентомологічний заказник Загальнозоологічний заказник Іхтіологічний заказник Гідрологічний заказник Ка́рстово-спелеологі́чний зака́зник

Номер слайду 8

Ландшафтний заказник — природно-заповідна територія України, що створюється задля забезпечення охорони всього природного комплексу, що розташований на ній.

Номер слайду 9

Ботанічний заказник —  природно-заповідна територія України, що створюється задля забезпечення охорони рідкісних та ендемічних видів, фрагменти різних фітоценозів.  Заказники даного типу зазвичай створюються на лісових, степових, заплавних, болотних та інших ділянках у гірських районах.

Номер слайду 10

Лісовий заказник —  природно-заповідна територія України, що створена задля забезпечення охорони типових для кожного окремого ботаніко-географічного району лісових екосистем.  Заказник може бути природного або штучного походження. Найпоширеніші лісові заказники штучного походження - соснові, дубові та білоакацієві насадження.

Номер слайду 11

Загальногеологічний заказник — природно-заповідна територія України, що створюється задля забезпечення охорони унікальних або рідкісних геологічних утворень, таких як печери, геологічні відслонення з оригінальними формами рельєфу, скелі, каньйони, місця знаходження залишків флори і фауни минулих епох. Також можуть охоронятися цінні фрагменти неживої природи.

Номер слайду 12

Орнітологі́чний зака́зник — природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони місць існування, а також гніздування, міграцій, линьки та зимівлі птахів.

Номер слайду 13

Ентомологічний заказник — природно-заповідна тетирія, що створюється задля забезпечення охорони комплексів, місць проживання, збереження рідкісних, зникаючих видів комах та інших безхребетних тварин.

Номер слайду 14

Загальнозоологічний заказник —природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони різноманітного тваринного світу, також є значним природним резервом мисливської фауни.

Номер слайду 15

Іхтіологічний заказник — природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони рибних запасів, місць проживання, нересту, нагулу молоді та для збереження і відтворення популяцій рідкісних та зникаючих видів іхтіофауни. Заказники даного типу відіграють важливу роль у збереженні цінних видів риб у зимову пору року.

Номер слайду 16

Гідрологічний заказник — природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення збереження водойм, боліт, водоспалів, джерел котрі мають особливо важливе водоохоронне та водорегулююче або естетичне значення.

Номер слайду 17

Карстово-спелеологічний заказник —природно-заповідна територія , що створюється для збереження рідкісних карстово-спелеологічних утворень та цінних для наукових досліджень і туризму печер, в тому числі печерної  фауни та флори.

Номер слайду 18

Національні парки Національний природний парк — категорія природно-заповідного фонду в Україні  та світі, територія, звичайно визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості типів людської діяльності та забруднення. На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, однією з цілей створення національних парків є відпочинок, тому вони дозволяють відвідування туристів та перебування на своїй території за певними умовами.

Номер слайду 19

Національний природний парк своєї місцевості Слобожанський національний парк – природоохоронна територія України, розтошований на території Кроснокутського району Харківської області.

Номер слайду 20

Навчальний проект «Смітити не можна переробляти» (про «друге життя» побутових речей)

Номер слайду 21

Статистика Сьгодні близько 6% території України займають сміттєзвалища. Тобто більше 40 тис. Кв. км. в Україні – завалені відходами і в найближчі 300 років, земля не буде придатна для сільськогосподарської діяльності, лісопосадок. Згідно з даними Держкомстату, щорічно в Україні виробляється понад 350 млн тонн відходів, з яких переробляється або спалюється до 5%, таким чином загальна кількість сміття в нашій країні становить вже понад 12 млрд. Тонн.

Номер слайду 22

Переробка сміття в Україні: 17 підприємств - переробка макулатури 35 підприємств - переробка пластику 27 підприємств – переробка скла

Номер слайду 23

Сортування сміття (відходів) — процес, при якому відходи поділяються на різні групи. Сортування відходів може відбуватися вручну в побуті за допомогою схеми роздільного збору, або автоматично розділятись в місцях відновлення матеріалів або системах механічного біологічного очищення. Сортування відходів також відбувається у місцях переробки сміття.

Номер слайду 24

Україна за сортування сміття!

Номер слайду 25

Ми всі засновники сьогодення і майбутнього нашої держави! Навчальний проект «Смітити не можна переробляти» дає змогу кожному відчути себе будівником свого середовища. Створімо світ навколо – БЕЗ СМІТТЯ!!!

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Андреєва Катерина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 травня 2020
Переглядів
2472
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку