Урок заради повноцінного життя

Про матеріал
ДАні матеріали розроблені до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом. Можуть використовуватися як для проведення уроку, а також і позакласного заходу.
Перегляд файлу

УРОК ЗАРАДИ ПОВНОЦІННОГО ЖИТТЯ.

Мета:

  • продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу;
  • сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД;
  • виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

Обладнання: мультимедійна дошка,презентація.

Хід роботи:

І. Організаційна частина

Психологічне налаштування до заняття(привітання).

ІІ. Вступна частина

Тема сьогоднішнього заняття „1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом". Воно присвячене проблемі профілактики ВІЛ/СНІДу і не тільки. СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Ми вже звикли, що 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Проблема в тому, що ми, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.

Сьогодні ми разом з вами відкриємо очі на глобальну проблему не тільки нашої держави, а й усього людства. Це пандемія ВІЛ/СНІДу  (Перегляд відео)

ІІ. Основна частина

Перегляд презентації.

Вправа «Міфи та реальність про СНІД»

Успішні та інфіковані

Кончіта Вурст

То́мас Но́йвірт (нім. Thomas Neuwirth); нар. 6 листопада 1988, Гмунден) — австрійський співак та драг-квін. Переможець 59-го пісенного конкурсу Євробачення з піснею «Rise Like a Phoenix».

Айзек Азімов

 професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики. За заслуги перед жанром Азімова названо 8-м Гросмейстром фантастики (1987) та було включено Залу слави фантастики і Залу слави Першого фендому.

Фреді Меркурі справжнє ім'я: Фаррух Бульсара, FarrokhBulsara; 5 вересня 1946, Занзібар, Занзібарський султанат  24 листопада 1991, Лондон)  британський співак, автор пісень і музичний продюсер, відомий перед усім як вокаліст та клавішник рок-гурту Queen. Прославився своїм яскравим сценічним образом і чотириоктавним вокальним діапазоном. Написав і виконав багато хітів Queen, зокрема «BohemianRhapsody», «KillerQueen», «SomebodytoLove», «Don'tStopMeNow», «CrazyLittleThingCalledLove», «WeAretheChampions». Виступаючи в складі гурту Queen, мав водночас і сольну кар'єру, а іноді був продюсером та запрошеним музикантом для інших колективів.

Рудольф Нуррієв радянський і британський артист балету, балетмейстер. 1961 року не повернувся до СРСР після закордонних гастролей, ставши зіркою лондонського Королівського балету.

Андреас Лундстедт (швед. Andreas Lundstedt), полное имя Бьёрн Хельге Андреас Лундстедт (швед. родился 20 мая 1972 в Уппсале)  шведский музыкант, певец, композитор, поэт и хореограф, фронтмен группы Alcazar.

Ірвін Еффей «Меджік» Джонсон молодший (англ. EarvinEffay "Magic" Johnson, Jr.; 14 серпня 1959, Лансинг, Мічиган) — американський професійний баскетболіст, олімпійськийчемпіон. Протягом усієї кар'єри виступав за клуб «Лос-Анджелес Лейкерс» (1979 — 91, 1996) на позиції розігруючогозахисника. 5-разовий чемпіон НБА (1980, 1982, 1985, 1987, 1988), 3-разовий MVP сезону (1987, 1989, 1990), 12-разовий учасник матчу всіхзірок, 10 разів входив до символічнихзбірних за підсумками сезону (1983 — 91 — перший склад, 1982 — другий склад). Двічі визнавався найціннішим гравцем матчу всіх зірок НБА в 1990 і 1992 роках. Олімпійський чемпіон 1992 року.

1996 року Джонсон потрапив до списку 50 найвидатніших гравців в історії НБА, а 2002 року увійшов до баскетбольного залу слави.

Томмі Девід Моррісон (англ. TommyDavidMorrison; 2 січня 1969, Грейвет, Арканзас  1 вересня 2013, Омаха, Небраска) — американський професійний боксер  1988 по 1996), чемпіон у важкій вазі за версією WBO (1993). У 1996 залишив боксерську кар'єру через позитивний результат аналізу на ВІЛ. Також відомий як актор; у 1990 знявся у кінострічці Роккі 5 у ролі боксера Томмі Ганна.

У 2007 зробивспробуповернутися в бокс — після того, як у липні 2006 повторний аналізкрові показав відсутність в організмі ВІЛ. У серпні 2013 мати Моррісона повідомила, що її синхворий на СНІД, до того ж перебуває на фінальній стадії захворювання. Помер у віці 44 років від септичного шоку, поліорганної недостатності та зупинки серця. Під час аутопсії наявність ВІЛ, однак, не підтвердилася.

Вправа «Аркуш»

Лист хворої дівчинки.

Душа дівчини, хворої на СНІД, звертається до однолітків:

Ми ще живі, але нас уже нема…

Однолітки, звертаюся до вас, щоб ви мене почули, подумали й зрозуміли. Я й інші з мого оточення багато чого раніше не розуміли.

Мені 16 років.  Ось уже 2 роки, як я хвора на СНІД. У лікарні я не одна, тут  у мене такі ж подруги й друзі. Тепер на все ми дивимося інакше, ніж раніше...

Четверо моїх друзів, учорашніх школярів, померли. У моргах лежать молоді. Ми вже хоронимо один одного. А нам хочеться жити! Краще б нам працювати, вчитися, ніж помирати!..

У нас не буде кохання, не буде сім’ї, ми не народимо дітей.

Ми ще живі, але нас уже нема. Нас залишили без дитинства й відібрали нашу юність і наше майбутнє.

Як би  я була вдячна тому, хто вирвав би у мене з рук цигарку, шприц, хто б прийшов на допомогу і витягнув мене з прірви.

Допоможіть, хто небайдужий до цієї проблеми, зупиніть те, що відбувається навколо. Допоможіть нам вижити! Ми гинемо…

Ми ще живі, але нас уже нема…

А так же хочеться жити…

Для людей, хворих на СНІД дуже важливе толерантне до них ставлення.

Один мудрець сказав: „ Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника – ти програєш. Якщо ти знаєш тільки себе – можливо ти виграєш. Якщо знаєш і себе і супротивника – перемога буде на твоєму боці". Під супротивником ми маємо наувазі ВІЛ/СНІД: про нього потрібно знати все, щоб убезпечити насамперед себе. Чи є ризики?

СНІД в УкраїніУкраїна посідає  перше місце в Європі по швидкості розповсюдження ВІЛ-інфекції. В світі найнебезпечніший шлях – статевий . У нас в державі – через кров.
Давайте пригадаємо коли може бути контакт з кров’ю іншої людини.
Так, лікарня, перукарня, салон краси . Тому ми всі повинні вимагати ,об нам маніпуляції проводили або ж одноразовими інструментами , або ж ви повинні точно знати ,що їх дезинфікували.
Серед українців дуже багато ВІЛ-інфікованих серед наркоманів.
Чому на вашу думку? Так,одним шприцом користується багато людей. І ще : завжди уникайте можливості чипати використані шприци. В голці шприца вірус зберігається більше трьох місяців. А раптом , боронь Боже, ви вкололися?!

Червоні стрічки.

Всесвітній день боротьби зі СНІДомуперше відзначався 1 грудня1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрівохорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

З того часу вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Символом боротьби зі СНІДОМ є червона стрічка, жодна акція в вдй області не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДУ була задумана весною 1991 року.

Вірус імунодефіциту був офіційно відкритий 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

СНІД в Україні

Точна кількість ВІЛ-інфікованих в Україні невідома.

Україна, згідно з доповіддю ООН, у 2005 році посідала 6-те місце в світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД.

Аналіз офіційних даних щодо поширення ВІЛ-інфекції свідчить, що епідемія триває з тенденцією до подальшого зростання в усіх регіонах України, але поширення по країні нерівномірне. Найбільше ВІЛ-інфікованих у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській і Донецькій області.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилося. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20 %. Натомість в Україні серед країн Східної Європи та Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу найвищий.

Щоденно в Україні ВІЛ-інфікується 48 осіб, діагноз СНІД ставлять 12 людям, а помирають від СНІДу – восьмеро. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок.

За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тис. - 3,5 % дорослого населення. Причому 479 тис. осіб – це число, яке передбачає оптимістичний сценарій.

За даними прогнозу, у 2014 році 36–43 % від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31–38 % числа смертей від СНІДу в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області. 2014 року прогнозні показники смертності від СНІДу в цих областях у 1,5–2,1 рази перевищуватимуть середні показники по країні. Щорічні витрати на лікування СНІДу можуть сягнути в 2014 році 630 млн.грн. (за найгіршим сценарієм).

Слабка поінформованість людейпро шляхи передачі інфекції – це основна причина високих темпів поширення хвороби.

  • не боятимемося лікарів.

ІV. Підбиття підсумків

На щастя, є ряд факторів, усвідомлення яких допомагає планувати і впроваджувати заходи, спрямовані на призупинення не тільки епідемії ВІЛ/СНІДу, а й епідемії страхів і чуток, якими переповнена вся історія виявлення і розвитку пандемії. Зокрема:

  •   шляхи передачі інфекції відомі, обмежені і можуть бути контрольовані людиною;
  •   розвиток інфекції можна вповільнювати медикаментозним шляхом, тим самим продовжуючи життя – так ВІЛ-інфекція перетворюється на варіант хронічної хвороби;
  •   у ході лікування концентрація вірусу в рідинах організму знижується, що майже унеможливлює передачу інфекції;
  •   зняття стигми з ВІЛ-інфікованості та ВІЛ-інфікованих поліпшує життя не тільки їм та їхньому оточенню, а й сприяє своєчасному зверненню за допомогою, уникненню ризикованих контактів тощо.

Від страху і стигматизації, пов'язаної з ВІЛ/СНІДом, людство поступово переходить до усвідомлення того, що для призупинення епідемії потрібно не тільки говорити про ВІЛ-інфекцію та про те, яка вона небезпечна. Вочевидь, настає час вчитися жити в світі, де носієм інфекції може виявитись будь-хто, жити в світі, де є ВІЛ.

 

 

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку