Урок " Засоби виразності живоису, нюанс, контраст, колір природніх форм. Створення образу пташки, використовуючи нюанс, контраст. Зображення папуги"

Про матеріал
Конспект уроку з образотворчого мистецтва для учнів 5 класу. . На уроці учні ознайомлюються з поняттями нюанс, контраст, вчаться малювати папугу, розвивають естетичні смаки, логічне мислення, творчу уяву.
Перегляд файлу

                              

               Урок  з образотворчого мистецтва в   5 класі

Тема уроку: Засоби виразності живопису, нюанс, контраст, колір природніх форм. Створення образу пташки, використовуючи нюанс, контраст. Зображення папуги.  

Мета:

А) навчальна : ознайомити учнів з поняттями нюанс, контраст; навчити учнів зображати на площині папуг .                                                                                                     Б) розвиваюча: розвивати   творчу уяву, увагу, логічне мислення.                                               В) виховна: виховувати естетичні смаки, любов до природи, бережне відношення до птахів.                                                                                                                              Тип уроку : комбінований.

Наочність : картинки з зображенням птахів, презентації, відеоролики.

Хід уроку

І. Організаційний момент                                                                                                        ІІ. Мотивація                                                                                                                              ІІІ. Актуалізація опорних знань                                                                                           ІV. Подача теми, мети, завдання уроку

Тема уроку: Засоби виразності живопису, нюанс, контраст, колір природніх форм. Створення образу пташки, використовуючи нюанс, контраст  « Папуга».

     1.Сьогодні ми з вами відправимося в подорож і в одну країну, де популяція кенгуру втричі перевершує за чисельністю кількість людей, що проживають в цій країні, а  овець  тут  в два рази більше, ніж людей, а кроликів — у шістнадцять разів.  

 Папуги літають прямо на вулиці, красиві, але кричать дуже голосно. Харчуються евкаліптовими плодами.

Ця країна -  материк, повністю зайнятий однією державою.

 Хто знає, що це за країна?

 Так, це Австралія ( Слайд 1). Ось вона на карті світу.

Австралія – найменший і найсухіший материк світу. Її іноді називають материк-навпаки. І справді, багато чого на цьому материку прямо протилежне. Те, що вважається нормальним для європейців, у тому числі для українців, там навпаки. Коли в Україні зима – в Австралії літо.  Для українців зрозуміло – чим далі рухаєшся на північ, тип холодніше. Для австралійців – жаркіше.
 Не всі дерева Австралії дають тінь. Тварини Австралії вирощують своїх дитинчат у сумках, окермі ссавці відкладаєть яйця, а годують малюків молоком. Материк таємниць і несподіванок.

Слайд 2.

Європейці, приїхавши до Австралії, питали y аборигенів: «А що це тyт y вас за дивні стрибучі звірі?» Аборигени відповідали: «Кенгypy», що означало: «Я тебе не розумію».

 Але, щоб нам потрапити до цієї країни, потрібно відгадати загадки. Отже вікторина. Поділимось на 2 команди. Хто більше назбирає пір’їнок, а за правильну відповідь команда отримає чарівну пір’їнку, той і матиме можливість дізнатися чому ми прибули в Австралію.

 

2. Вікторина « Відгадай птаха»

1. Яких птахів ще Стародавньої Греції використовували для відправки повідомлень на далекі відстані? (Голубів. Голубина пошта існує і в наш час).

2.Який найменший птах? (Колібрі.)

3. Який птах найбільший в світі? (Страус)

4.Який птах, який живе на Півночі зовсім не літає? (Пінгвін)

5.Яка птах є символом краси,  вірності,  чистоти і ніжності? (Лебідь.)

6.Який птах вважається власницею нічного лісу? (Сова.)

7.За любов до блискучих предметів її називають злодійкою. (Сорока.)

8. Які птахи прилітають до нас першими навесні? (Граки.)

 Чому весну «відкривають» граки, а ластівки прилітають пізніше інших птахів? (З-за способу харчування. Граки шукають корм в грунті, а ластівки ловлять комах на льоту. Комахи в повітрі з'являються пізніше, відповідно, і ластівки прилітають пізніше інших птахів.)

 

9. Хто підкидає яйця в чужі гнізда? (Зозуля)

Чому вчені виправдали зозулю, незважаючи на те, що підкидьки-зозуленята викидають інших пташенят з гнізда? (Зозуля - єдиний птах, яка поїдає волохатих отруйних і самих ненажерливих, знищують ліс гектарами,  гусениць. Жодна інша птиця не доторкається до цих гусеницях).

 

10. Цей птах має яскраве оперення,  може говорити людською мовою, часто живе в будинку людей. (Папуга).

Молодці ! Отже сьогодні ми з вами відправляємося в Австралію для того, щоб подивитися і послухати папуг, а потім навчитися їх малювати.

ІV. Подача теми, мети, завдання уроку.

Тема уроку: Засоби виразності живопису, нюанс, контраст, колір природних форм. Створення образу пташки, використовуючи нюанс, контраст . Зображення папуги. 

 

Підніміть руки, у кого є вдома папуги, а хто бачив живого папугу ?

  А зараз давайте подивимося фотоальбом папуг, який нам прислав фотограф з Австралії (презентація фото папуг). При перегляді зверніть увагу на кольори, забарвлення папуг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні ми познайомимося з такими термінами, як нюанс та контраст.                 Нюанс –( франц. nuance), відтінок, ледь помітний перехід одного кольорового тону  в інший.

    У природі нюанс, в основному, служить засобом маскування, як для збереження свого життя, так і для полювання. Нюансові сполучення найбільш характерні для тварин і рослин середніх широт, півночі, непрохідних тропічних джунглів і т. ін. Там, де в меншому ступені спостерігається контраст світла і тіні, зв'язаних із сонцем. Нюансові сполучення підкреслюють взаємозв'язок всіх елементів природи, поєднують усі живі істоти в єдину гармонічну колірну гаму.

Розмаїття відтінків у звичайній траві — це колірний нюанс. В одній рослині можна побачити повторення форми листя: більші знаходяться знизу, та чим вище, тим дрібніше вони стають. Це нюанс форм. Тут же можна помітити і нюанс кольору: нижні листки вже пожовкли, середні яскраво пофарбовані, а верхні бліді.

 

  Контраст – це протилежність, чорне і біле.   Це явище відображається у приказці: “Чим ніч темніше, тим яскравіше зірки”.

 Перед тим, як приступити до практичної роботи, подивимося, які вони - папуги.

Відеоролик «Смішні папуги»( 5 хв).

 

   Практична робота.

1. Перегляд відеоролика . Як малювати папугу? (5хв.)

  2. Малюємо  папугу.  Роздаюються малюнки – схеми.                                      Відеорозповідь « Як приручити папугу?»  (7 хв.)

Відео «Як співає папуга?»

Звучить музика.
 

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=9cd28539464491bd944fb0abe6a43594&n=13       http://iqeffect.ru/wp-content/uploads/2016/02/35487864.jpg

 

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=cc2f277b0b783f8e74744734f0457858&n=13

Как нарисовать попугая Какаду поэтапно - Животные - как нарисовать уроки - Каталог файлов - самые новые фильмы и картинки, взлом  http://klass.photolandiya.ru/img-q5y5x5n4g40414y5u4o4h4q55604o4s4/images/uroki/karand/givotnie/cockatoo-6.jpg   http://ara.ru/uploads/images/40/major_mitchells_cockatoo__medium.jpg

 


  Для того щоб зобразити хвилястого папугу, слід намалювати два кола, голова повинна бути більше тіла. Далі виводимо контури хвоста і тіла. Переходимо до зображення голови хвилястого виду папугу. Спочатку займаємося промальовуванням чола, дзьоба і підборіддя. Після цього, прибираємо допоміжні кола, а потім малюйте очей і брови. 
Далі слід зобразити крильце папугу. Після цього видаляємо непотрібні деталі (що знаходиться усередині крильця і зовні пір'я). Зображуємо кінцівки і пір'я і, домальовували контур до хвостика. Нам залишилося лише обвести всі контури жирним шаром. За бажанням, можна прикрасити папугу.

Картини папуг дуже різні і гарні, особливо якщо малювати папугу Какаду. Відтінки оперення папуг досить яскраві, що часом не знаєш, яка фарба чи колір підійде. Зображення з допомогою олівця не зуміє передати всю «живність» і природну красу папугу. Тому для цього рекомендується використовувати фарби або олівці (кольорові). Але якщо правильно затінити зображення за допомогою звичайного олівця, то можна домогтися об'ємності, що неможливо зробити за допомогою фарб. Так що тут вже вибір за вами, все залежить від того, який ефект ви хочете отримати.

3.Інформаційна хвилинка (додатково)

      Батьківщиною хвилястих папужок є Австралія. У дикій природі найчастіше зустрічаються особини з  трав’янисто- зеленим забарвленням. Блакитні, жовті, білі, строкаті забарвлення — це результат селекційних експериментів. На сьогоднішній день існує близько 200 варіантів забарвлення цих папуг. Крім кольору, одомашнені хвилястики відрізняються від своїх диких родичів розмірами — вони набагато більший і можуть досягати 25 см в довжину.

     Австралійські аборигени називали яскравих зелених пташок Betcherrygah, що означає «хороша їжа». Європейці, не схильні вживати в їжу декоративних птахів, назвали цей вид хвилястим папугою: через чорних смужок на голові та спині, які створюють малюнок, схожий на водну брижі. Але головною заслугою цивілізованого європейця стало виведення хвилястих папужок виставкового типу. Вперше птиці шоу класу з’явилися в середині XX століття в Англії.

    Стать хвилястого папуги визначається за кольором восковіци. Колір восковіци молодого самця найчастіше (але зовсім не обов’язково) рожевого або бузкового кольору, дорослого від яскраво синього до лілового. У дівчаток найчастіше восковица блідо -блакитна, а навколо ніздрів зовсім біла. Точніше, блакитний колір починається від надклюва і блідне ближче до ніздрів, переходячи в біле навколо них. У  напівзрілом віці восковица може набувати коричневий колір, а після — повертатися в первісний. Все залежить від рівня гормонів і ступеня готовності до гніздування. Поки пташеня ще маленьке (до 1 місяця), вгадати, хлопчик перед нами чи дівчинка, майже неможливо.

     У раціоні  папуги, як правило, присутні зернові суміші, каші, зелень, фрукти — ось їх звичайна їжа. Намагайтеся, щоб харчування вашого домашнього улюбленця було максимально збалансованим, побільше спілкуйтеся з ним і частіше випускайте політати, і тоді є всі шанси, що ваша пташка проживе всі 15 років. А це дуже довге, за пташиними мірками, життя!

Цікаве про папуг

Хвилясті папуги є найпопулярнішими декоративними птахами в світі.

Люди можуть розрізнити 16 зображень в секунду, а хвилястий папужка - 150 зображень за секунду.

Хвилясті папуги бачать світ в кольорі. У собак, до речі, зір чорно-білий.

 Хвилястий папуга розумний щоб порахувати до трьох.

Папугам не можна давати шоколад, алкоголь, сіль, авокадо - це для них отрута.

Ці маленькі пташки бувають різноманітних кольорів, але яйця несуть завжди білі.

Хвилястий папуга може повернути голову до 180 градусів.

 Папуги в диких умовах моногамні, вони утворюють пари на все життя. Пам'ятайте про це, коли захочете їх розлучати!

Деякі особи можуть дожити до 20 років!

Новонароджені хвилясті папужки важать 2 грами, а дорослі 28-30 грам.

Температура тіла хвилястих папужок  41 С.

Хвилястий папуга розумніший більшості тварин.

Деякі хвилясті папуги можуть запам'ятати 100 слів і більше.

Серце хвилястого папужки б'ється понад 200 разів за хвилину!

 Хвилясті папужки сплять по 10-12 годин за добу.

 

4. Фізкультхвилинка.

 

Працювати перестали

І тепер всі дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо, вправу починати!

Руки вгору, руки вниз

І легесенько пригнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

Всі за парти посідали.

 

Продовжуємо малювати.

V. Підсумок уроку

А зараз нам час повертатися з Австралії до України в рідну Красенівку. Надіюсь ви повернетесь з  завершеними малюнками , але, якщо хтось не встиг домалювати, можете зробити це вдома. Перевіряю роботи. Виставляю оцінки, мотивую.

Гра на уважність. Скільки папуг на картинці? Хто перший відгадає піднімає руку.

http://cdn.wadpphoto.com/wp-content/uploads/2016/09/parrot_wallpaper_18_Widescreen-wallpaper-1024x600.jpg 6

 

http://333v.ru/uploads/07/07568fe32488e670cc88351d61ef31be.jpg 8

 

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=47368c62ed1f3d60cb656d87b080d480&n=13 13

   Хотілось вам сказати, що  добре живеться папугам в теплих краях чи в теплих квартирах, але не слід забувати і про тих птахів, які залишилися зимувати у нас на Україні. Тому давайте допоможемо їм пережити холодну зиму.  Коли у ваших батьків буде вільний  час, попросіть їх, щоб вони вам допомогли змайструвати годівничку. Повісьте її біля вікна,  насипте зерна чи  покришіть хліба, повісьте шматочок сала і до вас будуть злітатися пташки і радувати своїм  щебетанням чи цвіріньканням, особливо тим буде приємно,  у кого немає вдома папуг.

VІ. Релаксація.

Якби ви були б птахом ким би вибули? 

Учні висловлюють свої міркування.

VІІ. Домашнє завдання

 Спостереження за забарвленням оперенням птахів.

 

 

1

 

docx
Додано
14 січня 2022
Переглядів
1124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку