Урок "Здорове харчування - джерело енергії"

Про матеріал
Розкрито умови здорового харчування; поняття “здорове” харчування; шкідливої та корисної їжі; режим харчування та корегування його за потребою.
Перегляд файлу

УРОКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

 

2 КЛАС. СКЛАД ЇЖІ

 

Урок 2-1 (1). ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ

 

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО УРОКУ

(Автор: Княгницька В.М., вчитель інформатики та основ здоров'я Шосткинської

загальноосвітньої школи І 0-ІІІ ступенів № 4 Шосткинської міської ради Сумської області)

 

Очікувані результати навчання

Наприкінці заняття учні (учениці):

називатимуть умови здорового харчування;

пояснюють поняття “здорове” харчування;

розрізнятимуть шкідливу та корисну їжу;

аналізуватимуть режим харчування та корегують його за потребою.

 

ТЕОРЕТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ

 

План

1. Що таке їжа. Навіщо ми їмо.

2. Склад продуктів харчування та їх роль для організму.

3. Здорове харчування. Рекомендації.

4. Корисні та шкідливі продукти харчування.

 

  1.               Що таке їжа. Навіщо ми їмо. Людина народжується, щоб жити, а життя неможливе без харчування. Харчування -  одна з головних умов розвитку кожної живої істоти. Їжа потрібна організму для побудови та відновлення тканин тіла, які руйнуються в процесі життєдіяльності; для підтримки цього процесу і поповнення енергії, яка витрачається. Все це відбувається в організмі не лише під час його формування й розвитку, а й протягом всього життя. Основне призначення їжі – бути джерелом енергії та «будівельним матеріалом» для організму.

Сама їжа має бути різноманітною та повинна відповідати індивідуальним особливостям. Харчування кожної людини повинно відповідати віку, характеру трудової діяльності, звичкам.

Вживаючи їжу, людина не лише тамує голод, а й отримує певне задоволення. Численними дослідженнями доведено, що для підтримки здоров'я людині потрібна збалансована їжа певного складу та якості. Вона повинна містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та рідини. Порушення в харчуванні приводять до розвитку багатьох, часом важких та невиліковних, захворювань.

Енергія і життєздатність нашого організму, його розвиток, розміри, сила, працездатність, здатність до відтворення, розумова енергія і тривалість життя залежать від звичайнісінької їжі, яку ми споживаємо.

Значення харчування у життєдіяльності людини відображає відомий вираз «Ми – те, що ми їмо», підкреслюючи виняткову роль харчування у формуванні як тіла, так і поведінки людини.

Від того, як людина харчується, залежить її здоров'я, настрій, працездатність. Для ефективного навчання та роботи людина має повноцінно харчуватись, мати достатньо сили та здоров'я. Отже, харчування людини – це не тільки його особиста, але й суспільна справа. Проблема харчування є сьогодні однією з найважливіших проблем людства. Французькому фізіологові Брілья-Саварену належить вислів: «Тварина насичується, людина їсть, розумна людина – вміє харчуватися». Поняття «вміти харчуватися» нічого спільного не має з тамуванням голоду.

Уміння харчуватися передбачає розумне, помірне і своєчасне харчування, тобто відповідну культуру харчування. І цій своєрідній науці - науці харчування,  а саме культурі харчування – необхідно вчитися, навчатися з дитинства, поки людина може попередити виникнення захворювань від неякісного, неправильного та непомірного харчування, зберегти та укріпити своє здоров'я.

Особливо важливим є харчування дітей та підлітків. Адже молодий  організм та організм дитини багато в чому відрізняється від організму дорослої людини. У дітей бурхливо протікають процеси обміну речовин, всі органи і системи у них знаходяться в стадії росту, розвитку, формування та вдосконалення своїх функцій. Діти та підлітки відрізняються великою рухливістю та потребують відносно великого надходження та поповнення витраченої енергії.

Протягом майже всього періоду зростання у дитинстві та підлітковому віці відбувається розвиток центральної нервової системи, становлення та вдосконалення вищої нервової діяльності, емоційної сфери, інтелекту, фізіологічної системи організму. При цьому чим молодша дитина, тим активніше протікають у нього всі процеси і тим чутливим є організм до будь-яких порушень в харчуванні. Нерідко причини захворювань дорослої людини слід шукати в ранньому дитинстві. До таких захворювань, наприклад, можуть бути віднесені хвороби обміну речовин: ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз тощо.

 

  1.               Склад продуктів харчування та їх роль для організму. Вислів «Ми – те, що ми їмо» відображає розуміння ролі харчування в житті людини.

Усі життєві процеси в організмі людини знаходяться у великій залежності від того, з чого складається його харчування, а також від режиму харчування.

Кожен живий організм у процесі життєдіяльності безперервно витрачає речовини, які входять до його складу. Значна частина цих речовин змінюється в організмі, внаслідок чого вивільняється енергія. Цю енергію організм використовує для підтримки постійної температури тіла, для забезпечення нормальної діяльності внутрішніх органів, і особливо, для виконання фізичної роботи. Крім того, в організмі постійно відбуваються процеси, пов'язані з формуванням нових клітин і тканин.

Саме з їжею в організм надходять такі складні речовин, як білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини, які служать джерелом енергії, необхідної для життєдіяльності організму, і будівельним матеріалом, що йде на відновлення клітин, тканин і органів людського тіла.

Одним з основних принципів раціонального харчування є забезпечення енергетичних потреб організму.

Потреба організму в енергії залежить від цілого ряду чинників. Але при цьому основний принцип такий: нам потрібно стільки калорій, скільки ми їх витрачаємо, а точніше, енергетична потреба людини, виражена в калоріях, повинна дорівнювати кількості енергії, що витрачається.

Білки. Білки – це складні органічні речовини, необхідні для будівництва клітин, які виконують багато різноманітних функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин. При нестачі енергії в організмі, білки починають руйнуватися і є джерелом цієї енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі неможливе.

Джерелами білків в харчуванні є продукти тваринного і рослинного походження: м'ясо, молоко, риба, яйця, хліб, крупа, а також овочі і фрукти. За своїм хімічним складом і поживною цінністю білки неоднакові.

Розрізняють білки рослинного і тваринного походження. На відміну від рослинних, тваринні білки містять усі амінокислоти, причому саме в тих про- порціях, які потрібні організму. Саме тому тваринні білки називають «повно- цінними» або «досконалими», а рослинні -  «неповноцінними». Втім, це ще не означає, що не можна «підібрати» рослинний раціон, який містить усі необхідні білки і амінокислоти – різні види рослинної їжі при правильному комбінуванні цілком можуть повноцінно забезпечувати ними організм.

Так, крупи містять від 6 до 16% білків, причому найбільш цінні білки містяться в гречаній крупі, вівсянці, рисі і деяких бобових, особливо в сої. У овочах і фруктах усього 1,2-1,5% білків, але при достатньому споживанні овочів і картоплі ці білки мають значення в харчуванні людини. Білки картоплі і овочів, особливо капусти, містять життєво необхідні амінокислоти в таких же співвідношеннях, як білки тваринного походження. Таким чином, чим різноманітніші продукти харчування людини, тим більше вона отримає з їжею білків досить високої якості, а, отже, і достатню кількість життєво необхідних амінокислот.

Необхідною умовою повноцінного харчування є те, щоб білки були в правильних співвідношеннях з іншими харчовими речовинами – вуглеводами, жирами, вітамінами.

Слід зазначити, що для організму приблизно однаково небезпечною є недостатня кількість і надлишок білків. Їх недостача може призводити до уповільнення розвитку і відновлення тканин, а надлишок підвищує навантаження на печінку та нирки, провокуючи розвиток захворювань.

Орієнтовна норма споживання білків на добу: 1,5 г на кожен кг ваги.

Жири. Жири – це речовини, які виконують функцію енергозабезпечення організму. Жири є найціннішим енергетичним матеріалом.

Розрізняють два види жирних кислот: насичені і ненасичені. Насичені кислоти містяться в так званих твердих жирах. При кімнатній температурі такі жири знаходяться в твердому стані. Вони містяться в молоці і молочних продуктах, яловичині, баранині, свинині, м'ясних продуктах, яйцях, деяких видах рослинної олії, наприклад кокосової та пальмової. Насичені жири беруть участь в утворенні холестерину в печінці. Відомо, що порушення в обміні холестерину спричиняють атеросклероз судин і, як наслідок, можуть привести до інфаркту та інсульту. Водночас холестерин є життєво необхідним організму, наприклад, для вироблення гормонів.

Ненасичені жири містяться у рибі, курячому м'ясі, маргарині та інших продуктах: соняшниковій, кукурудзяній та соєвій оліях. Вони також містяться в оливковій, рапсовій та арахісовій олії, а також оливках, арахісі та авокадо.

Жири в організмі людини відкладаються у вигляді жирових запасів, наприклад, підшкірній клітковині. Іноді жир відкладається в деяких внутрішніх органах, наприклад, в печінці, нирках. Відкладення жиру в організмі відбувається не лише за рахунок жирів, взятих з їжі, але також і при щедрому вуглеводному харчуванні (борошняні вироби, крупи, овочі, цукор тощо), в результаті переходу вуглеводів в жири. При щедрому білковому харчуванні також відкладається значна кількість жиру.

Надлишок жирів знижує засвоюваність їжі, зокрема білків, а також при- зводить до утворення в організмі великої кількості отруйних речовин. Проте, і занадто мала кількість жирів позначається на якості їжі, її смаку і теж призводить до зниження засвоюваності усіх харчових речовин.

Окрім жирів тваринного походження, в харчовому раціоні обов'язково мають бути і рослинні жири, які містять цінні для організму речовини.

Джерела корисних жирів: оливкова олія, рапсова олія, олія з арахісу, соняшникова олія, соєва олія, олія з горіхів (грецькі, кедрові), рослинні олії, жири морської риби, яка живе в холодних водах.

Варто зазначити, що існує також група малокорисних жирів, які знаходяться у продуктах, що пройшли термічну обробку: креми, крекери, бісквіти, соуси, майонези тощо, а також жири, що не зустрічаються в природі (картопля фрі, чіпси, пончики, блюда, приготовані у фритюрі тощо).

Вуглеводи. Вуглеводи – природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин та рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80% сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за рахунок вуглеводів.

До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу), крохмаль, целюлозу тощо.

Джерелами вуглеводів у харчуванні людини є, головним чином, продукти рослинного походження – хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи містяться в молоці.

Харчові продукти містять різні вуглеводи. Крупи та картопля містять складні вуглеводи, які є нерозчинними у воді, але розщеплюється під дією травних соків.

У фруктах, ягодах і деяких овочах вуглеводи містяться у вигляді різних простіших речовин. Ці речовини розчинні у воді і добре засвоюються організмом. Розчинні у воді цукри швидко всмоктуються в кров. Якщо вуглеводи поступають з їжею в достатній кількості, вони відкладаються головним чином в печінці і м'язах у вигляді особливого крохмалю - глікогену. Надалі запас глікогену розщеплюється в організмі до глюкози і, поступаючи в кров та інші тканини, використовується для потреб організму. При надмірному ж харчуванні вуглеводи переходять в організмі в жир.

Норма споживання вуглеводів на добу: 5-8 г на кожен кг ваги.

Вітаміни. Вітаміни – це речовини, які необхідні для харчування людей і тварин. Вони беруть активну участь у засвоєнні їжі, підвищують працездатність людини, протидію захворюванням, поліпшують обмін речовин.

Для нормальної життєдіяльності організму необхідно на добу всього декілька сотень міліграм різних вітамінів. Вони потрібні для засвоєння організмом усіх харчових речовин, для росту та відновлення клітин і тканин.

Нестача принаймні одного з вітамінів призводить до серйозних порушень в організмі. Такий стан називають авітамінозом.

Безпосереднє значення для здоров'я людини мають близько 20 вітамінів. Вони потрібні для формування ферментів, гормонів та інших активних речовин, для прискорення низки біохімічних реакцій, які відбуваються в організмі і зумовлюють обмін речовин. Вітаміни необхідні також для трансформації енергії. Потреба у вітамінах підвищується в період росту і розвитку організму, під час одужання після хвороби.

Більшість вітамінів не утворюється в організмі людини та надходить з продуктів харчування.

Мінеральні речовини. Мінеральні речовини – це хімічні елементи, які містяться в земній корі.

Мінеральні речовини, що входять до складу організму, безперервно витрачаються ним, причому розміри цих витрат залежать від виду діяльності, умов роботи, стану організму тощо. Якщо їжа людини різноманітна, то в ній в достатній кількості містяться усі необхідні мінеральні речовини (солі кальцію, фосфору, магнію, заліза, міді, калію та ін.).

Мінерали потрібні для життєдіяльності організму, вони беруть участь у багатьох процесах: дають міцність нашому скелету, активізують дію ферментних систем, контролюють водний баланс, посилюють ефект нервово-м'язової передачі, взаємодіють з гормонами, вітамінами та іншими речовинами.

Крім того вони знаходяться в організмі в певному співвідношенні. Дефіцит одного з мінералів може порушити баланс інших мінералів організму.

Вода. Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла. Кров містить близько 80 % води. Усі процеси, що протікають в організмі, пов'язані з водою та розчинними в ній речовинами. Людина може жити тривалий час (місяць і навіть більше) без їжі, але не за відсутності води.

Недостатня кількість води призводить до зневоднення організму. У свою чергу це приводить до кисневого голодування, застудних захворювань, швидкої стомлюваності, зниження працездатності, алергічних проявів, поганого сну, дратівливості, появи болів в серці, депресій, зниження пам'яті, слуху, зору, підвищення артеріального тиску, набряків.

Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 2-2,5 л.

Але надмірна кількість води також не корисна для організму людини і викликає посилену роботу серця і нирок. Крім того, з організму вимиваються поживні речовини.

 

  1.               Здорове харчування. Рекомендації. Сучасна людина настільки поринула у свої проблеми, що забула про найголовнішу – своє здоров’я. Його основою є правильне харчування. Багато людей не замислюється про те, якої шкоди собі можна нанести, харчуючись напівфабрикатами або швидкою їжею. Тим часом вживання корисних продуктів відображається на стані всього організму. Неправильне харчування може стати причиною багатьох проблем зі здоров’ям.

Правильне харчування – дуже важлива частина життя будь-якої людини, яка піклується про своє здоров’я. Корисні продукти харчування дають достатню кількість енергії, підвищують імунітет, прискорюють процес регенерації клітин, нормалізують функції травної системи. Крім того, завдяки правильній їжі у людини вирівнюється колір обличчя, стають міцними волосся і нігті. Здорова людина виглядає життєрадісно і позитивно.

Рекомендації щодо правильного харчування

1. Дотримуватися режиму харчування . Треба їсти приблизно в один і той же час, тому що виробляється умовний рефлекс, який запускає механізм перетравлення їжі. Це дозволяє знизити навантаження на травну систему. Оптимальним вважається прийом їжі 4-5 разів на день невеликими порціями. Чи не пропускати прийоми їжі . Недотримання цього правила тягне за собою кілька наслідків. Наступного разу можна з’їсти набагато більше ніж потрібно, що порушить процеси травлення. Незадоволений голод виснажує організм і призводить до стомлення.

2. Різноманітна і корисна їжа. Складати своє меню потрібно таким чином, щоб організм отримував всі необхідні вітаміни і поживні речовини. Не можна відмовлятися від продуктів тваринного або рослинного походження, бо вони доповнюють один одного.

3. Враховувати калорійність їжі. Щоденний раціон не повинен перевищувати 2000-2500 ккал. Це за умови, що немає необхідності в дієті. Така норма рекомендована для того, щоб організм отримував достатньо енергії. Але це умовні числа. Складати меню потрібно таким чином, щоб калорії, що надходять в організм, і витрата енергії були збалансовані.

4. Не поспішати під час їжі . Ретельно пережовувати їжу дуже важливо, бо травлення починається ще в ротовій порожнині. Слинні залози виробляють ферменти, які допомагають розщеплювати їжу. Ретельно подрібнена їжа набагато швидше перетравлюється в шлунку.

 5. Не вживати шкідливу їжу. Необхідно звести до мінімуму споживання цукру і солі, виключити з раціону смажену, гостру, жирну і копчену їжу. Вони завдають великої шкоди організму. Але повністю відмовлятися від жирів не можна, вони сприяють побудові нових клітин.

6. Обов’язково вживання риби. Вона є джерелом жирних кислот.

7. Включити в раціон свіжі овочі і фрукти. Це джерело мінералів, вітамінів і корисних речовин. Вони повинні бути на столі щодня. Краще їсти їх сирими, але можна готувати на пару.

8. У повсякденному раціоні обов’язково повинні бути присутніми крупи і продукти з цільного зерна. Можна вживати висівки, вироби з борошна грубого помелу. Вони містять клітковину, яка чудово очищає організм від шлаків.

9. Не рекомендується читати або дивитися телевізор під час їжі. Відволікаючись можна з’їсти більше ніж потрібно.

10. Не можна пити під час їжі або відразу після неї. Рідина, що потрапила в організм з їжею, розбавляє шлунковий сік і порушує процес травлення.

 11. Стежити за станом ротової порожнини і ясен. Хворі зуби або інфекції впливають на всю травну систему, пригнічують імунітет, і їжа не приносить користь організму.

Дотримуючись цих правил, людина продовжить не тільки свою молодість, а й життя.

 

  1.               Корисні та шкідливі продукти харчування. Дієтологи давно сперечаються, яка їжа корисна для здоров’я. Одні продукти не викликають сумніву, а про користь інших потрібно замислитися. Є такі продукти, які приносять безперечну користь для організму:

Яблука. Цей фрукт містить в собі важливі мікро- та макроелементи, а також вітаміни A, B, C, Р. Вони покращують травлення, зміцнюють імунітет, знижують рівень холестерину, очищають організм від шлаків. У яблуках присутні кислоти, які запобігають розвитку шкідливих бактерій в кишечнику. У них міститься речовина кварцетин, який уповільнює зростання ракових клітин.

Риба. За своїм кулінарним і харчових якостях вона не поступається м’ясу, і навіть перевершує його. Риба є головним джерелом Омега-3 жирної кислоти. Вживання її 3 рази в тиждень значно знижує ризик серцево-судинних захворювань. Її склад не дає накопичуватися холестерину, який надходить з іншою їжею, зменшує запальні процеси, сприяє поліпшенню кровообігу, знижує ризик розвитку раку. Білок риби, на відміну від м’ясного, легше засвоюється організмом.

Часник. Його в основному використовують при застудних і вірусних захворюваннях. Однак він має ще й інші лікувальні властивості, а також містить калій, кальцій, вітаміни B, C, D. Часник покращує діяльність травної системи, вбиваючи хвороботворні мікроорганізми. Але основна його дія спрямована на поліпшення стану серцево-судинної системи. Для того щоб витягти максимум користі з часнику, краще вживати його в свіжому вигляді.

Цибуля. Цей продукт також містить речовини, які використовуються при боротьбі з вірусами. Цим він зобов’язаний тому, що в його складі присутні фітонциди – речовини, які перешкоджають розвитку хвороботворних організмів. Цибуля вважається одним з продуктів, які не втрачають своїх властивостей під впливом температури.

Морква. Цей овоч має воістину унікальні властивості. Бета-каротин, що знаходиться в ньому, при попаданні в організм перетворюється на вітамін A. Він знищує вільні радикали. Незамінним цей продукт роблять: вітаміни (C, E, PP, групи B), мінеральні речовини (калій, кальцій, залізо, магній, йод), ферменти (фруктоза, глюкоза, лецитин). Моркву потрібно вживати при захворюваннях печінки, жовчного міхура, нирок, різних запальних захворюваннях.

Горіхи. Вони містять дуже багато вітамінів і мінералів. Вживаючи їх в їжу, можна поліпшити зір і роботу серця, знизити ризик діабету. Їх можна вживати як самостійну страву, так і доповнення до основної. Але потрібно враховувати високу калорійність всіх видів горіхів.

Банани. Цей унікальний продукт є високоенергетичним антидепресантом. Вони дуже легко втамовують голод, бо містять вуглеводи, які добре засвоюються організмом, але при цьому вважаються дієтичним продуктом, придатним до щоденного вживання. Банани містять багато вітамінів A, C, B6.

Зелений чай. У ньому знаходяться вітаміни A, C, K, PP, а також калій, фтор, цинк, йод. Цей напій сприятливо діє на серце і судини, знижуючи ризик інсульту. Він нормалізує роботу травної системи, нирок, печінки. Цей чай набагато корисніше чорного, бо в ньому менше тіаміну, але присутній катехін. Такий напій можна пити щодня.

Мед. Його називають найкориснішим продуктом. Він містить безліч вітамінів, ферментів, органічних кислот і більше 30 мікро- і макроелементів. Мед підвищує опірність організму багатьом інфекціям, має бактерицидні властивості. Однак є великий мінус – цей продукт дуже сильний алерген.

Броколі і цвітна капуста. До складу цих овочів входить білок, який за складом нагадує тваринний, але легше засвоюється організмом. Вміст в капусті вітамінів і мікроелементів сприятливо впливає на обмін речовин і має протизапальну дію.

Помідори. Ці овочі містять рідкісний і цінний антиоксидант – лікопен. Його практично немає в інших продуктах. Ця речовина захищає від шкідливого впливу ультрафіолету і запобігає раку шкіри. Помідори також багаті вітаміном C, калієм і клітковиною. Вони знижують холестерин в крові і покращують кровотворення.

Це неповний список корисних продуктів. Але вживаючи в їжу хоча б ці, можна принести величезну користь своєму організму.

Вживання шкідливої їжі. Шкідлива їжа останнім часом набирає все більшої популярності. Це відбувається через брак часу або сил для приготування повноцінного обіду чи вечері. Багато хто використовує напівфабрикати, деякі харчуються фаст-фудом. Вважаючи за краще такий варіант харчування, людина не замислюється про те, якої шкоди він завдає своєму здоров’ю. Наслідки прийому неправильної їжі Вживаючи в їжу некорисно їжу, людина поступово отруює свій організм. Особливо це стосується продуктів, що містять багато барвників і замінників. Жирна їжа поступово приводить до збільшення ваги. Багато речовин, які виробники додають в різні продукти, є справжніми отрутами. Поступаючи в організм невеликими дозами, вони поступово викликають звикання. З часом людина вже не може відмовитися від шкідливої, але такою смачною їжі. Якщо щоденний раціон складається тільки з ненатуральних або оброблених продуктів, травна система працює неправильно. Це призводить до появи гастритів, виразок шлунку, захворювань печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Що приносить шкоду здоров’ю. Зазвичай найсмачнішою буває саме шкідлива їжа. Список може бути дуже величезний.

Але є продукти, які завдають найбільшої шкоди організму:

Фастфуд. Швидке харчування стає все більш популярним. Це швидко і смачно. Але ці продукти в своєму складі не мають нічого натурального, вони переповнені ароматизаторами і підсилювачами смаку. Така їжа викликає звикання. Надмірне її споживання призводить до ожиріння і проблем з серцево-судинною системою.

Солодка газована вода. Вона містить величезну кількість цукру, ароматизаторів та консервантів. Ніякої користі такі напої не приносять, а тільки додають калорій і викликають гастрит. Краще їх замінити звичайною водою.

Майонез, кетчуп і готові соуси. Всі ці продукти негативно впливають на стінки судин. Вони не містять ніяких натуральних інгредієнтів і переповнені всякими хімічними добавками. Крім того, майонез і соуси дуже калорійні, а в поєднанні з жирною їжею негативно впливають на серце і шлунок, а також порушують обмін речовин.

Ковбасні вироби. Крім того, що в складі ковбаси практично немає м’яса, вона ще може містити генномодифіковану сировину. Сьогодні виробники додають в ковбасу хрящі, шкіру і різні залишки м’ясного виробництва. Ще туди додаю штучні барвники та підсилювачі смаку. Особливо шкідливі копчені види. Вони підвищують холестерин і негативно впливають на нервову систему.

Шоколадні батончики і «чупа-чупси». Купуючи ці продукти, потрібно розуміти, що нічого, крім шкоди, вони не принесуть. Ці цукерки містять величезну кількість калорій. Вони складаються практично з одних добавок, барвників і консервантів. Вживання великої кількості такої їжі може привести до діабету.

Консервовані продукти. Зараз консервують майже все: овочі, фрукти, м’ясо, рибу. В результаті обробки ці продукти втрачають всі свої корисні властивості. Додавання консервантів і різних хімічних речовин робить їх дуже шкідливими. Чіпси і сухарики. Вони є одними з найшкідливіших продуктів. Складаються з суміші жирів і вуглеводів. Містять дуже багато солі, підсилювачі смаку і безліч хімічних добавок. Крім того, багато виробників обсмажують чіпси на технічному маслі. Все це призводить до небезпечних захворювань: інсульту, інфаркту, онкології.

 

МЕТОДИ / ПРИЙОМИ / ВПРАВИ

 

  1.               Робота в парах. Гра «Обери та поясни»

На парті – картки з різними продуктами харчування. Завдання: обрати корисні продукти, пояснити свій вибір.

(Кефір, хліб, згущене молоко, жуйка, яблучний сік, картопляне пюре, сметана, кока-кола, чіпси, сир, помідор, сухарики, булка, цукерка.)

  1.               Групове заняття. Робота в групах. Створення колажу «Корисна їжа»

Учитель роздає малюнки, фотографії, вирізки з газет та журналів, на яких зображено різноманітну їжу. Учні мають обрати тільки корисну їжу. Потрібні малюнки наклеїти на плакат.

  1.               Гра «Антиреклама»

Серед запропонованих зображень відібрати малюнки товарів, які рекламують по телевізору шкідливі продукти. Обираючи малюнки, діти повинні самі називати чим ці продукти шкодять людині.

(Молоко, яблуко, сік, сир, картопля, чіпси, мівіна, сухарики, копчена ковбаса, компот, газований напій, кока-кола, солодощі, мед, риба, олія, морозиво, смажене м'ясо, солоний огірок, гамбургер).

 

 

 

 

  1.               Завдання «Що сьогодні на обід?»

Закресли слова-назви продуктів харчування у таблиці на дверцятах холодильника. З решти літер склади назву української страви, яку мама приготувала на обід. Чим вона корисна?

Підказка. Тобі допоможуть малюнки. Увага. Деякі літери повторюються.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б

р

и

б

а

о

к

с

р

к

е

ф

і

р

а

м

м

о

р

к

в

а

п

е

о

м

а

с

л

о

у

т

л

к

о

в

б

а

с

а

о

й

о

г

у

р

т

н

к

л

и

м

о

н

а

а

о

щ

с

и

р

с

і

к

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: БОРЩ

Який продукт, який знаходиться на дверцятах холодильника, є шкідливий для здоров’я?

 

  1.               Гра «Візит до супермаркету»

На столі перед учнями картки із зображенням корисних і шкідливих

продуктів, а також мініатюрна копія кошику для покупок і відерця для

сміття. Команді пропонується здійснити похід до супермаркету і

навантажити кошик покупками. Діти повинні покласти в кошик тільки

корисні товари, а шкідливі - в смітничок.

  1.               Порахуй калорійність обіду Петрика та дізнайся, скільки він одержав білків, жирів та вуглеводів.

Страва

Вага,

г

Калорійність, ккал

Білків,

г

Жирів,

г

Вуглеводів,

г

Борщ

200

130

2

7

14

Салат із капусти зі сметаною

150

130

4

6

15

Котлета

30

400

16

40

16

Компот

200

150

1

-

30

Всього

 

 

 

 

 

 

  1.               Тест. Підкресли правильні відповіді та доповни, якщо потрібно.

Як треба вживати їжу?

  1.               Швидко й багата, можна в ліжку чи в транспорті
  2.               3-5 разів на день невеликими порціями
  3.               Торти, тістечка у великих кількостях

Що може спричинити харчове отруєння?

  1.               Вимиті свіжі овочі та фрукти
  2.               Продукти, термін придатності яких вже скінчився
  3.               Штучні напої

Які шкідливі речовини можуть міститися в продуктах харчування?

  1.               Білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини
  2.               Цукор, вода, сіль, крохмаль
  3.               Емульгатори, ароматизатори
  1.               Гра «Меню здорової людини»

Малюк і Карлсон розповідають про те, що для здоров'я дуже важливо знати, що і коли потрібно споживати, а тому пропонують із запропонованих продуктів скласти меню для сніданку обіду і вечері. Для цього учням потрібно розкласти картки на три тарілки.

  1.               Доповни таблицю вмісту вітамінів у продуктах

 

Вітаміни

Продукти

А, каротин

Печінка, горох,

D

Жовтки, молоко,

E

Олія оливкова

C

Перець солодкий,

K           (всі зелені овочі та фрукти, зелень)

Капуста,

Група В

Сметана,

 

  1.          Знайомство.

Доповни речення. Дай відповідь на запитання. Це корисна їжа?

Удома я їм…

У школі я їм…

У гостях я можу з’їсти…

Назви улюблену їжу і поясни, за що ти її любиш.

Я люблю…., бо ….

  1.          Ситуаційні завдання.

Ситуація 1. На обід Оля їсть борщ із сметаною, салат із свіжої капусти, гречану кашу з котлетою, хліб, компот.

Ситуація 2. На обід Світланка їсть смажену картоплю з кетчупом, солоний огірок, хліб, два тістечка, газований напій.

- Хто з дівчаток харчується правильно?

- Що ви порадите Світланці?

онлайн-вправи

 

  1.               https://learningapps.org/3538330 -  корисна шкідлива їжа
  2.               https://learningapps.org/9643710 - корисна шкідлива їжа
  3.               https://learningapps.org/4379629 - похід до супермаркету

 

ВІДЕОРЕСУРСИ

 

  1. Яка їжа корисна, а яка – шкідлива? (7.15 хв.)

URL : https://www.youtube.com/watch?v=8FV_3JCU0fA

  1. Корисні підказки. Смачні та корисні. (10.34 хв.)

URL : https://www.youtube.com/watch?v=S2A-_VC4WWU

  1. Корисна та шкідлива їжа для зубів «ДИДАКТИЧНА ГРА для дітей». (2.10 хв.)

URL : https://www.youtube.com/watch?v=vCdOsZJJ7SY

  1. Топ-5 найкорисніших страв української кухні(2.03 хв.)

URL : https://www.youtube.com/watch?v=vjCJhUq37Cc&t=55s

  1.     12 фактів про їжу.

URL : https://www.youtube.com/watch?v=BZdZOiLSCA0

  1. Топ 10 найкорисніших в світі. (2.10 хв.)

URL : https://www.youtube.com/watch?v=4ysYgbh_7XQ

  1. Якби дикі тварини харчувалися фаст фудом. (2.56 хв.)

URL : https://www.facebook.com/watch/?v=1614392555517698

  1. Що тобі дасть здорове харчування.

URL : https://znaimo.gov.ua/shcho-tobi-dast-zdorove-kharchuvannia

 

 Список використаних і рекомендованих джерел

  1.               Здоров'я дитини - здорове харчування: Навч.-метод. посіб. для вчителя навч. курсу за вибором для 5-7 кл.[ Довгань А. І., Довгань О.А., Овчарук О. В., Оліфіра Л.М., Пужайчереда Л. М. За заг.ред. Овчарук О. В.]. Київ, 2012. 128 с.
  2.               Раціональне та здорове харчування: метод. вказ. до практичних занять з дисциплін «Безпека життєдіяльності та основи охорони праці», «Валеологія», «Основи медичних знань» для студентів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання / С. П. Гвоздій, Т. І. Шапкіна. Одеса : Одес. нац. ун-т. ім. І. І. Мечникова, 2019. 36 с.
  3. Харчування - джерело життя і здоров'я

URL : https://stud.com.ua/55176/bzhd/harchuvannya_dzherelo_zhittya_zdorovya

  1. Корисні і шкідливі продукти

URL : https://sutem.com.ua/?p=25791

  1. Їжа: «Корисна» і «Шкідлива»

URL : https://euromed.ua/ua/article/terapiya/eda-poleznaya-i-vrednaya

 

docx
Додано
28 грудня 2022
Переглядів
518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку