Урок "Їжа та її компоненти"

Про матеріал
Розробка уроку біології для 8 класу, з теми "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини Вчитель біології ХСШ № 156 Макаренко Тетяна Ельшанівна

Номер слайду 2

 Раціональне харчування – це своєчасне, доцільно організоване постачання організму людини поживної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримки життя, росту, розвитку та підвищення працездатності. Що таке харчові продукти і який їхній склад? Харчові продукти - це об’єкти тваринного та рослинного походження, які використовують в їжу в натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії і будівельний матеріал. Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища з їжею, засвоюються клітинами нашого організму. Основними компонентами продуктів харчування є поживні речовини (білки, вуглеводи, жири), вода та мінеральні солі. їхній вміст у різних продуктах харчування неоднаковий.

Номер слайду 3

За походженням харчові продукти поділяють на:тваринні рослиннімікробіологічні мінеральні

Номер слайду 4

За хімічним складом розрізняють : білкові,жировівуглеводні

Номер слайду 5

Білки – органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот. Містяться білки в таких продуктах: Молочні (молоко, кисло-молочний сир, твердий сир і т.д)Куряче філе. Бобові-Риба. Риб’яча ікра- Яйця

Номер слайду 6

Жири – це органічні нерозчинні у воді сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й спирти. Містяться жири у таких продукиах: Горіхи. Олії ( оливкова, соняшникова, кунжутна і кокосова, вершкова і т.д)Авокадо. М’ясо свинини, яловичини. Сало

Номер слайду 7

Вуглеводи – це органічні сполуки, які є основним джерелом енергії для організму. Містяться у таких продуктах:- цукор- торти- макарони- хліб та різна випічка- сухі солодкі сніданки (кукурудзяні пластівці)- печиво- варення, джеми

Номер слайду 8

Додаткові речовини – це речовини, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність організму є неможливими( вода, мінеральні речовини

Номер слайду 9

Вода – це неорганічна сполука, що є основою внутрішнього середовища організму (крові, плазми, тканинної рідини). Вода є важливим розчинником, який допомагає засвоювати їжу, швидше її перетравлювати і прискорює обмін речовин. Добова потреба дорослої людини у воді 1,5-2 літри у чистому вигляді.

Номер слайду 10

Вітаміни – біологічно активні речовини, необхідні в невеликій кількості для обміну речовин й енергії, а також для фізіологічних функцій організмів.

Номер слайду 11

Від складу їжі та правильного режиму харчування значною мірою залежить фізичний розвиток. Збалансованим (раціональним) вважається фізіологічно повноцінне харчування врахуванням характеру праці, віку, статі, індивідуальних особливостей людини і кліматично географічних умов.

Номер слайду 12

Основними недоліками харчування людей є:надмірне споживання вуглеводів та продуктів, які пройшли промислову обробку (солодощі, вироби з першосортної муки тощо);- надмірне споживання консервованих продуктів;додавання до харчових продуктів різних хімічних речовин з метою покращення їх смаку, запаху та вигляду;- часте споживання алкоголю, кофе, чаю, какао, шоколаду;- звичка багато їсти і перекушувати між сніданком, обідом та вечерею;- недостатнє пережовування їжі;

Номер слайду 13

Найраціональнішим є чотириразове харчування, яке залежно від умов праці й побуту може бути здійснене у двох варіантах: 1) перший сніданок, другий сніданок, обід, вечеря; 2) сніданок, обід, полудник, вечеря. Як розділити добовий раціон у відсотках – рекомендації фахівців будуть відрізнятися. Але пам’ятаймо: сніданок має бути поживним (20-30%), обід має включати гарячу першу страву (35%), полудник (20%) і вечеря (20%) має бути не пізніше як за дві години до сну.

Номер слайду 14

М'ясо, рибу, яйця і бобові (багаті на білок) слід споживати на сніданок і обід, бо вони довше перетравлюються й тому на тривалий час затримуються в шлунку, що дає можливість збільшувати проміжки між вживанням їжі.

Номер слайду 15

На вечерю краще добирати легку їжу, яка швидко перетравлюється, наприклад, молочні, овочеві, крупяні страви. Раціональне харчування – це спосіб запобігання багатьом хворобам. І. Павлов наголошував, що надмірне захоплення їжею – тваринність, а неуважність до їжі – безглуздя. Харчування визначає не тільки фізичний розвиток, але й великою мірою розвиток психіки, інтелекту. Правильно організоване харчування – основа нормального росту, розвитку, навчання, праці.

Номер слайду 16

У харчовій промисловості застосовується велика група речовин, що об'єднується загальним терміном харчові добавки. Кожна людина з'їдає в середньому більше п'яти кілограмів харчових добавок в рік, і українці - не виняток. Харчові добавки сьогодні стали справді масовим явищем. Рідко який продукт з'являється без «Е». Їх використовують для того, щоб поліпшити зовнішній вигляд, смак, аромат та для продовження терміну зберігання.

Номер слайду 17

Небезпечні харчові добавки. Номер небезпечного «Е»Барвники. Е102, Е110, Е120, Е124 Канцерогени. Е103, Е105, Е110, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, Е213–Е217, Е231, Е232, Е240, Е251, Е252, Е321, ЕЗЗО, Е431, Е447, Е900, Е905, Е907, Е952, аспартам. Мутагенні та генотоксичніЕ104, Е124, Е128, Е230–Е233, аспартам. Алергени. Е131, Е132, Е160 Ь, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311–Е313, аспартам. Небажано вживати астматикам. Е102, Е107, Е122 —Е124, Е155, Е211–Е214, Е217, Е221–Е227 Небажано вживати людям, чутливим до аспірину. Е107, Е110, Е122–Е124, Е155, Е214, Е217 Негативно впливають на печінку та нирки. Е171–Е173, Е220, Е302, Е320–Е322, Е510, Е518 Порушують функції щитоподібної залози. Е127 Призводять до захворювань шкіри. Е230–Е233 Подразнюють кишечник. Е220–Е224 Спричинюють розлад травлення. Е338–Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466 Спричинюють неправильний розвиток плоду. Е233 Заборонено вживати немовлятам та маленьким дітям. Е249, Е262, Е310–Е312, Е320, Е514, Е623, Е626–Е635 Впливають на рівень холестерину в кровіЕ320 Руйнують вітаміни в організміЕ220 (В1), Е222–Е227 (В12), Е320 (D), Е925 (Е)

Номер слайду 18

До морозива додають Е131, Е171 діоксид титану – білий барвник, він викликає розлад печінки. У сухарики та чіпси додають Е620 глутаміновую кислоту, яка викликає алергію та розлад шлунка.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку