Урок"Зірки української рок-музики"

Про матеріал
На уроцi знайомлю учнів з однією із зірок української рок-музики – гуртом «Океан Ельзи». Розучую пісню «Господи, помилуй нас»». Формую уявлення учнів про рок–музику як мистецьке та суспільне явище, розширюю знання про напрями рок–музики, про найяскравіших представників року 70-80 рр.ХХст, вчу впізнавати та розрізняти вивчені напрями сучасної музики розвиваю креативне мислення, прищеплюю інтерес до кращих зразків рок–музики.
Перегляд файлу

Розробка уроку 7 клас

Тема уроку. Зірки української рок-музики.

Мета уроку. Ознайомити учнів з однією із зірок української рок-музики –   

              гуртом «Океан Ельзи». Розучити пісню «Господи, помилуй нас»».

              продовжувати формувати уявлення учнів про рок–музику як мистецьке

             та суспільне явище, розширювати знання про напрями рок–музики, про

             найяскравіших представників року 70-80 рр.ХХст, вчити впізнавати та

             розрізняти вивчені напрями сучасної музики розвивати креативне

             мислення прищеплювати інтерес до кращих зразків рок–музики,

              виховувати естетичні смаки, культуру слухання музичних творів,

             спілкування, почуття взаємоповаги; розвивати та вдосконалювати

             вокально -  хорові навички; закріплювати навички складання опорного

             конспекту.

Тип уроку: комбінований

Обладнання:  фото гуртів «Скря-бін», «МЕД», «Океан Ельзи» інші;   

               роздатковий  матеріал для учнів.

Епіграф:  “Щоб щось любити чи нелюбити, це треба знати, а не відкидати”.

Хід уроку

1. Вступ.

Характерним явищем масового мистецтва XX століття стала поява великої кількості рок-гуртів. Стихія рок-культури, з її культом свободи, захопила молодь усього світу. Рок став міжна-родним явищем. У середині 60-х pp. у нашій країні самодіяльні рок-гурти стали виникати в пала-цах дітей та юнацтва, школах тощо. Специфічним був склад інструментів цих вокально-інструментальних ансамблів: електрогітари (соло, ритм і бас) та ударні. Не маючи можливості придбати музичні інструменти, підлітки та юнаки виготовляли саморобні гітари, які випилювали з деревини і розфарбовували, а потім прикріплювали до них струни.

До представників цього вокально-інструментального мистецтва належать гурти «Скря-бін», «МЕД», «Океан Ельзи» та інші.

2. Розповідь про гурт «Океан Ельзи».

На зірковому небосхилі української рок-музики одна з найяскравіших зірок має дуже ро-мантичну назву — «Океан Ельзи». До цієї назви нині широко відомий гурт, який має велику попу-лярність і в Україні, і за її межами, прийшов не відразу.

Спочатку їх було троє — Павло Гудимов, Денис Глинін та Юрій Хусточка. Про перші кро-ки новоствореного «Клану тиші» згадує Денис Глинін, барабанщик гурту: «Якщо я не перевівся б на інший факультет, то не познайомився б з хлопцями. «Клан тиші» для мене розпочався з пер-шої репетиції у «Водоканал-тресті» у м. Львові. Велика актова зала. Барабанів не було. Я грав на вітчизняних маракасах і лупив по стільцях, вибиваючи з них пил...».

Творча фантазія рок-музикантів проявлялася не тільки в нестандартній назві (а, можли-во, вони й дійсно вважали, що справжня музика — це тиша). «Клан тиші» грав цікаву найрізно-манітнішу музику — від арт-року до панка, і деякі пісні в майбутньому ввійшли до репертуару «Океану Ельзи».

«Майбутнє» в особі Святослава Вакарчука не примусило себе довго чекати. Вже під час першої зустрічі Святослав сів за фортепіано і всі разом почали співати пісні «The Beatles», «The Doors». Потім влаштували незабутній «джем-сешн». Згадує Павло Гудимов, перший контраба-сист гурту: «З приходом Славка ми знайшли людину, яка стала четвертою... Це стало продов-женням музичної ідеї, скажемо, на іншому рівні...».

Святослав Вакарчук так розповідає про виникнення назви, яка значною мірою допомогла музикантам гурту привернути до себе увагу: «Пам'ятаю, сидів удома та дивився «Підводну оді-сею команди Кусто», а саме тоді ми напружено розмірковували щодо назви гурту. Мене вразив океан, яскраві рибки, глибина підводного світу. Але головне — система: з одного боку — усе чітко працює, а з іншого — усе ірраціонально. Ми неспроможні це ні пояснити, ні осягнути, ні охопити. Подумав, чому б не називатися «Океаном». Чарівне жіноче ім'я Ельза, яке однаково звучить українською, російською та англійською, додало певної гармонії та водночас певної зага-дковості, враховуючи, що склад гурту — суто чоловічий».

Уже з самого початку свого існування у новому складі квартет «Океан Ельзи» відразу ж став одним з найактивніших представників львівської рок-музики, виконуючи урбан-рок (суміш панку та поп-музики). Розпочалася напружена творча діяльність. Восени 1996 року гурт посів  друге місце на фестивалі «Перлини сезону», записав максі-сінгл «Будинок зі скла». 1998 року у повному складі переїхав зі Львова до Києва з метою плідно працювати в студії. Підсумком цієї роботи став дебютний альбом — «Там, де нас нема», який дуже сподобався молоді. У музиці, що за характером звучання визначається як романтичний гітарний пост-панк, відчувається гли-бинний, не відразу помітний зв'язок з українським фольклором.

У цьому ж році «Океан Ельзи» отримав три національні премії — «Дебют року», «Кращий альбом», «Краща пісня». Популярність гурту за межами країни розпочалася з пісні «Сосни», яку у 1999 році транслювали на MTV Росії.

Поява кожного нового альбому «Океану Ельзи» стає визначною подією у культурному житті України. Музика гурту підко-рює своєю підвищеною емоційністю, відчуттям ніжності і печалі, та передусім — яскравим мелодизмом. Колектив постійно знаходиться у творчих пошуках. Ори-гінальною знахідкою став спільний виступ гурту із симфонічним оркестром «Ренесанс» (2002 р.).

Гурт «Океан Ельзи» декілька разів змінював свій склад. Але незмінним залишилося гли-боке, загострене розуміння проблем сучасного життя, що яскраво відтворене в музиці та текстах пісень, автором і виконавцем багатьох із яких є незмінний лідер гурту Святослав Вакарчук.

3. Слухання.

Пісня «Друг». Гурт «Океан Ельзи».

Пісня «911». Гурт «Океан Ельзи».

4. Демонстрація пісні.

Тарас Петриненко – один з найяскравіших митців у пісенному сузір'ї України. В його творчості значне місце посідають твори лірико-патріотичного звучання. Пісня «Україна», наприклад, є одним із сучасних музичних символів нашої Батьківщини. Т. Петриненко — композитор, поет і неперевершений виконавець пісні «Господи, помилуй нас», яка зворушує нас своїм глибоким змістом й проникливістю звучання.

Т. Петриненко. Пісня «Господи, помилуй нас!».

5. Розучування пісні.

Караоке. Т. Петриненко. Пісня «Господи, помилуй нас!».

6. Підсумок уроку.

Розкажіть, які композиції гурту «Океан Ельзи» вам знайомі? Що приваблює вас у цих піснях?

До яких стильових напрямків у рок-музиці звертався гурт?

Які творчі здобутки має цей колектив?

Чи є характерним для рок-музики використання фольклорних джерел?

Яке значення для рок-гурту має назва?

Розкажіть про становлення гурту «Океан Ельзи».

Як з'явилася назва «Океан Ельзи» ?

Хто з відомих вам рок-музикантів звертався до використання звучання симфонічного оркестру?

 

docx
Додано
14 січня 2021
Переглядів
1377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку