Уроку технологій на тему: «Виготовлення виробів для власних потреб. Виготовлення новорічного чобітка».

Про матеріал
План-конспект уроку трудового навчання було розроблено для учніви 7 класу, що не поділяється на групи хлопців та дівчат. Творчий проект «Новорічний чобіток» спонукає учнів до дослідницької діяльності, формує творчі навички та вміння, спонукає застосовувати на практиці сформовані предметні компетентності.
Перегляд файлу

 Тема уроку: «Виготовлення виробів для власних потреб. Виготовлення новорічного чобітка»

Ніхто не стає майстром,

Не тренуючись у майстерності.

Ян Каменський

Слайд 1

Добрий день діти.

Ми продовжуємо  цикл кейс-уроків  на яких виготовляємо новорічний чобіток .

Відомий педагог Ян Каменський стверджував «Ніхто не стає майстром,

Не тренуючись у майстерності.» це твердження сьогодні є надзвичайно актуальним адже уже розпочався цикл зимових свят. Кожному хочеться створити невеличке чудо! Впевна ви приємно здивуєте своїх близьких подарувавши виріб виготовленя власними руками. А коли ви виготовите новорічний чобіток Святий Миколай оцінить ваші старання, та покладе  в нього найбажаніший для Вас подарунок!

На попередніх уроках нам стало цікаво, як вчителі та учні нашої школи сприймають свято Миколая. Учні 7Б класу провели дослідження з результатами якого нас ознайомить…………….

Слайд 2

-         Нам стало цікаво  чи очікують на прихід святого Миколая вчителі та учні школи. Ми опитали 22 вчителі, та 115 учнів. За результатами опитування 20 вчителів очікують  на прихід святого Миколая.

11 вчителів постійно отримують подарунки, 8-ніколи, інколи – 2 вчителі, а одному з вчителів святий Миколай приносить різочку.

Слайд 3

-         Також ми поцікавились, чи знають наші вчителі та учні історію свята та звичаї святкування. На що 15 вчителів ствердно відповіли – так,

-         5 – не знають, а 2 – відповіли, що знають не всі звичаї.

Слайд4

-         Серед дітей статистика така: 98 учнів  нашої школи очікують на прихід Миколая. 107 учнів завжди отримують подарунки від  Святого Миколая.

Слайд 5

-         На питання чи знають наші учні історію свята та звичаї святкування 40 учнів відповіли, що знають і 75 не знають про звичаї святкування дня Святого Миколая.

 

Дякую хлопці.

Виходячи з статистики, у нас виникла необхідність більше дізнатись про  історію свята. Це завдання отримала Таня Ковальчук.

Слайд 6

Святий Миколай– це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Проживав він у III-IV сторіччі. Святий Миколай народився близько 270 року в місті Патарі. Після смерті єпископа міста Міри, він був обраний єпископом цього міста.

За переказами, Святий Миколай народився в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. Миколай справді став священиком, а згодом – єпископом у сучасній Туреччині. Його ім’я значить «переможець народний», на інших мовах – Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш, Міклос, Ніхол, т.д.

Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. Про його діяння за віки складено чимало легенд.

Як розповідає нам історія про Святого Миколая, він був надзвичайно чесною та доброю людиною. Бачачи складне становище, в якому перебували бідні люди, він усіляко їм допомагав. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. З часом, люди дізналися про доброту Миколая та почали самі до нього звертатися.

Ще будучи зовсім молодим, він став опікуном сиріт та знедолених. Він допомагав всім, хто потребував допомоги, розраджував, захищав. Розповідають легенди і про надзвичайну силу його молитов – якось він заспокоїв бурю на морі,врятувавши рибалок від неминучої гибелі. Мала його молитва і цілющі властивості: зцілював калік та хворих, рятував від смерті приречених на страту.

Дякую Таню за інформацію. Пропоную вашій увазі переглянути відео про Святого Миколая, та поміркувати над питанням задля збереження екології яку ялинку краще поставити живу чи штучну?

Слайд 7

За даними дослідження у нашій школі, а було опитано 22 вчителі та 115 учнів 111 чоловік прикрашають штучну ялинку, а 26 живу.

Останнім часом все частіше лунає думка, що для збереження екології однозначно краще використовувати штучну ялинку, аніж зрубану. Адже, про яку екологію можна говорити, коли сотні людей вриваються в ліс з сокирами і бензопилами там рубають легені нашого світу під корінь?

Втім, виявляється, використання живої ялинки - більш екологічний варіант. І навіть природоохоронна організація Greenpeace рекомендує ставити на новорічні свята вдома саме живу ялинку. Однак за певних умов. Важливо переконатися, що дерево було вирощене в спеціальному заповіднику, а на його місці незабаром висадять нове.

Тож, якщо вирішили прикрасити свято живою ялинкою - купуйте її лише на спеціалізованих ялинкових базарах або безпосередньо в лісництвах. Там вам видадуть квитанцію і покажуть документи, що засвідчують законність продажу.

Якщо ви купуєте «новорічну красуню» з рук, знайте: швидше за все ви її купуєте у браконьєрів і, тим самим завдаєте шкоди природі.

У тому разі, якщо ви зупинили свій вибір на штучній ялинці, пам’ятайте, що для того, аби покрити весь збиток, який підприємства завдають природі при її виробництві, така ялинка повинна прослужити не менше 20 років…

А чи знаєте ви чому саме  вішають шкарпетку, абож чобіток. Існує легенда, що одного разу Миколай допоміг родині, в якій було 3 доньки. Через бідність родина не могла дозволити різдвяні святкування. Дізнавшись про це, Миколай закинув 3 мішечки із золотом через димар. Мішки розв’язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому й існує традиція залишати подарунки саме у заздалегідь залишених шкарпетках.

Звичайно в супермаркетах продається велика кількість новорічних атрибутів чобіток не виключення. От Христинка та…… провели дослідження та дізнались скільки коштує новорічний чобіток  в інтернет-магазині, а також підрахували собівартість чобітка що виготовлятимемо ми.

Слайд 8

Опрацювавши пропозиції інтернет магазинів можу повідомити, що наприклад в магазині crafta.ua, новорічні чобітки коштують від 200 до 250гривень, а деякі навіть 1000гривень. Моделі, що пропонує магазин складні у виконанні.

На сайті biql.ua – від 50 до 150 Моделі, що пропонує магазин складні у виконанні.

Слайд 9

У інтернет-магазині prom.ua пропонують чобіток із фетру за ціною від 150 до 200 гривень. І на сайті lisiоnok.com.ua можна придбати чобіток від 150 гривень, але менші за розміром.

Слайд 10

Ціни інтернет магазинів мені здались завищеними. Тому я вирішила обрахувати собівартість чобітка, що виготовлятиму.

-         Червоний фетр – 2шт =16грн

- Білий фетр – 1шт =8грн

-         Нитки для в′язання=5грн

-         Голка = 5грн

-         Стрижні до клейового пістолета = 2грн

Оздоблення чобітка

- Фоаміран = 10грн. але з  аркуша використовуємо 5 частину, тому =2грн

Підраховуємо собівартість чобітка:

16+8+5+5+2+2=48

За підрахунками ми економимо близько 100 грн.

Дякую Христинко за підрахунки.

Чобіток ми виготовляємо уже кілька уроків. Тож давайте разом упорядкуємо матеріали кейсу.

Кожен проект ми розпочинаємо із задуму. Ми задумали виготовити чобіток оздоблений аплікацією.

Слайд11

На організаційно-підготовчому етапі ми переглянули моделі-аналоги.

Слайд12

На конструкторському етапі ми виготовили ескіз чобітка та  викрійку.

Також  на цьому етапі підбираємо матеріали та інструменти.

Слайд13

Сьогодні ми продовжуємо працювати над технологічним етапом. За допомогою  петельного шва зшили деталі виробу. Давайте згадаємо, який шов називають петельним?

Назва петельного шва походить від його первісного призначення — обробки петель. Коли не було швейних машин, петлі на одязі обробляли вручну петельним швом. Також цей шов використовували для обробки країв швейних виробів, щоб запобігти їх обсипанню. Петельний шов утворюють вертикальними петлеподібними стібками. Шиють петельний шов зліва направо.

На уроці будемо оздоблювати виріб аплікацією. Давайте пригадаємо визначення терміну аплікація. Апліка́ція (від латини — applicatio) (накладання, пристосовування, приєднання до якоїсь поверхні) – один із різновидів декоративно-ужиткового мистецтва; вид рукоділля й ремесла; спосіб оздоблення предметів домашнього вжитку, побуту, інтер’єрів за допомогою наклеювання або нашивання на поверхню (основу) майбутнього виробу окремих деталей з різноманітних матеріалів (паперу, тканин, шкіри, соломи, шнурів тощо); виріб із накладним рисунком, виконаний таким способом. 

Тож приступаємо до практичної частини уроку.

Слайд 14

Ваше завдання:

-         Із запропонованих варіантів оздоблення обрати той, що найбільш подобається

-         Вирізати шаблони

-         Обвести шаблони на тканині

-         Вирізати деталі крою

-         З’єднати деталі з основою

 

Робота кожного із вас на сьогоднішньому уроці – ваш маленький шедевр, ваш успіх, розкриття вашої творчості. Ви свій чобіток зробили власними руками, з великою любов’ю, ці виріб наповнений  позитивною енергією, даруватиме тепло ваших рук і серця.  Я впевнена, що святий Миколай обов’язково  покладе  в чобіток найбажаніший для Вас подарунок!

Слайд 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марчевська Ольга
    Дякую за гарну роботу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
22 січня
Переглядів
185
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку