УРЯТУЙ СВОЄ МАЙБУТНЄ Визначення кислотно - лужного балансу .У пробірки з енергетичними напоями опускають універсальні папірці ( синю лакмусовий , універсальну ) для визначення рН.

Про матеріал

Шановна публіко, панове,

Ми починаєм дійства мову,

Що розповість не про минуле,

Яке нащадки вже забули,

А про сучасне піде мова...

Важкою буде ця розмова.

Не десь у казці, за горами,

А тут і зараз поміж нами

Йде боротьба зла та добра,

І вибрати нам всім пора.

Звучить спокійна музика.

Перегляд файлу

УРЯТУЙ СВОЄ МАЙБУТНЄ

Автор.  

Шановна публіко, панове,

Ми починаєм дійства мову,

Що розповість не про минуле,

Яке нащадки вже забули,

А про сучасне піде мова...

Важкою буде ця розмова.

Не десь у казці, за горами,

А тут і зараз поміж нами

Йде боротьба зла та добра,

І вибрати нам всім пора.

Звучить спокійна музика.

Хлопець. Який чудовий вечір!

Дівчина. Втомилася!

Хлопець. Без проблем, додасть нам сили «Бьорн»!

 Дівчина. Це мінералка?

Хлопець. Кумедна ти, це енергетик

А чи не чула, рекламу, певно, ти забула: Найкраще - «Бьорн»!

 Це Батьківщини подих рідний.

Його всі п'ють старий й малий.

Ти не гальмуй, а швидше пий!

Дівчина. А я гадала – це вода, яка нам необхідна

Автор .

Крок перший зроблено,

Та він не до зірок,

А в наше внутнішнє середовище.

Не варто потім скаржитись на рок,

Бо сам зробив крок перший ти.

Ти, ти, ти, ти, ти 

Автор  показує в рукою в зал.

Хлопець.

Так класно, наче просвітліло.

В такому стані я б писав вірші,

Гірські скоряв би я вершини

Дівчина.

Ні, зажди,

Щось тут не так, і ти не ти.

Хлопець. Що за дурню говориш ти?

Що я не я, а хто ж тоді перед тобою?

Автор.

Хто на дорогу став мою

Той загубив своє здоров’я . (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Дівчина. Ні, є ще вороття!

 Здоров’я щоб порятувати,

Не варто нам усім мовчати

 Та говорити «Моя хата скраю»

 «Нічого я не чув й не знаю».

Суспільство будем рятувати

І про майбутнє будем дбати.

 Звучить життєстверджуюча музика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кофеїн  

 

Діє як стимулятор: 100 мг кофеїну стимулюють розумову діяльність, 238 мг підвищують серцево - судинну витривалість. Кофеїн виводиться з крові через 3 - 5 годин, та й то лише половину

Таурин

 

Одна банка в середньому містить від 400 до 1000 мг таурину. Це амінокислота, що накопичується в м'язових тканинах. Вона покращує роботу серцевого м'яза. Проте останнім часом з'явилися думки, що таурин взагалі не робить ніякого впливу на людський організм.

Карнітин

Це компонент клітин людини, сприяючий швидкому окисленню жирних кислот. Карнітин підсилює обмін речовин і знижує стомлюваність м'язів.

Гуарана і женьшень

Листя гуарани застосовуються в медицині: вони виводять з м'язових тканин молочну кислоту, перешкоджають виникненню атеросклерозу і очищають печінку.

Вітаміни групи В

Необхідні для нормальної роботи нервової системи та головного мозку. Їх недолік організм може відчути, але підвищення дози не поліпшить вашу продуктивність, розумові здібності

Рибофлавінї

 

  При нестачі спостерігається затримка росту, шкірні ураження, у дорослих - запалення і помутніння кришталика, що веде до катаракті, ураження слизової оболонки порожнини рота.

Аскорбінова кислота

 

Біологічна роль аскорбінової кислоти пов'язана з участю в окисно-відновних процесах клітинного дихання. Впливає на різні функції організму: проникність капілярів, ріст і розвиток кісткової тканини, підвищує иммунобиологическую опірність до несприятливих впливів, стимулює продукцію гормонів надниркових залоз, сприяє регенерації.

 

Досвід № 7 . Визначення кислотно - лужного балансуУ пробірки з енергетичними напоями опускають універсальні папірці ( синю лакмусовий , універсальну ) для визначення рН. Кислотний характер енергетичних напоїв підтверджується також і реакцією з магнієм , яка в кожному випадку протікає з бурхливим виділенням газу. ( Шлунок і стравохід в дитячому , підлітковому віці вистилається тонким епітелієм. Напої , що містять велику кількість кислоти як би обпалюють його , потрапляючи в стравохід і шлунок : відбувається злущування клітин, утворення маленьких ранок , а це сприяє розвитку гастриту або загострення виразкової хвороби шлунка. Порушується секреція і склад шлункового соку , за допомогою якого перетравлюється їжа , що обов'язково позначається на рості і розвитку дітей та підлітків).

 

 

Визначення кислотності енергетиків проводили, використовуючи універсальну індикаторний папір, індикатор метиловий оранжевий, синій лакмус. Отримані дані представлені в таблиці 4.

 

Енергетичний напій

Універсальний індикаторний папір

Red Bull

рН=4

Flash

рН=3

Burn

рН=2

 

 

Отримані дані дозволяють зробити висновок про досить високу кислотность даного продукту . Можливо , це пов'язано з вмістом аскорбінової кислоти та  вугільної кислоти. Енергетики - сильно - газовані напої, можливо це сприяє більш швидкому засвоєнню компонентів напоїв і швидкому настанню рекламованого ефекту . Однак , це також свідчить і про необхідність обережного вживання даних продуктів людьми, що мають захворювання шлунково - кишкового тракту.

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми з'ясували склад енергетиків

Номер слайду 2

Одні вважають , що енерготоніки взагалі не роблять істотного впливу на організм людини , це лише вітамінізований замінник кави. Інші - порівнюють з дією легких наркотиків і запевняють , що вживання енерготоніків прокладає доріжку від слабкого психотропної речовини до сильнішої , оскільки мозок звикає до штучно викликаного викиду ендорфіну і штучної підтримки рівня збудження. При цьому і ті , й інші сходяться в одному: дія напою недостатньо вивчена , і споживачам не варто захоплюватися енерготоніками .

Номер слайду 3

Кофеїн   Діє як стимулятор: 100 мг кофеїну стимулюють розумову діяльність, 238 мг підвищують серцево - судинну витривалість. Кофеїн виводиться з крові через 3 - 5 годин, та й то лише половину Таурин   Одна банка в середньому містить від 400 до 1000 мг таурину. Це амінокислота, що накопичується в м'язових тканинах. Вона покращує роботу серцевого м'яза. Проте останнім часом з'явилися думки, що таурин взагалі не робить ніякого впливу на людський організм. Карнітин Це компонент клітин людини, сприяючий швидкому окисленню жирних кислот. Карнітин підсилює обмін речовин і знижує стомлюваність м'язів. Гуарана і женьшень Листя гуарани застосовуються в медицині: вони виводять з м'язових тканин молочну кислоту, перешкоджають виникненню атеросклерозу і очищають печінку.

Номер слайду 4

Рибофлавін     При нестачі спостерігається затримка росту, шкірні ураження, у дорослих - запалення і помутніння кришталика, що веде до катаракті, ураження слизової оболонки порожнини рота. Вітаміни групи В Необхідні для нормальної роботи нервової системи та головного мозку. Їх недолік організм може відчути, але підвищення дози не поліпшить вашу продуктивність, розумові здібності Аскорбінова кислота Біологічна роль аскорбінової кислоти пов'язана з участю в окисно-відновних процесах клітинного дихання. Впливає на різні функції організму: проникність капілярів, ріст і розвиток кісткової тканини, підвищує иммунобиологическую опірність до несприятливих впливів, стимулює продукцію гормонів надниркових залоз, сприяє регенерації.

Номер слайду 5

Дослідження активних речовин Дослідження активних речовин, таких як кофеїн, таурин, карнітин та інші, довели, що вони викликають звикання організму до підвищеної дозі стимуляторів. Але при цьому вироблення власного адреналіну в наднирниках сповільнюється, і у людини може розвинутися справжнісінька залежність від енерготоніків. Поки людина п'є їх, віна бадьора і працездатна, але варто перестати вживати енерготоніки, як навалюється втома і депресивний стан, і знову з'являється бажання «відростити собі крила».

Номер слайду 6

Дослід. Визначення вітаміну С в напої іодометричним методом В колбу наливаю 2 мл енергетичного напою, потім трохи розчину крохмалю. Далі по краплях додаю розчин йоду до появи стійкого синього забарвлення. Техніка окиснення заснована на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окиснюються йодом. Як тільки йод окиснить всю аскорбінову кислоту, наступна ж крапля окиснить розчин в синій колір.

Номер слайду 7

Досвід № 2. Визначення глюкози Поміщаю в пробірку 1 мл енергетичного напою, додаю 1 мл розчину гідроксиду натрію і 1 мл розчину сульфату міді (II). Отриману суміш нагріваю у полум'ї спиртівки. На наявність глюкози вказує поява червоно-бурого осаду оксиду міді (I).

Номер слайду 8

Дослід. Визначення кислотно - лужного балансу енергетика

Номер слайду 9

Визначення кислотності енергетиків проводили, використовуючи універсальний індикаторний папір Отримані дані Енергетичний напій Універсальний індикаторний папір Red Bull рН=5

Номер слайду 10

ВИСНОВКИ Отримані дані дозволяють зробити висновок про високу кислотность даного продукту . Можливо , це пов'язано з вмістом аскорбі- нової кислоти та вугільної кислоти. Енергетики - сильно - газовані напої, можливо це сприяє більш швидкому засвоєнню компонентів напоїв і швидкому настанню рекламованого ефекту . Однак , це також свідчить і про необхідність обережного вживання даних продуктів людьми, що мають захворювання шлунково - кишкового тракту.

Номер слайду 11

Дія на органи травлення Шлунок і стравохід в підлітковому віці вистилається тонким епітелієм. Напої , що містять велику кількість кислоти як би обпалюють його , потрапляючи в стравохід і шлунок : відбувається злущування клітин, утворення маленьких ранок , а це сприяє розвитку гастриту або загострення виразкової хвороби шлунка. Порушується секреція і склад шлункового соку , за допомогою якого перетравлюється їжа , що обов'язково позначається на рості і розвитку підлітків.

Номер слайду 12

Дія на зубну емаль Енергетичні напої руйнують зубну емаль, порушують кислотно-лужний баланс у роті. На думку вчених, після вживання енергетичного напою на емалі виникають ерозії, які можуть призвести до розвитку карієсу.

Номер слайду 13

ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК Фахівці в області здоров'я і медицини стверджують, що енерготоніки - не більш, ніж вітамінізовані замінники кави, тільки більш небезпечні для здоров'я. Якщо ви, тим не менш, у воістину життєво важливому питанні «пити чи не пити» вибираєте перший, то хоча б дотримуйтесь деяких застережень, щоб зменшити ризик для вашого здоров'я, і, загалом-то - життя.

Номер слайду 14

пам'ятайте: Відкриваючи чергову банку енергетичного напою, пам'ятайте: сам по собі напій не містить ані краплі якоїсь суперенергіі, а всього лише використовує резервну енергію вашого організму. По суті енерготонік пробуджує організм до запуску власних енергетичних ресурсів.

Номер слайду 15

Часте вживання енергетичних напоїв дає нам енергію ... і забирає наше здоров'я.

zip
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
26 листопада 2018
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку