Усний переказ "Лелека-символ любові до рідної землі". Презентація.

Про матеріал
Матеріал розроблено за Освітньою технологією Росток. Автор зошита-підручника: М.І. Кальчук 4 частина. Завдання сприяють розвитку мовлення дітей. Збагачують словниковий запас, прививають любов до лелек, що є символом любові до рідної землі. благополуччя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які ноги заввишки,Такий ніс завдовжки. Хату на хаті має,Жабам рахунок знає.

Номер слайду 2

Тема Усний переказ Лелека - символ любові до рідної землі, символ доброти»

Номер слайду 3

Лелек в Україні називають по-різному: бусол, бузько. Кажуть, що лелеки приносять щастя. Тож нехай прилітає він до нас щовесни і приносить усім щастя. Учень: Прилітайте моститись, білокрилі щасливці, Жде вас тин з верболозу, де калина росте. Відлітати ж вам в серпні, як цвітуть чорнобривці, Ну а поки ще тільки фіалка цвіте.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лелека білий

Номер слайду 6

Лелеки…любі серцю і дорогі для душі птахи, із якими люди пов`язують добрі сподівання. Нині важко уявити без них сільський пейзаж. Та приходить весна і прилітають лелеки на наші подвір`я і села, покружляють, поклекочуть над річкою, лугами й летять далі, а значить - щастя несуть комусь іншому. Клекочуть лелеки

Номер слайду 7

Довжина тулуба лелек може сягати одного метра. Розмах крил становить один-два метри. Важить білий лелека три- чотири кілограми. Самки дрібніші за самців.

Номер слайду 8

Лелеки – корисні птахи. Знищують велику кількість не лише жаб, але і мишей, зокрема полівок, ховрахів, ящірок, дрібних гадюк, різних комах та їх личинок, наприклад, плавунців. Вони є санітарами боліт та інших мілководних угідь, сприяючи розмноженню риби.

Номер слайду 9

Щороку 19 березня, коли в Україну з теплих країв прилітають лелеки, люди, здається, говорять лише про це . Тільки й чути: «А ти бачила лелек? А бузьки вже прилетіли? А в сусіда вже лелеки кружляли біля свого гнізда. Лелеки весну принесли…» Кажуть, першим добре побачити лелеку, який летить, а ще краще — лелечу пару.              За легендами, назва «лелека» походить від праукраїнської назви Сонця — Лель (світлий). Ці птахи гніздяться лише біля людського житла.

Номер слайду 10

В Україні лелеки найчастіше гніздяться на стовпах електропередач Прилітають до нас 19 березня (Юзефів день)

Номер слайду 11

Легенда

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Складання плану1. Зовнішній вигляд білого лелеки.2. Розміри птаха.3. Користь від лелек.4. Шанування птахів.

Номер слайду 14

Руханка Лелеки

Номер слайду 15

Усний переказ за планом1. Зовнішній вигляд білого лелеки.2. Розміри птаха.3. Користь від лелек.4. Шанування птахів.

Номер слайду 16

Самітник…Таким словом можна найяскравіше охарактеризувати цього птаха. На відміну від лелеки білого, який охоче селиться поруч з людиною, він уникає суспільства не тільки людей, але і інших лелек. З кожним роком їх стає менше. Занесений до Червоної книги . Він трохи менший від білого лелеки. Забарвлення його майже повністю чорне, лише груди, черево, низ хвоста та пахові пера (останні видно в польоті) білі. Як і подобає бути справжньому самітнику, лелека чорний – дуже обережний птах. Лише іноді він видає звуки, схожі на «че-лі» або «чи-лін». Дорослі птахи зрідка неголосно тріщать, а молоді – пищать. Лелека чорний

Номер слайду 17

Легенда

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ми з вами теж за те, щоб людям снились лелеки, щоб у наших серцях, бодай подумки, прокинулися помисли, що в рідному краї все рідне і все зветься Батьківщиною. Вона одна і для нас, і для братів наших менших-птахів, бо живуть вони в нас із давніх-давен, скільки ми себе пам’ятаємо. Білі лелеки, прилетівши з далекої Африки, завжди повертаються до своєї домівки. Звивши гніздо один раз, вони багато років виводять своє потомство саме в ньому.

Номер слайду 20

Цікаве про лелек. Лелеки відлітають тільки вночі. Вдень вони відпочивають. Це помітили ще наші предки. Птахи вимушені так робити тому, щоб не скористалися ними солов’ї, бо ця сіра маленька пташка, якій важко долати нелегку дорогу, користується «безкоштовним «проїздом»: сідає на лелеку і полегшує собі маршрут. Ось чому лелеки летять вночі. Але іноді солов’ї ухитряються примоститися. Тому там, де збираються лелеки, завжди є і солов‘ї. 

Номер слайду 21

Я к і людина, лелека може плакати: «Бузьок може нудитись за хижею, у якій він жив, ще як був чоловіком, – розповідається в одній легенді. – Того він гніздо і в’є на дахах та живе коло людей. Ми часто можемо бачити, як він журиться. Стоїть годинами на одному місці з опущеним дзьобом – плаче й думає про своє людське життя». Лелека сумує, коли бачить свари поміж людьми. Стане нерухомо на одній нозі і гірко плаче… А як бачить добро між людьми, то калатає своїм дзьобом. То він так радіє.

Номер слайду 22

Лелеки- символ благополуччя

Номер слайду 23

Рефлексія. Вправа «Емоційна ромашка». Дай відповіді цеглинками LEGOУ мене все вийшло. Було важко. Нічого не зрозумів

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Інтернет ресурси:https://youtube.com/watch?v=i52o3x. XBI08https://www.youtube.com/watch?v=LM3vx. BRVb1k&ab_channel

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
2462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку