Усний переказ за малюнковим планом В. Сухомлинський " Хлопчик і хвора мама"

Про матеріал
Усний переказ є складним видом роботи для учнів початкової школи, особливо у період дистанційного навчання. Пропоную презентацію, яка допоможе дітям дізнатися цікаві факти з життя В. Сухомлинського, познайомить з оповіданням "Хлопчик і хвора мама" і надасть можливість легко переказати прочитаний текст за допомогою малюнків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Олександрович Сухомлинський – великий педагог, мудрий учитель. У його палкому серці жила велика доброта та любов до всього світу. Він не лише навчав, а й прищеплював кожній дитині найкращі людські якості, виховував доброту, чуйність, людяність, патріотизм, любов до батьків, до людей і до рідної землі. Народився Василь Олександрович 28 вересня 1918 року в с. Василівка Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Кіровоградська область) у селянській родині. Він був другою дитиною в сім’ї, яка мала чотирьох дітей.

Номер слайду 2

Батько –Олександр Омелянович був помітною людиною в селі: тесля, член правління колгоспу, учитель праці, сількор, й активний учасник сільської самодіяльності. Бабуся і мама були обдарованими, творчими натурами, носіями народних традицій, і це значною мірою вплинуло на особистість майбутнього педагога. Протягом 1926-1933 років хлопець навчається в семирічній школі. Природні здібності Василя Сухомлинського, підтримані у шкільні роки, визначили .його життєвий шлях: у 1934 році він вступає на підготовчі курси учительського інституту в Кременчуці, а потім навчається в ньому на факультеті української мови і літератури. Через хворобу в 1935 році юнак залишає заняття в інституті і розпочинає роботу в школі, яку (за винятком двох воєнних років) не залишає до кінця свого життя.

Номер слайду 3

В. Сухомлинський "Хлопчик і хвора мама"

Номер слайду 4

Хлопчик і хвора мама У хлопчика занедужала мама. Зажурився він. Думає, чим би потішити маму? Прийшов до неї, сів біля ліжка і каже:- Мамо, хочеш, я намалюю тобі сад. Тобі полегшає. Ти думатимеш, що гуляєш у справжньому саду.- Добре, синку, намалюй мені сад. Узяв хлопчик великий аркуш паперу, намалював вишню з червоними ягодами, яблуню з яблуками. Намалював і вулик, і бджіл, і небо синє-синє. Став малювати сонечко, та ніяк воно в нього не виходить.— Мамо, навіщо малювати сонечко? — запитав хлопчик. Ось я відчиню вікно, дивись, яке воно сьогодні радісне. Відчинив хлопчик вікно, і мама побачила радісне сонечко. Побачила й усміхнулась.

Номер слайду 5

Чи уважно ти прочитав текст?1. Яка сумна подія відбулася з хлопчиком. А) мама захворіла; Б) мама поїхала у відрядження; В) хлопчик отримав погану оцінку.2. Чим син вирішив допомогти мамі: А) заспівати ; Б) приготувати смачненьке; В) намалювати малюнок. 3. Які дерева були на малюнку хлопчика: А) яблуні та груші; Б) яблуні та сливи; В) яблуні та вишні.4. Що не вийшло намалювати: А) сонечко; Б) бджілок; В) вулик.5. Що вигадав хлопчик: А) зробив аплікацію; Б) попросив маму допомогти; В) відчинив вікно.

Номер слайду 6

Спробуй підібрати слова, які характеризують хлопчика

Номер слайду 7

Розглянь малюнки та спробуй переказати той фрагмент тексту, який вони ілюструють.

Номер слайду 8

У хлопчика занедужала мама. Зажурився він. Думає, чим би потішити маму? Прийшов до неї, сів біля ліжка і каже:

Номер слайду 9

- Мамо, хочеш, я намалюю тобі сад. Тобі полегшає. Ти думатимеш, що гуляєш у справжньому саду. - Добре, синку, намалюй мені сад.

Номер слайду 10

Узяв хлопчик великий аркуш паперу, намалював вишню з червоними ягодами, яблуню з яблуками. Намалював і вулик, і бджіл, і небо синє-синє.

Номер слайду 11

Став малювати сонечко, та ніяк воно в нього не виходить.— Мамо, навіщо малювати сонечко? — запитав хлопчик.

Номер слайду 12

- Ось я відчиню вікно, дивись, яке воно сьогодні радісне. Відчинив хлопчик вікно, і мама побачила радісне сонечко. Побачила й усміхнулась.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Спробуй переказатитекст за малюнковим планом 1.2.3.4.5.6.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Зінаїда Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Авраменко Вікторія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тулупова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 жовтня 2022
Переглядів
2283
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку