Утоплення людини. НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Про матеріал
Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Своєчасне надання та правильне проведення медичної допомоги не тільки рятує життя постраждалому, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджує розвиток тяжких ускладнень (шок, нагноєння рани, загальне зараження крові), зменшує втрату працездатності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утоплення людини. НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ учениці 11-А класу. Шамрицької Ганни

Номер слайду 2

Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Своєчасне надання та правильне проведення медичної допомоги не тільки рятує життя постраждалому, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджує розвиток тяжких ускладнень (шок, нагноєння рани, загальне зараження крові), зменшує втрату працездатності.

Номер слайду 3

Утоплення — заповнення дихальних шляхів рідиною або рідкими масами. Коли людина тоне, вода або якась інша рідина перекриває надходження в легені повітря. Задуха в більшості ви-падків, хоча і не завжди, викликана попаданням води в легені. Це веде до втрати свідомості від браку кисню в крові, що забезпечує мозок. Мозок гине, якщо більше 4-5 хвилин позбавлений кисню.

Номер слайду 4

Ознаками утоплення є - виділення піни з рота- зупинка дихання і серцевої діяльності- посиніння шкірних покровів- розширення зіниць.

Номер слайду 5

Схема надання першої допомоги:  При утопленні необхідно якнайшвидше витягтипостраждалого з води. Перш ніж кинутися у воду, потрібно швидко оцінитистановище і вибрати спосіб надання допомоги. Якщо випадок трапився біля берега можна кинути з берега предмет, за який може вхопитися потопаючий:рятівний круг, дошку, мотузку.

Номер слайду 6

- Якщо поблизу є човен, необхідно використати його. Якщопотопаючий перебуває на поверхні води, то бажанозаспокоїти його ще здалека, а якщо це не вдається, то кращедоплисти до нього ззаду, щоб уникнути захоплень, від якихчасом буває важко звільнитися. - Одним з ефективних прийомів, який дозволяє звільнитися відподібних судомних обійм є занурення з потопаючим у воду. Утаких обставинах він, намагаючись залишитися на поверхні,відпустить рятувальника.

Номер слайду 7

- Діставивши потопаючогона берег, приступають донадання першої допомоги,характер якої залежить відйого стану.- Якщо потерпілийзнаходиться в свідомості, унього задовільний пульс ізбережено дихання, тодостатньо укласти його насуху жорстку поверхнютаким чином, щоб головабула низько опущена,потім роздягнути, розтертируками або сухимрушником.- Бажано дати гарячі напої,обгорнути теплою ковдроюі дати відпочити.

Номер слайду 8

- Якщо потерпілий при витяганні з води знаходитьсябез свідомості, але у нього збережені задовільнийпульс і дихання, то слід відкинути його голову івисунути нижню щелепу- після чого викласти таким чином, щоб голова буланизько опущена- потім своїм пальцем (краще обернутим носовоюхусткою) звільнити його ротову порожнину від мулу,водоростей і блювотних мас, насухо витерти і зігріти.

Номер слайду 9

- При відсутності у постраждалого дихання і серцевої діяльностіштучне дихання необхідно поєднувати з зовнішнім масажем серця.- Попередньо, по можливості швидше, слід видалити рідину здихальних шляхів.- З цією метою рятувальник кладе потерпілого животом на стегнозігнутої у колінному суглобі ноги, надавлює рукою на спинупотерпілого між лопаток, підтримуючи при цьому іншою рукою йогочоло і піднімаючи голову.- Можна нахилити потерпілого через борт човна, катера або,поклавши обличчям вниз, підняти його в області тазу.- Ці маніпуляції не повинні займати більше 10-15 с, щоб не зволікати зпроведенням штучного дихання.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Неприпустимо: - припиняти реанімаційні заходи, поки не з’являться достовірні ознаки смерті (при пра-вильному проведенні масажу серця і штучної вентиляції легенів вдається повернути потерпілого до життя навіть через 20 хвилин після витягання його з води)- не викликати швидку допомогу, навіть, якщо ознаки життя відновилися.

pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку