Утворення Галицько-Волинської держави. Правління Романа Мстиславича

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Утворення Галицько-Волинської держави. Правління Романа Мстиславича"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Утворення Галицько – Волинської держави. Правління Романа Мстиславича(кінець ХІІ-початок ХІІІ ст.)

Номер слайду 2

План вивчення нового матеріалу1. Об’єднання Волинського і Галицького князівств.2. Діяльність князя Романа Мстисла-вича.3. Боротьба за зміцнення держави після смерті Романа Мстиславича.

Номер слайду 3

1)   Що таке політична роздробленість?2)    Якими були причини політичної роздробленості Київської Русі?3)   Які події відбулися у ці роки:1097, 1113, 1054, 1185, 1187?Запитання та завдання.

Номер слайду 4

Назвіть і покажіть на карті «Українські землі в другій половині ХІІ – першій чверті ХІІІ ст.» князівства, які утворилися після розпаду Київської Русі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Передумови утворення Галицько-Волинської держави

Номер слайду 7

Передумови утворення Галицько-Волинської держави. Передумови. Вигідне географічне положення (віддаленість від Києва, важкодоступність для кочовиків, розташування на перехресті торговельних шляхів)Необхідність спільної боротьби двох князівств проти Угорщини та ПольщіЕкономічне зростання князівства завдяки існуванню величезних родовищ соліЕнергійна об’єднавча політика волинського князя Романа Мстиславича

Номер слайду 8

Робота з картою! (с.115, підручник)З якими країнами межувала Галицько-Волинська держава?

Номер слайду 9

У 1199 р. сталася подія великої історичної ваги : об’єдналися Волинське і Галицьке князівства. Постало нове утворення, якому судилося стати продовжувачем традицій Київської Русі. Воно також стало центром об’єднання земель Південно-Західної Русі. Творцем нового князівства став Роман Мстиславич — один із визначних князів Русі, метою якого було створення великої могутньої держави. Утворення. Галицько-Волинської держави

Номер слайду 10

Великий князь Київський (1201, 1204), новгородський (1168-1170), володимирський (1170-1187, з 1188), галицький (з 1199) з дина-стії Рюриковичів. Був праправну-ком князя Володимира Мономаха. Був одружений на візантійській принцесі Анні, мав двох дітей – Данила і Василька. Галицько–Волинський літопис ти-тулує його „самодержцем всія Русі” та „володарем Руської землі”. Засновник Галицько–Волинського князівства й монаршого правлячого роду Романовичів. Справою свого життя вважав від-родити велич Руської землі, ослабленої міжусобними чварами. В своїй новій державі боровся зі свавіллям бояр („Не вбивши бджіл, не поласуєш медом”). Роман Мстиславич(бл. 1150 – 1205 рр.)

Номер слайду 11

Роман Мстиславич – заснував Галицько – Волинську державу, об`єднавши Волинське та Галицьке князівства. Столиця – м. Галич. Зміцнив центральну владу. Значну перемогу він отримав над бунтівними галицькими боярами, які часто влаштовували змови проти князя („Не вбивши бджіл, не поласуєш медом”). У 1204-му захоплює Київ. Повертається в Галич, а Київ залишає своєму намісникові. Вважався Великим Київським князем до смерті. Намагався подолати князівські чвари. Знаючи європейські традиції, пропонує найвпливовішим князям обирати серед себе Великого князя. Так чинили німецькі кюрфюрсти. Романові Мстиславичу приписують розробку особливого проекту під назвою „добрий порядок” на Русі. Він запропонував покласти край всім міжусобицям, які ослаблюють державу і роблять її легкою здобиччю для половців. Відстоював православну віру Внутрішня політика Романа Мстиславича:

Номер слайду 12

Зовнішня політика Романа Мстиславича : Союзниками галицько-волинського князя були Угорське королівство та Візантійська імперія (в тому числі й через шлюбні відносини), мав зносини із Папою Римським Інокентієм ІІІ. Здійснював вдалі переможні походи на половців. Для зміцнення держави й розширення впливу, Роман багато воював („Поки маю меч, не буду купувати володінь іншою ціною, тільки кров'ю, як батьки і діди наші розмножили руську землю”). Воював із Литвою („Лихом живеш, Литвою ореш”), ятвягами, Тевтонським орденом. У 1205 йде війною на Польщу („Або поляків подолаю й підкорю, або не вернусь!”).

Номер слайду 13

Папа Інокентій ІІІ прислав князеві Роману корону, він не приймає її.

Номер слайду 14

Робота з історичними джерелами. С.109, підручник. Запитання після історичного джерела.ІЗ «ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОГО ЛІТОПИСУ» ПРО РОМАНА МСТИСЛАВИЧА …Одолів усі поганські народи, мудрістю ума додержуючи заповідей Божих. Він [Роман] бо кинувся був на поганих, як той лев, сердитий же був, як та рись, і губив [їх], як той крокодил, і переходив землю їх, як той орел, а хоробрий був, як той тур, бо він ревно наслідував предка свого Мономаха, що погубив поганих ізмаїльтян, тобто половців…

Номер слайду 15

Засновник Галицько-Волинського князівства Роман Мстиславич загинув у битві з поляками 19 червня 1205 року, потрапивши в засідку в бою під Завихостом. Велика втрата

Номер слайду 16

За спадщину великого князя в боротьбу вступили руські князі з інших земель, Угорщина та Польща. Однак головною руйнівною силою єдиного князівства було галицьке боярство, яке прагнуло не допустити посилення княжої влади. У 1213 році навіть князем Галицько – Волинського князівства вперше стала людина, яка не належала до династії Рюриковичів. Ним став боярин Володислав Кормильчич. Після смерті Романа Мстиславича, як повідомляє літописець, «велика смута (чвари) постала в землі руській».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1199 р. – об’єднання Волинського та Галицького князівств в єдину Галицько – Волинську державу.1199 – 1205 рр. – правління Романа Мстисловича в Галицько–Волинському князівстві.1204 р. – після походу на Київ оволодів колишньою столицею Русі – України.1205 р. – загибель Романа Мстиславича в битві під Завихвос.1205 – 1238 рр. – час „Великої смути” в Галицько – Волинській державі.

Номер слайду 19

Домашнє завдання Прочитати п.22. Виписати основні напрямки внутрішньої і зовнішньої політики Романа Мстиславича. Виконати завдання 2* з рубрики «Знаю нове» на с.111.

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
23 лютого
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку