Уявлення про Землю в давнину.

Про матеріал
Презентація знайомить учнів як люди уявляли Землю в давнину. якої форми наша планета. Хто .першіим зробив припущення про кулястість Землі. Про перші географічні карти.світу та перші географічні відомості про українські землі. Хто з учених давнього світу й чому мав найбільший авторитет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЯВЛЕННЯ ПРО ЗЕМЛЮ В ДАВНИНУГЕОГРАФІЯ 6 КЛАС

Номер слайду 2

Уявлення про Землю та небо в Давньому Єгипті всередині однієї з пірамід. Плоска Земля з Єгиптом у центрі. Небесна сфера спирається на чотири високі гори десь на «краю світу». Небесні світила підвішені на небозводі. Бог Сонця Ра мандрує і щоденно об’їжджає Землю на своєму човні.

Номер слайду 3

Уявлення про Землю та небо в Стародавньому Вавилоні VІІ ст.до н.е. Всесвіт – замкнений світ. У його центрі – Земля у формі гори, що лежить на поверхні світових вод. Під Землею – пекло. На західному схилі «світової» гори знаходиться Вавилон. Небо – металева сфера, яка удень відбиває сонячне світло, а вночі є тлом для гри Місяця, зірок та богів-планет. Небесний світ –це пояс 12 зодіакальних сузір’їв..

Номер слайду 4

Уявлення про Землю у Стародавній Індії (початок н. е.)Опуклий диск Землі лежить на спинах чотирьох гігантських слонів, які стоять на величезній черепасі, а священна чорна кобра Шеша підпирає своїм тілом Всесвіт.

Номер слайду 5

Уявлення про Землю індіанців Америки Земля в формі плоского диска лежить на спинах трьох гігантських китів, які плавають у безмежному просторі океану.

Номер слайду 6

Уявлення про Землю в Давній Греції (Фалес Мілетський, VІІ–VІ ст. до н. е.)Земля – плоский диск, оточений недоступним людині морем, з якого щовечора виходять і заходять зорі. Зі Східного моря щоранку виринає на колісниці, запряженій вогняними кіньми, бог Сонця Геліос і торує свій щоденний шлях небом.

Номер слайду 7

Перші припущення про кулястість Землі зробив давньогрецький учений Піфагор у VI ст. до н. е. Свої погляди він обґрунтував переконливими доказами (мал. 15, а, в). Пізніше, у IV ст. до н. е., давньогрецький вчений Арістотель помітив, що тінь від Землі, яка падає на повний Місяць під час місячних затемнень, завжди кругла. Така тінь може бути лише від кулі (мал. 15, б). Від I ст. ідеї про кулясту форму Землі вже назавжди утверджуються в науці. Інші планети теж почали вважати кулястими. Докази кулястості Землі:-об’єкт при наближенні поступово з’являється з-за горизонту;– форма неповного Місяця: на нього падає округла тінь Землі; – форма горизонту – коло, яке розширюється при підйомі вгору

Номер слайду 8

Давніх греків цікавило питання про будову Всесвіту та місце Землі. Першу модель світу створив Арістотель (IV ст. до н. е.). Його ідеї підтримав Клавдій Птолемей (IІ ст. н. е.). За їхнім переконанням, у центрі Всесвіту знаходиться велика нерухома Земля, навколо якої обертаються сім твердих прозорих сфер,На 200 років раніше за Арістотеля свою мдель світу створив Піфагор, яку було названою геліоцентричною (тобто «у центрі – Сонце» Живучи на Землі й спостерігаючи рух Сонця по небу, науковцю того часу важко було в таке повірити. Тому геоцентризм був забутий, а геоцентрична модель панувала в науціГеоцентрична модель світу Арістоте-ля (ІV ст. до н. е.) та Клавдія Птолемея (ІІ ст.)

Номер слайду 9

Геліоцентрична модель світу Піфагора (VІ ст. до н.е.)На 200 років раніше за Арістотеля свою модель світу створив Піфагор, яку було названою геліоцентричною (тобто «у центрі – Сонце».

Номер слайду 10

Перші справжні географічні карти на папері створили давньо- грецькі вчені Ератосфен Кіренський (III ст. до н. е.) та Клавдій Птолемей (II ст). На них суходіл займав більшу площу, ніж Океан. На карті Птолемея вперше з’явилася градусна сітка з паралелей і меридіанів. Перші географічні відомості про українські землі. Перші писемні згадки про українські земелі відомі з творів давньогрецьких та арабських авторів. давньогрецький історик Геродот у V ст. до н. е. у своїй праці «Скіфія» описав Причорномор’я, де зазначив, що зима в цих землях – сувора, вода замерзає, а літо – холодне й дощове. Вразили Геродота й величні річки: Борисфен (Дніпро), Тирас(Дністер), Гіпаніс (Південний Буг), Танаїс (Дон). Геродот також зібрав цікаві відомості про скіфів. Карта Ератосфена. Карта Клавдія Птолемеяз градусною сіткою (ІІ ст.)

Номер слайду 11

На думку давньогрецького філософа Анаксімандра (VІІ–VI ст. до н. е.), Земля за формою є циліндром, який вільно висить у повітрі. Середину Землі займає суходіл у вигляді круглого острова, оточеного океаном. Усередині суходолу знаходиться морський басейн та річки, які ділять Землю на три частини: Європу («Ереб» – ассирійською захід), Азію («Ассу» – ассирійською схід) та Лівію.• З’ясувалося, Земля не ідеальна куля. У XVIII ст. відбулося дві експедиції в різні кінці планети, щоб залагодити суперечку між прибічниками гіпотези «апельсина» та гіпотези «лимона». Перші вважали, що наша планета приплескана біля полюсів, другі – з двох боків екватора. Все закінчилося перемогою «апельсина». Нині вважають, що Земля навіть не «апельсин», а має унікальну неповторну форму, яку не можна описати якоюсь геометричною фігурою. До того ж, її форма постійно змінюється.

Номер слайду 12

• 1. Якими були уявлення стародавніх народів про форму Землі та місце її у Всесвіті? 1 бал • 2. Як ви розумієте понятт«геоцентрична»«геліоцентрична» моделі світу2бали • 3. Якби ви жили в стародавні часи, які докази вас могли б переконати в кулястості нашої планети, а які ні?• 4. Який ви бачите зв'язок між рівнем розвитку знань про Землю та якістю перших географічних карт? 3 бали • 5. Чого позитивного вдалося досягти давнім ученим у дослідженні Землі, а які їхні хибні погляди гальмували подальший розвиток науки?• 6. Хто з учених давнього світу й чому для вас має найбільший авторитет?ОЦІНЮЄМО СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ • усього 12 балів

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацювати § 3

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гудзь Денис Олександрович
    Дякую за чудову презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ягольницька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ягольницька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
3291
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку