Узагальнення й систематизація знань № 1 Тема: „Вступ. На порозі дорослого життя. Життя та здоров’я людини. Фізична складова здоров’я”

Про матеріал
Узагальнення й систематизація знань № 1 Тема: „Вступ. На порозі дорослого життя. Життя та здоров’я людини. Фізична складова здоров’я” Мета: визначити рівень навченості та оцінити знання учнів; розвивати розумові здібності; виховувати відповідальне ставлення до навчання.
Перегляд файлу

 

   8 клас

Узагальнення й систематизація знань № 1

Тема:  „Вступ.  На порозі дорослого життя.  Життя та здоров’я людини. Фізична складова здоров’я”

                                                 Перший варіант

І рівень – початковий

Виберіть одну правильну відповідь.

  1. Серед усіх НС найбільш тяжкі наслідки мають:

а) природні катастрофи та стихійні лиха; б) аварії на водопроводах; в) на окремих підприємствах; г) на транспорті.

  1. Яка фраза не стосується становища викрадених дітей?

а) вони не мають захисту й ризикують не тільки своїм здоров’ям, але й своїм життям; б) вони погано харчуються, не вчаться, зазнають насильства та експлуатації; в) вони нічого не потребують; г) їх використовують задля отримання прибутку.

  1. Кіднепінг – це:

а) викрадання коштовностей; б) викрадання грошей; в) викрадання дітей; г) викрадання комп’ютерної техніки.

  1. Які з названих НС не належать до НС природного характеру?

а) землетруси, виверження вулканів, обвали, пилові бурі, оповзні, осипи;

б) лісові пожежі, пожежі степових та хлібних масивів, торф’яні пожежі, підземні пожежі горючих копалин; в) аварії в каналізаційних системах, водопроводах, теплових мережах, очисних спорудах; г) бурі, урагани, торнадо, шквали, вертикальні вихори, сильний град, сильний дощ.

  1. Які правила не належать до тих, які захистять дитину від викрадання:

а) слід правильно розподіляти час навчання, роботи й відпочинку, частише бути на свіжому повітрі; б) слід бути обережними з чужими людьми, не розмовляти з ними, не погоджуватися їхати або йти з ними куди – небудь; в) слід завжди повідомляти батькам про те, куди ви йдете й коли повернетеся; г) потрібно вміти оцінювати небезпеку або безпеку компанії, в якій ви проводите свій час, небезпеку й безпеку місць, в яких ви буваєте.

  1. Неякісне харчування може призводити до таких хвороб, як:

а) сколіоз; б) гастрит; в) кіфоз; г) тонзиліт.

  1. Авітамінози – це:

а) глибокі порушення обміну речовин, викликані тривалою відсутністю в їжі вітамінів; б) незначні порушення обміну речовин, викликані тривалою відсутністю в їжі вітамінів; в) порушення білкового обміну;

г) порушення вуглеводного обміну.

ІІ рівень – середній

І. Запишіть назву поняття:

  1. Небезпечна подія техногенного характеру – це …
  2. Практичні методики сприяння здоров’ю – це …

ІІ. Знайдіть кілька правильних відповідей:

Консерванти

 

Включають жири, вуглеводи, білки та клітковину, а також майже всі мікроелементи й вітаміни. Вони покращують якісний склад їжі.

 

 

 

Добавки, що зберігають свіжість

 

Призначені для того, щоб довгий час зберігати продукти придатними до вживання. Вони містять речовини, які вбивають мікроби або не дають їм розмножуватися.

 

 

 

Поживні добавки

 

Їх додають до масел і до пакувальних матеріалів, щоб запобігти згіркненню масла.

  1. Основними ознаками життя людини є:

а) наявність пульсу; б) колір шкіри; в) реакція зіниць на світло;

г) наявність дихання

  1. У разі евакуації з собою необхідно взяти:

а) домашніх тварин; б) документи; в) ліки для хворих; г) засоби індивідуального захисту; д) питну воду; е) запас продуктів на 2 – 3 доби.

  1. З метою запобігання гострим інфекційним захворюванням органів травлення потрібно:

а) дотримуватися дієти; б) не порушувати правил кулінарної обробки продуктів; в) мити руки; г) дотримуватися правил зберігання продуктів.

  1. Показники фізичного здоров’я – це:

а) індекс маси тіла; б) частота серцевих скорочень; в) взаємовідносини з друзями; г) частота дихання; д) гнучкість; е) вік людини.

  1. Позначте те, що може спричинити харчове отруєння:

а) мухи; б) термічна обробка продуктів; в) брудні руки; г) охолодження продуктів; д) сальмонела; е) продукти, куплені на стихійних ринках;

ж) хвороботворні мікроорганізми.

ІІІ рівень – достатній

1. З’єднайте стрілками характеристики добавок з їх назвами.

2. Доповніть схему.

 

 

 

 

 

IV рівень – високий

1. Доповніть перелік.

Уміння і навички, необхідні людині, щоб ефективно діяти в разі виникнення надзвичайних ситуацій:

а) психологічна налаштованність на виживання; б)в)г)

2. Як ви розумієте вислів Гіппократа: “Якщо батько хвороби не завжди відомий, то її мати відома завжди – їжа”?

  1. Запишіть основні критерії, за якими потрібно вибирати продукти харчування …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 січня 2022
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку