Узагальнення з теми «Електричний струм» - конференція по темі «Економія електроенергії»

Про матеріал
Узагальнення з теми «Електричний струм» - конференція по темі «Економія електроенергії». Розробку уроку, додаткові матеріали, які можна використовувати в 9 або 11 класі, або при проведенні позакласних заходів
Перегляд файлу

УРОК 9 КЛАС. (проводився відкритий урок на базі ЗОШ №1 17 листопада 2013 р.)

Узагальнення з теми «Електричний струм» - конференція по темі «Економія електроенергії»

 

Мета: закріплення знань з теми та умінь і навичок розв’язування задач з теми «Робота і потужність струму»; розвиток логічного мислення, і практичних навичок обрахунку оплати спожитої електроенергії;  виховування дбайливого ставлення до використання енергетичних ресурсів.

ХІД УРОКУ

1. Організація класу. Привітання гостей.

2. Актуалізація знань:

- Що називають електричним струмом;

- Назвати умови існування електричного струму;

- Що називають силою струму, як вимірюється сила струму.

- Що називають напругою, як вимірюється напруга.

- Від чого залежить опір.

- Сформулювати закон Ома для ділянки кола.

- Як обраховується робота електричного струму. В яких одиницях вимірюється робота.

- Як обраховується потужність електричного струму.

 

3. Розвязування експериментальної задачі.  Скласти електричне коло (зобразивши схему на дошці). Визначити силу струму та напругу на лампочці та обрахувати потужність лампочки.

4. Паралельно з розв’язуванням експериментальної задачі – розв’язання задачі на обрахунок оплати електроенергії:

-      обрахувати вартість спожитої електроенергії обігрівачем потужністю 2 кВт за місяць при умові роботи по год в ден (30 діб по 8 годин). Акцентувати увагу, що тут час залишити в голинах а потужність перевести в кВт адже кВт*год

- Тепер розглянемо іншу практичну задачу. На приладі написано 220 В і 4 А. Обрахувати вартість спожитої електроенергії за 10 годин.

 

5. Обговорення з учнями результатів домашнього завдання – обрахувати оплату спожитої електроенергії 5 електроприладами в домашніх умовах.

6. Учнівські повідомлення по темі – способи економії електроенергії в побуті.

7. Перегляд відео фрагментів на тему «Економія електроенергії» 

 

8. Домашнє завдання:

 

Економія електроенергії в побуті

При економному використанні електроенергії, без шкоди комфортному проживанню можна скоротити використання електроенергії на 20-25%, дуже важливо раціональне використання електроенергії в осіньо - зимовий період і в години найбільшого її використання: з 8.00 до 10.00 і з 19.00 до 21.00.

Освітлення приміщення складається з природного (через вікно) й штучного (за допомогою світильників). Кожне з них повинно забезпечувати достатню освітленість приміщення, повинно бути рівномірним без різких тіней.

Природне  освітлення залежить від:

  чистоти віконниць (забруднене скло поглинає до 30 %

світла);

  надмірної  кількість квітів на підвіконні;

  близького розташування дерев біля будинку (ближче 5м);

  розташування вікон відносно частин світу (з південного боку вікна

пропускають більше світла);

  оздоблення стін і стелі (рекомендується світле оздоблення).

2000л.

У приміщенні використовують три системи штучного освітлення:

  загальне – забезпечуються найпотужнішими світильниками,

розташованими в центрі стелі (на 1кв.м. приміщення бути

15-25Вт міцності ламп напруження);

  місцеве – забезпечую необхідне освітлення у певних

  місцях за допомогою спеціальних світильників з

  лампами напруження 60-100Вт (в залежності

  від роботи, яка виконується);

  комбіноване – досягається використанням місцевого і

загального.

Економія електроенергії при штучному освітленні досягається:

  правильним вибором типа освітлення;

  використанням чистих ламп і світильників (забруднені пропускають на

30% світла менше);

  використанням компактних люмінесцентних ламп (служать у 8 разів

довше, використовують енергії в 4-5 разів менше ніж лампи напруження)

=     = 18 Вт  = 90 Вт

Економія електроенергії  при використанні електропобутових

приладів:

а) холодильники:

- встановлювати біля холоднішої, краще зовнішньої стіни;

-  не встановлювати біля опалювальних і  нагрівальних приладів (чим нижче

температура теплообмінника, тим рідше він вмикається);

- регулярно розморожувати і просушувати холодильник;

- всі дверцята повинні щільно зачинятися.

б) пральні машини:

- найбільш економна автоматична пральна машина;

- завантажувати повністю згідно інструкції;

- вибирати оптимальний режим роботи.

Також можна скоротити витрату електроенергії, прасуючи

електропраскою, нагрітою до потрібної температури, трохи вологу білизну. А

також  користуючись пилососом з чистим пилозбірником і фільтром з

використанням необхідної насадки (широкою пласкою або довгою вузькою).

 

 

 

 

Топ-15 способів зекономити електрику в побуті

Завжди вимикайте світло, виходячи надовго з приміщення. При виході з будинку вимкніть з розеток всі побутові прилади, крім холодильника. Навіть якщо у вас телевізор або ПК новітньої моделі, то в місяць в режимі очікування вони споживають, відповідно, 0,2 кВт і 3,6 кВт на місяць, а застарілі моделі - в кілька разів більше.

Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Витрати на купівлю енергозберігаючих ламп окупаються менш ніж за рік. При купівлі енергозберігаючих ламп зверніть увагу на світло, яке вони випромінюють – тепле чи холодне. Тепле світло найбільш близьке до світла ламп розжарювання або природного сонячного світла, а холодне аналогічне до світла люмінесцентних ламп і іноді ріже очі. Лампи холодного світла можна використовувати на спільному майданчику або для освітлення балкона. Єдиний недолік енергозберігаючих ламп - на повну яскравість після включення вони виходять через 1-2 хвилини, тому для передпокою доцільно купити лампу більшої потужності, вона забезпечить освітлення навіть в режимі розігріву, але буде споживати небагато, тому що в передпокої вона використовується, тільки коли ви входите або виходите з дому.

Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії в кінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30-40% менше.

Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 кВт. Щоб заощадити електроенергію, дотримуйтеся простих правил: кип'ятити стільки води, скільки потрібно в даний момент, і своєчасно видаляйте накип у чайнику. Якщо у вас електроплита, то для приготування супів, макаронів і варіння овочів - доцільніше кип'ятити воду в електрочайнику і переливати в каструлю на електроплиті, бо вода в електрочайнику закипає швидше і на це витрачається менше електроенергії.

Не допускайте нагрівання холодильника прямими сонячними променями і не ставте його біля плити або батареї опалення. Також для економії електроенергії необхідно своєчасно розморожувати холодильник і ніколи не ставити в нього гарячі страви.

Завантажуйте пральну машину згідно з інструкцією. Занадто велике або дуже маленьке завантаження не дозволяють економно витрачати електрику. Перевитрата електроенергії може становити до 30%.

Під час прасування намагайтеся починати і закінчувати процес прасуванням речей, що потребують низького температурного режиму. Тоді останні хустки і косинки можна гладити вже вимкненою праскою.

Не забувайте міняти або чистити фільтри пилососа, адже інакше вони будуть ускладнювати його роботу, зменшувати тягу повітря і, як наслідок, збільшувати його енергоспоживання.

Підбирайте посуд правильного розміру. Каструлі і сковороди повинні відповідати діаметру конфорки вашої електроплити. Раціонально використовуйте тепло конфорок, привчіть себе до того, що електроплита може готувати і тоді, коли вже вимкнена.

Налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50% електроенергії. Всі комп'ютери, що випускаються на сьогоднішній день, підтримують такий режим.

Включайте кондиціонер лише тоді, коли закриті всі вікна і двері, інакше кондиціонер буде охолоджувати вулицю або інші приміщення.

Додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.

Частіше мийте лампи, плафони і вікна. Бруд і пил знижують освітленість в приміщенні на 30%. Ще не забудьте зняти з підвіконня великі рослини і не закривати вдень штори, раціонально використовуйте природне освітлення.

Використовуйте нічний і денний тариф на електроенергію. Таким чином ви зможете нагрівати бойлер, включати теплу підлогу або пральну машину - вночі, коли за електрику можна платити на 30% менше. Саме така різниця існує між нічним (з 23:00 до 7:00) і денним (в інший час доби) тарифами. Двозонні тарифи затверджені постановою НКРЕ №309 від 10.03.1999 р. Щоб отримати можливість економити електроенергію, необхідно звернутися до енергопостачальника (це районні чи міські електромережі) із заявою на встановлення багатотарифного лічильника. Другий ваш крок - отримати технічні умови на встановлення лічильника з урахуванням потужності енергоспоживання. Третій крок - придбати необхідний лічильник і перепрограмувати. Ціни на лічильники залежать від фірми-продавця, в середньому становлять близько 2 тисяч гривень. Четвертий крок - встановити лічильник (можуть працівники РЕМ чи інших електромонтажних організацій). Потім звернутися в РЕМ та викликати інспектора для опломбування приладу. Після встановлення лічильника в договір про оплату електроенергії вносяться зміни, і ви починаєте платити за диференційованими тарифами.

Встановіть систему «розумний дім», яка активно використовується в Європі. Вона передбачає використання сучасних дистанційних автоматичних пристроїв, датчиків освітленості приміщення, датчиків руху тощо. Завдяки такій системі ваші витрати на електроенергію можуть знизитися в 8-10 разів. На жаль, така система вимагає чималих початкових вкладень, але в довгостроковій перспективі ці інвестиції повністю окупаються.

 Витратьте зекономлені гроші на щось приємне!

 

 

 

 

1. Найістотніше і найпростіший спосіб економії електроенергії в побуті полягає в рівномірному споживанні електроенергії всім суспільством протягом доби, тому без особливої ??необхідності не вмикайте додаткові електроприлади в мережу в години пік електричних навантажень: вранці з 8 до 10 год і ввечері з 20 до 22 год . Завдання непросте, але все-таки привчіть себе до цього.

Майте на увазі, що будь-яка дбайлива господиня в цивілізованій країні ніколи не включить в години пік пральну машину або електронагрівач.

 2. Знайте, що економне споживання електроенергії визначається не стільки якістю побутової електротехніки, скільки якістю догляду за нею.

 3. Відомо, які тривожні почуття відчувають люди, коли на роботі згадують, що поспіхом забули (часто їм це тільки здалося) будинку вимкнути світло і електроприлади.

Назавжди позбутися таких неприємностей, а також запобігти непотрібну витрату електроенергії і забезпечити пожежну безпеку в будинку можна таким чином: в магістральній лінії електропроводки відразу ж після електролічильника у фазному проводі зробити розрив ланцюга, підключивши туди однополюсний вимикач.

Встановіть вимикач недалеко від вихідний двері (звичайно, електророзетку домашнього холодильника проведіть окремою лінією і підключіть до електромережі до змонтованого вимикача).

Тепер, йдучи з дому, ви за допомогою вимикача знімаєте електрична напруга з усіх електропроводок в будинку (крім холодильника).

Запамятайте установка вимикача вимагає відповідних знань і повинна виконуватися згідно з діючими Правилами пристроїв електроустановок і правилами техніки безпеки.

 4. Примусьте себе, принаймні, 1 раз на рік підтискати гвинти і гайки у всіх доступних контактів в електромережі і в електроприладах.

Цим ви забезпечите не тільки довготривалу, надійну і економічну роботу електрообладнання, але і його схоронність, а також пожежну безпеку в будинку.

 5. За наявності в будинку прихованої електропроводки дюбеля і цвяхи забивають у стіни, тільки знаючи схему прокладки електропроводів.

В іншому випадку ви ризикуєте пошкодити електропроводку або отримати електротравму.

 6. Кожна сімя в будинку повинна мати разом з іншими електроінструментами ще й індикатор напруги (струмошукачі) на випадок проведення профілактичних або ремонтних робіт на електрообладнанні.

 7. Систематично слідкуйте, щоб днища каструль щільно прилягали до конфорок електроплит, причому для цієї мети постарайтеся знайти і застосовувати спеціальні мякі кільцеві подушечки, за допомогою яких заповнюють зазор між днищами і конфорками і тим самим зводять до мінімуму втрати енергії в даному вузлі.

 

 8. Врахуйте, що діаметри днищ каструль повинні бути або рівні діаметрам конфорок електроплит, на які їх ставлять, або більше.

 9. Памятайте, що на конфорці електроплити економічніше і швидше нагрівати відразу велику дозу води, ніж така ж кількість води, але меншими дозами.

 10. Негайно міняйте конфорку електроплити, якщо її поверхню спучилася, оскільки така конфорка працюватиме вкрай неекономічно.

Майте на увазі, що скупий платить двічі (у даному випадку скупий і економний явно неадекватні поняття).

 11. При приготуванні їжі не допускайте втрат тепла з йдуть пором, у кожної каструлі має бути своя щільно прилегла кришка.

 12. Враховуючи теплову енергію конфорок електроплит, включайте їх дещо раніше, ніж ставите каструлі, а вимикайте ще до закінчення приготування страви.

 13. Не допускайте бурхливого кипіння води на включеної на повну потужність конфорці, адже для кипіння на розігрітій плиті достатньо і набагато меншої потужності.

 14. Використовуйте економічний баштовий спосіб приготування їжі на пару, при якому каструлі ставлять один на одного, при цьому верхня каструля гріється пором, що піднімається з нижньої каструлі.

 15. Прагніть мати на кухні посуд з потовщеним дном, яка спеціально призначена для приготування їжі на конфорках електроплит.

 16. При експлуатації електродуховки використовуйте весь її робочий обєм.

Погодьтеся, піч пару пиріжків в обємній духовці і неефективно, і неекономічно.

 17. Обовязково придбайте скороварки, так як вони дозволяють заощадити і час, і електроенергію.

 18. Знайте, що трубчасті конфорки електроплит з безступінчатим регулюванням потужності нагріву набагато економічніше і довговічніше чавунних конфорок із ступінчастим регулюванням.

 19. Не використовуйте конфорки електроплит для обігріву приміщень - толку від цього мало, а ризик вивести з ладу конфорку, працюючу на холостому ходу, великий.

 20. При прагненні організувати у себе вдома надшвидке і якісне приготування їжі (розігрівання по всій товщі продукту) придбайте мікрохвильові печі або печі СВЧ.

21. Для варіння картоплі та овочів використовуйте мінімальну кількість води в каструлях.

 22. Істотний резерв економії електроенергії при приготуванні їжі - застосування спеціалізованих електронагрівальних приладів (сковорідок, каструль, грилів, кавоварок та ін), в яких страви виходять більш високої якості, а електроенергії витрачається значно менше.

 23. Промисловість випускає електрочайники різних конструкцій, тому постарайтеся купити електрочайник з тепловим розчеплювачем і зі свистком, що сигналізує про кипінні води.

 24. Для нагрівання невеликої кількості води користуйтеся електрочайником, при цьому кипятіть в ньому води стільки, скільки її потрібно в даний момент, так як гаряча вода в електрочайнику швидко остигає.

 25. Електрочайник, мабуть, один з найбільш часто ремонтованих електроприладів в будинку, тому з метою підвищення його ккд, поліпшення схоронності тепло-електронагрівника (Тена) та забезпечення пожежної безпеки спробуйте самостійно обладнати електрочайник нескладним пристроєм, що забезпечує надійне відключення електрочайнику від мережі при закипання в ньому води

, тобто довготривалу роботу без ремонту.

 26. Накип всередині електрочайників істотно знижує їх економічність, тому не забувайте вчасно видаляти накип (наприклад, за допомогою засобу Антинакипин).

 27. Застосовуйте термоси для підтримки води і їжі в нагрітому стані протягом досить тривалого часу.

 28. Промисловість випускає найрізноманітніші світильники, і, якщо вам представляється можливість вибирати, віддайте свою перевагу світильників з люмінесцентними лампами або світильників з електролампами розжарювання, оснащеним індивідуальними напівпровідниковими світлорегуляторами.

 29. Максимальне використання природного освітлення - один із шляхів зменшення витрати електроенергії на штучне освітлення.

Майте це на увазі і стежте за чистотою шибок у квартирі.

 30. Уміло поєднуйте в будинку всі три види штучного освітлення: загальне, місцеве і комбіноване.

Загальне освітлення призначене для рівномірного освітлення всього приміщення за допомогою стельових світильників.

Місцеве - для освітлення деякої окремої зони в приміщенні і здійснюється стельовими світильниками типу бра, торшерами і настільними лампами.

Комбіноване освітлення - це одночасне використання загального і місцевого освітлення.

 31. Намагайтеся купувати та використовувати вдома електролампочки розжарювання, у яких на цоколі або на колбі є маркування 230 ... 240 В, оскільки такі електролампочки служать довше тих, у яких на маркуванні вказано 220 В (правда, перші світять трохи гірше).
32. Знайте, що заміна двох розташованих поруч електролампочок на одну електролампочку тієї ж загальної потужності дає і збільшення освітленості, і економію електроенергії.

 33. Економія електроенергії при штучному освітленні не повинна йти на шкоду освітленості робочого місця, тому застосовуйте місцеве освітлення з максимальним наближенням джерела світла до робочого простору.

 34. Майте на увазі, що світлова віддача у люмінесцентних ламп в 4 ... 5 разів вище, ніж у електролампочок розжарювання при одній і тій же споживаної потужності, тому намагайтеся застосовувати люмінесцентні лампи без обмежень у всіх приміщеннях (крім, мабуть, ваннодушевой кімнати).

Застосування люмінесцентних світильників з безшумними пусковими пристроями в будинку - реальна економія електроенергії.

Існуюче уявлення про те, що сучасні люмінесцентні лампи шкідливі для здоровя, позбавлене підстав, скоріше навпаки, вони створюють більший комфорт при вмілому оформленні приміщень.

(Справедливості заради необхідно сказати, що люмінесцентні лампи перших випусків мали занадто вузький спектр світлового випромінювання.)

 35. Привчіть себе регулярно, приблизно 1 раз на місяць, витирати пил зі світильників, що забезпечить і чистоту, і поліпшення освітленості в будинку.

 36. Не використовуйте матеряних абажурів, оскільки вони збирають пил і небезпечні в пожежному відношенні.

 37. Для управління освітленістю в приміщеннях використовуйте напівпровідникові светорегулятори, їх застосування покращує комфорт і одночасно знижує витрату електроенергії.

 38. Промисловість випускає побутові холодильники двох типів - компресійні і абсорбція.

Найбільшого поширення набули економічні компресійні одно-і багатокамерні холодильники, що працюють в автоматичному режимі (до речі, вони мають приблизно однакові енергетичні показники).

 39. Встановлюйте холодильник подалі від опалювальних і нагрівальних пристроїв в будинку.

 40. Завжди залишайте і підтримуйте зазор в 5 ... 10 см між випарником холодильника і стіною приміщення.

 41. Не допускайте нагрівання корпусу холодильника прямими сонячними променями.

 42. Встановлюйте холодильник з невеликим нахилом назад (до 5) і обовязково відрегулюйте положення компресійного агрегату так, щоб він видавав при роботі якомога менше шуму.

 43. Не ставте гарячу їжу в холодильник.

 44. Розкладайте продукти в холодильнику без нагромадження, щоб забезпечити необхідну циркуляцію повітря в камері.

 45. Не відчиняйте без причини двері холодильника і не тримайте її занадто довго відкритою.

 46. При зберіганні продуктів намагайтеся встановлювати терморегулятор в мінімальному або середньому положенні.

 47. Не забувайте приблизно 1 раз на місяць розморожувати холодильник (при цьому, боронь Боже, не тикайте металевими предметами в морозильній камері, відколупуючи лід), а також чистити і мити його теплою водою.

 48. І взагалі знайте, що систематичне виконання елементарних, всім відомих правил з експлуатації холодильника дозволить не тільки заощадити електроенергію, але і продовжити безвідмовну роботу такого життєво важливого пристрою в будинку.

 

 49. Купуйте малогабаритні пральні машини, так як вони споживають менше електроенергії і займають менше місця в будинку.

Не використовуйте пральну машину для прання 2 ... 3 носових хусток, краще накопичити достатню кількість білизни для її повного завантаження.

 50. Якщо є можливість, придбайте електропраска з терморегулятором і вимикачем на ручці - це, мабуть, самі економічні праски, оскільки працюють тоді, коли ними гладять (при бажанні таке відключає пристрій легко зробити самому).

 51. При експлуатації електропраски намагайтеся не перекручувати електричний шнур і регулярно перевіряйте його цілісність.

 52. Спочатку пропрасуйте речі, які необхідно обробляти при низьких температурах, а потім підвищуйте нагрів праски по мірі необхідності.

 53. Не забувайте чистити робочу поверхню електропраски, так як це полегшує прасування і економить електроенергію.

 54. Памятайте, пилосос економічно й надійно працює тільки при чистих фільтрах, тому кожного разу після прибирання приміщень не тільки витрушуйте пилозбірник, а й ретельно чистіть його щіткою.

 55. Врахуйте, що радіоприймачі із занадто потужними гучномовцями, а також телевізори з надмірно великими екранами в малогабаритних квартирах виглядають, не тільки безглуздо, але і є пожирачами електроенергії та ще заподіюють шкоду здоровю.

 56. Не розміщуйте радіоприймачі і телевізори поблизу опалювальних і нагрівальних пристроїв, стежте за тим, щоб навколо них завжди був простір для циркуляції повітря.

 57. Застосовуйте таймерні пристрої для автоматичного включення і виключення радіоприймачів (телевізорів) за заданою вами програмою, що дозволить і заощаджувати електроенергію, і забезпечити більш тривалу роботу апаратури.

 58. Памятайте, що побутовий стабілізатор напруги - додатковий споживач електроенергії і що його застосування виправдане тільки в тому випадку, коли в електромережі спостерігаються занадто різкі коливання напруги.

Там же, де таких коливань немає, краще обійтися без стабілізатора, але при цьому постарайтеся не користуватися телевізором вночі, коли в мережі підвищена напруга.

59. Знайте, конструкції телевізорів останніх моделей мають вбудовані в них стабілізатори напруги.

60. Врахуйте, що для прослуховування місцевих інформаційних програм достатньо мати апарат, що працює від радіотрансляційної мережі.

 61. Слухаючи радіоприймач, намагайтеся користуватися головними телефонами, що не тільки забезпечить тишу в будинку, але і заощадить електроенергію.

 

 

 62. Купуйте для дому електроприлади та механізми з електричним приводом, електрифіковані швейні машини, електросверлілкі, малогабаритні електрозварювальні апарати, електропаяльники та ін Звичайно, всі вони є додатковими споживачами електроенергії, але побічно сприяють заощадженню інших видів енергій і в цілому стимулюють ділову активність людей.

 63. Купуючи предмети Елетробитовиє техніки другорядного значення (заглибні кипятильники, грілки, каміни, тепловентилятори, конвектори і т. д.), памятайте, що всі вони є додатковими споживачами електроенергії, і намагайтеся користуватися ними помірно.

 64. Не використовуйте електроопалювальних агрегати в будинку, якщо в тому немає гострої необхідності.

Краще проведіть цілеспрямовану роботу з утеплення вікон і дверей.

 65. Не перекривайте гардинами і не перекривайте меблями батареї центрального опалення.

 66. Заощаджуйте воду, памятайте, що вода не біжить сама в будинку, а напір води підтримують потужні насоси, які приводяться в рух електродвигунами.

Тому чим економніше споживати воду, тим менше будуть завантажені та електродвигуни на насосних станціях.

 67. Щомісяця в один і той же день місяця знімайте показання електролічильника, порівнюйте споживання електроенергії в сьогоденні місяці з попереднім, аналізуйте, від чого відбулася економія (або перевитрата) електроенергії, і робіть відповідні висновки.

 68. Не намагайтеся займатися розкраданням електроенергії.

По-перше, це аморально, а по-друге, знайте, що не існує такого способу крадіжки електроенергії, який би не розкрив досвідчений експерт-електротехнік.

Майте на увазі, що в необхідних випадках за допомогою лабораторних досліджень легко визначити, оберталася чи червячна передача електролічильника у зворотний бік.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
25 березня
Переглядів
50
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку