«В ляльку-мотанку малята вклала працю та любов»

Про матеріал
Мета: продовжувати знайомити дітей з побутом і традиціями українського народу; познайомити із традиційними українськими ляльками-мотанками з кори, трави, соломи, ниток, тканини. Закріпити знання про їх виникнення; вчити виготовляти ляльку-мотанку використовуючи різні матеріали, прикрашати її одягом, прикрасами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер-класз констрування з тканини«В ляльку-мотанку малятавклала працю та любов»

Номер слайду 2

Лялька-мотанка З ниток, клаптиків тканини. Та майстерного шиття. Оберіг є для родини. Для щасливого життя. В ляльку-мотанку бабуся. Вклала працю та любов,Віддала її матусі,Щастя щоб тривало знов.

Номер слайду 3

Мета: продовжувати знайомити дітей з побутом і традиціями українського народу; познайомити із традиційними українськими ляльками-мотанками з кори, трави, соломи, ниток, тканини. Закріпити знання про їх виникнення; вчити виготовляти ляльку-мотанку використовуючи різні матеріали, прикрашати її одягом, прикрасами. Обладнання: ляльки-мотанки, білі відрізки тканини, носові хустинки, вата, мереживо, атласні стрічки, нитки, маленькі резинки.

Номер слайду 4

Ляля супроводжувала дитину з самого народження. Гралися нею всі діти до 7-8 років (і хлопчики і дівчатка) допоки вони ходили у довгих сорочках. Коли були малі ляльки шили матері, бабусі, а з 4-5 років ляльку могла робити кожна дитина. Ці ляльки називаються – мотанки. Головне призначення ляльки – берегти людську душу від зла, нечистих помислів, вроків, порчі, недоброго ока. Саме тому, у мотанці дуже багато червоного кольору та хрест на обличчі.

Номер слайду 5

У назві мотанки криється її сутність-цю ляльку не в’ яжуть і не шиють,її тільки мотають. Торкатися її металевими голками та ножицями небажано. Замість людських рис у неї на обличчі хрест, сокральний хрест-символ Сонця. Лялька повинна бути одягнена. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає всі часи - минулий,теперішній і майбутній, намисто уособлює достаток. Також повинен бути головний убір-очіпок, стрічка чи хустка,що символізує зв’ язок з небом.

Номер слайду 6

Мистецтво майстрування ляльок дозволяє уявляти, фантазувати, змінюючи одяг та оздоблення виробу. Вони виконували різні функції: охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство. Діти любили нами бавитися. Матеріалами для виготовлення служили: сіно, солома, дерево, трави, сухе листя, насіння, зерна. Секрети виготовлення ляльок передавались в родині від матері до дочки.

Номер слайду 7

Щоб виготовити ляльку - мотанку потрібно зосередитися, і виготовляти тільки з хорошими думками. З поганим настроєм людина не може створювати ляльку, бо коли думки розсіяні, переповнені негативними проблемами та негараздами, то все це передається ляльці. Вона вбирає в себе негативну енергію, тоді й результат відповідний. При виготовленні ляльки потрібно думати тільки про позитивне, щоб вона принесла щастя і була справжнім оберегом та помічницею. Ляльці потрібно з певною метою «передавати» свої бажання .

Номер слайду 8

Фізкультхвилинка. Встаньте, діти, посміхніться,Землі рідній поклоніться. За щасливий день вчорашнійІ до сонця потягніться,В різні боки похиліться,Веретеном покрутіться,Раз присядьте, два присядьте. Й за роботу тихо сядьте!

Номер слайду 9

На середину білої тканини кладемо скручений валік з вати, складаємо на трикутник, формуємо голівку і обмотуємо непарну кількість раз під голівкою маленькою резинкою.

Номер слайду 10

Формуємо і зав'язуємо долоньки з кутиків складеного на голову трикутника.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

На личко лялечки кладемо фартушки (їх може бути один або декілька) і прив'язуємо до пояса, прив'язавши - опускаємо вниз.

Номер слайду 13

Навколо голівки зав'язуємо очіпок ( довгу, прямокутну білу тканину) і хустинку.

Номер слайду 14

Лялечка готова!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Нехай гармонія, любов і радість завжди будуть у вашому домі та житті!

pptx
Додано
1 жовтня 2022
Переглядів
669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку