В. Рутківський "Джури-характерники"

Про матеріал
У 6 класі на уроках української літератури діти читають "Джури козака Швайки" В. Рутківського. У 7 (а можна і в 6) класі ми читаємо "Джури-характерники" (позакласне читання). Ця розробка є допоміжним засобом для вчителя. Містить пояснення слів, ланцюжок подій, цитати, за якими потрібно відгадати героя.
Перегляд файлу

imageimage"Джури-характерники" 2009 р.

Козак - вільний воїн, східноєвропейський найманець, представник військового стану 15-20 ст.; одна з самоназв українців раннього нового часу (16-17 ст.).

Джура - зброєносець, помічник у козацької старшини (16-18 ст.). Зазвичай молоді хлопці, що разом з козаками ходили у походи, брали участь у

Пилип Швайка                   боях.

              джури                              Характерник - назва віщуна, чаклуна на Запорізькій

                                                                Січі,     який     вмів      ворожити,       лікувати      поранених

Санько козаків, знав психотерапію, вправи з фізичної Грицик 17 р. підготовки козаків.

imageШвайка - це ручний інструмент у вигляді товстої металевої голки на держалні для проколювання      imageТелесик          отворів, дірок; товсте шило.

image

Минуло 5 Селім Карачобан (Швайка) у Криму - Санько і Грицик в діда Кібчика років Абдулла і Хасан - Демко і Ждана - Переяславський староста і пан Заремба після - Заремба у полоні - лист у Саїда-мурзи - Чорний ліс і черкаський староста -

попередніх

        подій                                 Вирвизуб і невелика битва з татарами - Швайка у Криму - страта

Швайки і його порятунок - відступ Менглі-Гірея

image

Угадай героя

1.   "За ці роки, проведені на Дніпрі, ... ще подужчав і тепер чимось нагадував незабутнього бугая Петрика", - про Демка.

2.   "Зазвичай говіркий і приязний, він, здається, аж почорнів від якоїсь нелегкої думи", - про Швайку.

3.   "Був росту невисокого, проте з могутньою шиєю, що сиділа на ще могутніших плечах. Завжди усміхнений і веселий, ... у бою мовби шаленів", - про Василя Лемеша, переяславського старосту.

4.   "Названий брат... Він був для Пилипа і старший друг, і навчитель, і порадник", - про Рашита.

5.   "Невдоволене худорляве обличчя, маленькі розкосі очі і повні червоні вуста, що їх повелитель звично покусував дробними гострими зубами", - про Менглі-Гірея.

6.   "Ніби й справжній парубок. От тільки миршавий якийсь", - про Грицика дід Кібчик.

7.   Не було й тижня, аби він з кимось не побився - то з татарськими вивідниками, то зі своїми тутешніми розбишаками, то ще з кимось", - про Федора Колотнечу.

8.   "Таким відчайдухам, як ці твої джури, мабуть, і десяток нападників не страшний", - Леміш про Грицика і Санька.            ©Л.І.В.

pdf
Додано
24 вересня 2021
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку