В. Симоненко. Цікаві події з життя поета. *Лебеді материнства*. Актуальність поезії

Про матеріал
В. Симоненко. Цікаві події з життя поета. *Лебеді материнства*. Актуальність поезії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Симоненко*Лебеді материнства*7 клас

Номер слайду 2

Я – українець. І це моя біографія.

Номер слайду 3

Епіграф Великі дороги в світ широкий завжди починаються від материнської пісні, співаної над колискою. (В. Симоненко)

Номер слайду 4

Цікаві факти з життя поета. Люся – малюся (у Черкасах Василь Симоненко зустрів кохання всього свого життя — майбутню дружину Люсю. Письменник був на практиці у редакції газети "Черкаська правда", де і познайомився з молоденькою кур'єркою Людмилою, яку всі називали Люсею);Вино "Симоне" — рецепт з Тального ("Коли Василь вперше побачив свою майбутню дружину, то купив отакенний кошик троянд, зробив із них вино, пригостив її, і причарував. А ще пообіцяв робити щовесни трояндове вино – щоб закріпити успіх", – пригадував Микола Сніжко);Квартира в Черкасах (Коли у 1960 році Симоненкові дали квартиру у цьому будинку, перш ніж отримати ключі, він повинен був протягом місяця працювати на будівництві. Цей термін співробітники редакції та Василеві друзі вирішили скоротити до одного дня, відпрацювавши за нього гуртом);Підкова з Дніпра (Улітку 1962 року поет Василь Симоненко з товаришем Миколою Сніжком, їхніми дружинами та дітьми влаштували пікнік на березі Дніпра. Поки жінки варили юшку, чоловіки пішли до води шукати для дітей корчі, схожі на чортиків чи дикобразів. Симоненко намацав під мулом щось тверде і дістав підкову. Забрав її та хотів повісити над дверима помешкання на удачу. Однак дружина запротестувала. Тоді Симоненко приніс підкову в редакцію газети “Черкаська правда”, де працював. Прибив до одвірка. "Сказав, що в кожної хати повинен бути свій оберіг", — пригадав Микола Сніжко. Саме він згодом зняв ту підкову з одвірка);Череп з Биківнянського лісу (на галявині Биківнянського лісу він побачив хлопчаків, які грали у футбол. За м’яча їм слугував... череп із діркою в потилиці. Ще два черепи позначали лінію воріт. Після цього Василь разом із іншими членами Клубу складає і надсилає до Київської міської ради Меморандум із вимогою оприлюднити місця масових поховань і перетворити їх у національні місця скорботи та пам’яті. Такого зухвальства система простити не змогла — за Симоненком встановлюється нагляд)

Номер слайду 5

Родина В. Симоненка

Номер слайду 6

Любов В. Симоненка до матері була невичерпна, але такою ж була і його любов до рідної землі, саме тому він вирішив написати поезію, в якій ці дві любові злилися воєдино. Так з-під його пера вийшов вірш *Лебеді материнства*

Номер слайду 7

Рік написання: 1962 Жанр: інтимна лірика, колискова. Тема твору: Настанова матері маленькому сину не забувати своє коріння, свою Батьківщину в дорослому віці.Ідея твору: Колискова матері своїй дитині як головна порада життя, саме тому змалечку варто навчати найважливішому – любити свою Батьківщину.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цікаво знати: Лебеді – це найбільший рід птахів з сімейства качкових, роду гусеподібних. Їх розмах крил може досягати трьох метрів, а важать вони від 3 до 15кг.Існує всього 6 видів лебедів, і деякі з них занесені до Червоної книги. Лебедине пір’я ніколи не промокає. Лебеді відомі своєю вірністю і моногамією. Птах-рекордсмен прожив у неволі 40 років. Лебеді є рекордсменами за кількістю пір’я, їх у дорослих особин на тілі налічуєтьсяблизько 25 тисяч.

Номер слайду 10

Образи-символи в поезіїКазка (символ добра)Лебеді (символ материнської любові, відданості, вірності)Верби, тополі (символ Батьківщини)Мати і Батьківщина (символ найдорожчого в людському житті)

Номер слайду 11

Композиція. Твір побудований як колискова, в якій матір, співаючи, мріє про щасливу долю своєї дитини: щасливе життя, гарну дружину, вірних друзів. Поезія умовно ділиться на дві частини. У першій відчувається материнська ласка і турбота про малого сина (він ще в колисці); у другій – йдеться мова про клопоти, які буде мати дитина, ставши дорослою людиною.

Номер слайду 12

Актуальність поезії

Номер слайду 13

Проблемне питання. Чи можна обирати Батьківщину?Чому багато українців залишають рідну землю, шукаючи щастя за кордоном?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Датченко Ірена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого
Переглядів
187
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку