В. Сухомлинський «Важко бути людиною», «Доброго вам здоров’я, дідусю» (оповідання)

Про матеріал
В. Сухомлинський «Важко бути людиною», «Доброго вам здоров’я, дідусю» (оповідання).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Сухомлинський «Важко бути людиною», «Доброго вам здоров’я, дідусю» (оповідання)

Номер слайду 2

Знайомство з автором Василь Олександрович Сухомлинський- видатний український вчитель, письменник.

Номер слайду 3

Народився Василь Сухомлинський у селі Василівці Кіровоградської області в бідній селянській сім’ї. У родині було 4 дітей, івсі стали вчителями.

Номер слайду 4

Учився в рідному селі у школі (закінчив 7 класів). Пізніше - в медичному технікумі, але незабаром пішов звідти. За порадою своєї матері став учителем. У 17 років вже працював учителем української мови і літературив у школі недалеко від рідного села.

Номер слайду 5

Крім начитаності та грамотності , Василь Олександрович мав неабияку силу волі, вирізнявся надзвичайною скромністю, працездатністю (вставав щодня о четвертій годині ранку й писав власні твори до восьмої), людяністю.

Номер слайду 6

Для дітей написав близько 1200 творів

Номер слайду 7

Не можна ледарювати, коли всі працюють. Не можна сміятися над старістю і старими людьми. Не можна заходити в суперечку з шанованими і дорослими людьми; не гідно людської мудрості й розсудливості постійно висловлювати сумнів щодо істинності того, що радять старші. Не можна виявляти незадоволення тим, що в тебе немає якоїсь речі; ти не маєш права вимагати нічого. Не можна допускати, щоб мати давала тобі те, чого вона не бере собі. Не можна робити того, що осуджують старші. Не можна залишати старшу рідну людину одинокою, особливо матір, якщо в неї немає нікого, крім тебе. Не можна збиратися в дорогу, не спитавши дозволу і поради у старших, не попрощавшись з ними. Не можна сідати до столу, не запросивши старшого. Не можна сидіти, коли стоїть доросла, особливо літня людина, тим більше жінка.

Номер слайду 8

Оповідання «Важко бути людиною» с.103-104 Оповідання «Доброго здоров’я, дідусю» с.105

Номер слайду 9

Оповідання «Важко бути людиною» Хутірець (хутір) – невеличке село. Колодязь - глибоко викопана й захищена від обвалів яма для добування води. Оповідання «Доброго здоров’я, дідусю!» Садиба – будівля, житловий будинок.

Номер слайду 10

Дайте відповіді на питання (усно): 1.Чому оповідання називається «Важко бути людиною»? 2. Яка тема оповідання? 3. А яка ж основна думка? 4. Як ти думаєш, чи є в оповіданні негативні персонажі? 5. Чому Марійка розуміла, що потрібно дякувати іншим за добро, а Роман - ні?

Номер слайду 11

Дайте відповіді на питання (усно): 1. Знайдіть в тексті оповідання слова, що розкривають його основну думку. 2.Чому саме до школи кожного дня приходив дідусь Іван? 3. Від яких слів на серці дідуся Івана стає тепло і радісно? Чому? 4.Як ти гадаєш, чи чекали школярі на старенького?

Номер слайду 12

Прочитати оповідання ще раз с. 103-105. Відповідати на питання (усно). Виконати письмові завдання: Скласти план до оповідання «Доброго здоров’я, дідусю» Виписати у зошит прислів’я (с. 104), яке найбільше підходить оповіданню «Важко бути людиною».

ppt
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
1391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку