Презентація "Василь Сухомлинський - видатний педагог і гуманіст"

Про матеріал

Буклет присвячений 100-річчю з дня народження видатного педагога і гуманіста В.О. Сухомлинського.

Матеріали можна використати на уроках з дітьми під час обговорення проблем підлітків. Буклет знадобиться під час тематичної бібліотечної виставки. На засіданнях МО та педрадах учителі також можуть скористатися даною інформацією.

Перегляд файлу


Вплив на педагогіку

України

Творчість і діяльність видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського 

увійшла до історії вітчизняної педагогічної думки помітною сторінкою, його педагогічні, публіцистичні та літературні праці й учительський досвід значно вплинули на практичну діяльність школи, збагатили педагогіку України новими положеннями і думками.

 

Педагогічна система

У центрі педагогічної системи В.О.Сухомлинського стоїть особистість учня, на розвиток якої була спрямована його ідея " шкали самореалізації особистості". У такій школі діяльність планувалася на основі чотирьох культів: Батьківщини, Людини, Матері й рідного Слова. Справжніми творчими знахідками в їхній реалізації стали "школа під відкритим небом", уроки мислення на природі, кімната думки, куточки краси, культ книги, свято казки та ін. 

Радив школярам створювати " інтелектуальний фон навчання ". Вважав, що для створення “інтелектуального фону навчання” підліткам необхідно щоденно читати хоч би дві сторінки наукової літератури, пов'язаної з предметом захоплення.  

У його творчості провідне місце займає ідея гуманізму, людяності та доброчинності. Педагог переконливо стверджує, що виховання гуманізму, людяності здійснюється через творення людям добра. 

              Знання без виховання – меч в руках божевільного.

              До хорошого уроку учитель готується все життя.

              Залізо іржавіє, не знаходячи собі застосування, стояча вода цвіте, а на холоді вкривається кригою, розум же людини, не знаходячи собі застосування, хиріє.    Вільний час учителя — це корінь, який живить джерела педагогічної творчості.

                   

pdf
Додано
2 серпня 2018
Переглядів
2202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку