Веб-квест: "Як допомогти планеті Земля?"

Про матеріал
Сьогодні проблеми екології стоять як не можна гостро. Думати про майбутнє нашої планети потрібно було вчора. Сьогодні потрібно тільки діяти. Від того, як ми поведемо себе зараз залежить майбутнє Землі. Завдяки квесту в цікавій та доступній формі можна розглянути нагальні екологічні проблеми сьогодення.
Перегляд файлу

Екологічний ВЕБ - КВЕСТ
"Як допомогти планеті Земля?"

Якщо ви небайдужі до всього, що відбувається з навколишнім світом.

Якщо ви знаєте, як зупинити нищення природи навколо нас.

Якщо ви готові змінити щось навколо себе.

Тоді приєднуйтесь до нас!

Тільки разом ми зможемо зберегти наш спільний дім - планету Земля!

Чому нас хвилює ця проблема?

Мета веб-квесту:

  • дослідження причин виникнення екологічних проблем;
  • створення практичних рекомендацій щодо їх усунення і запобігання.
     

Цільова група: учні 7 класу Полонської гімназії.

Основні завдання:

  • дослідити причини виникнення екологічних проблем;
  • знайти способи попередження подальшого розвитку конкретної екологічної проблеми;
  • оформити практичні рекомендації для їх усунення у вигляді презентації і розмістити на сторінці групи.

 Екологічний веб-квест "Як допомогти планеті Земля?" створений в рамках реалізації виховної моделі "Стань успішною Людиною!", здоров'язберігаючий напрямок (екологічне виховання).

Наш дім - планета Земля, як жива істота, так само має свої проблеми - проблеми екології. Збільшення викидів парникових газів, безконтрольний видобуток природних ресурсів, забруднення атмосфери, знищення лісів ... Цей список можна продовжувати до безкінечності.

Сьогодні проблеми екології стоять як не можна гостро. Думати про майбутнє нашої планети потрібно було вчора. Сьогодні потрібно тільки діяти. Від того, як ми поведемо себе зараз залежить майбутнє Землі. Альтернативні джерела енергії, відмова від традиційного, але такого «брудного» способу життя і жорсткість екологічного законодавства, охорона екології, ось що здатне відсунути в майбутньому проблеми екології на другий план.

А що ти можеш зробити для порятунку планети Земля?
Виконуючи завдання веб-квесту, ти дізнаєшся про деякі екологічні проблеми.
Вибери групу екологів, в якій ти хотів би працювати.
Спробуйте разом знайти шляхи вирішення проблеми, яку ви будете вивчати, і покажіть свої пропозиції у вигляді презентації.

П'ять правил успіху:

  1. Виберіть цікавий для тебе напрямок роботи!
  2.  Оцініть свої можливості і виберіть завдання, при виконанні якого ти будеш найбільш корисний для досягнення спільної мети!
  3. Поважайте думку товаришів!
  4. Свої пропозиції висловлюйте аргументовано!
  5. Пам'ятайте, від вас залежить успіх загальної справи!

Хто може допомогти, якщо виникли складнощі?

  1. Звернись за допомогою до однокласників. Ви працюєте в команді і вони добре знають, у чому суть завдання. Не відмовляй у допомозі сам, якщо знаєш як вирішити проблему. Інакше, твої товариші теж залишаться байдужими до твоїх проблем.
  2.  Тобі можуть допомогти батьки, старші сестри і брати. Якщо ти зацікавиш їх проблемою, над якою ви працюєте, то допомога може бути значною. У разі необхідності використовуй цей шанс!
  3. У будь-який момент ти можеш розраховувати на допомогу вчителя.
  4.  Якщо щось не виходить, то ти можеш допомогти собі сам. Як? Прочитай ще раз уважно завдання, інформацію на сторінках веб-квесту. Можливо, ти просто не зовсім уважно її прочитав?

Познайомимось з описом етапів роботи!

Тільки пройшовши всі ви досягнете успіху!

Удачі!

1. Вибери робочу групу, де на твій погляд тобі буде комфортно працювати і зроби запис у таблиці!

2. Виконуючи завдання, внось інформацію в таблицю просування!

3. Виробіть правила, за якими будете працювати в групі! Розробіть план виконання завдань, розподіліть обов'язки!

4. На сторінці групи уважно вивчіть завдання веб-квесту!

5.Вивчіть запропоновані джерела інформації!

6.Познайомтеся з критеріями оцінювання презентації!

7.Познайомтеся з результатами роботи інших груп!
8.Виконайте підсумковий тест!

9. Поділіться враженнями про роботу над виконанням завдань веб-квесту, оцініть свій внесок у спільну справу.

Якщо в тебе є бажання, то вияви фантазію, творчі здібності та внеси свій  внесок у створення "Творчої сторінки".

Нехай це стане твоїм першим практичним внеском в охорону навколишнього середовища!

Бережи природу!

Природа - це світ, в якому ми живемо. Для того, щоб говорити про природу потрібно її любити і поважати. Шкода, заподіяну їй, незабаром звернеться шкодою до нас, людей. Тільки ми можемо запобігти знищенню нашої планети Земля. Для цього потрібно почати з себе.

Що особисто я можу зробити для порятунку життя на Землі?

 Ти готовий змінити щось навколо себе?

Вибери екологічну групу, де на твій погляд буде цікаво працювати і ти зможеш бути найбільш корисним для досягнення спільної мети.
Тепер можна переходити на робочу сторінку групи.
Разом розробіть план роботи для успішного досягнення мети, раціонально розподіліть завдання серед учасників групи і час роботи на кожному етапі.

 Вчені-історики - вивчають історію виникнення науки екології.

Співробітники лісництва - вивчають проблему зникнення лісів, займаються пошуком вирішення проблеми охорони лісів.

Вчені-гарбологи - займаються вивченням проблем утилізації сміття та пошуком шляхів запобігання екологічній катастрофі як результату  засмічення планети.

Вчені-гідрологи - вивчають проблеми забруднення водних ресурсів, шукають шляхи запобігання забрудненню води, економії водних запасів.

Журналісти - проводять соціологічні опитування, вивчають громадську думку про можливості запобігання екологічної катастрофи, публікують результати досліджень.

Філологи - створюють словник основних понять, необхідних при вивченні екологічних проблем.

 Філолог - фахівець в галузі філології; той, хто вивчає духовну культуру народу, виражену в мові і закріплену в літературній творчості, в письмових текстах.

Джерело.

Вам належить розібратися в значеннях слів, які відносяться до теми веб-квесту. Терміни та визначення, що відносяться до проблеми охорони навколишнього середовища, розміщуйте на робочій сторінці групи.

Не забувайте вказувати джерела інформації!

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічний словник

Словник по темі веб-квесту

Екологія - (грец. οίκος — будинок, дім; грец. λογος — наука) — наукова дисципліна, один з розділів біології, який досліджує взаємовідносини між біотичними та соціальними цілісностями та їхнім довкіллям.

Екологія вивчає взаємовідносини організмів із довкіллям, досліджує структурно-функціональну організацію надорганізмових систем (популяцій, угруповань, екосистем, біосфери), виявляє механізми підтримання їх стійкості у просторі й часі.

Відходи виробництва і споживання - залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, інших виробів чи продуктів, які утворилися в процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), які втратили свої споживчі властивості.

Охоро́на приро́ди  (рос. охрана природы; англ. nature protection, nature conservation; нім. Naturschutz m) — етика, наука, і дії, спрямовані на захист природного навколишнього середовища від забруднення, посиленої експлуатації й іншого шкідливого впливу життєдіяльності людини. Включає правові, технологічні, природничо-наукові, економічні, громадсько-політичні заходи міжнародного, державного, регіонального і локально-адміністративного рівня.

Екологі́чна безпе́ка — це такий стан навколишнього середовища, коли гарантується запобігання погіршення екологічної ситуації та виникнення небезпеки для здоров'я людини.

Це сукупність дій, станів і процесів, прямо або що побічно не приводять до життєво важливим втрат (або погрозам таких втрат), що наноситься природному середовищу, окремим людям і людству; комплекс станів, явищ і дій, що забезпечує екологічний баланс на Землі і в будь-яких її регіонах на рівні, до якого фізично, соціально-економічно, технологічно і політично готове (може без серйозних втрат адаптуватися) людство.

Екологічна безпека визначається по відношенню до територій держави, регіону, адміністративних областей і районів, населених пунктів (міст і сіл) або до народногосподарських об'єктів — нафтогазопромислових районів, промвузлів, заводів, фабрик і інших об'єктів промисловості, транспорту, енергетики, хімії, гірництва, зв'язку тощо.

 Відтво́рення приро́дних ресу́рсів (рос. возобновление природных ресурсов, англ. reproducibility of mineral resources) — відновлення ресурсів природи внаслідок інтенсивного кругообігу речовини, що відбувається без втручання людини або за її участю.

Глобальна безпека - будь-яка діяльність людини, що виключає шкідливий вплив на середовище, що оточує цивілізацію.

Група журналістів

Журналіст - людина, сприяючий інформаційного наповнення ЗМІ шляхом збору, осмислення і викладу для аудиторії інформації про значимі факти, події, людей, явищах.

У нашому веб-квесті вам, шановні журналісти, потрібно провести опитування і з'ясувати рівень екологічної культури оточуючих вас людей.
Для цього проведіть анкетування, занесіть відповіді в таблицю і розмістіть на сторінці групи. Проаналізувавши відповіді респондентів, зробіть висновки і підготуйте рекомендації, як можна підвищити рівень екологічної культури населення.

Респондент - особа, що відповідає на питання анкети або дає інтерв'ю.

Для визначення рівня соціальної активності та екологічної культури населення використовувалася методика «Незакінчені пропозиції».

Респондентам запропонували відповісти на декілька питань, що стосуються визначення та вирішення екологічних проблем на рівні поселення:

1. Я вважаю, що найважливіші проблеми району ...;

2.Для того, щоб їх уникнути потрібно ...;

3. Екологічні проблеми може вирішити ....

Група співробітників лісництва

Не секрет, що людство активно - і часто варварськи - використовує Землю. При цьому ми не тільки забираємо все, до чого можемо дотягнутися - ми ще й псуємо. Однією з найважливіших екологічних проблем в наш час є вирубування лісів. Адже такими темпами на Землі скоро не залишиться жодного дерева.

Вам належить з'ясувати, що призводить до зникнення лісів, як можна зберегти лісові насадження на планеті.

Для того, щоб робота над виконанням завдань була комфортною, вам пропонується добірка посилань, де можна знайти відповіді на поставлені питання.
Джерело 1

Завдання веб-квесту

Хто був першим лісівником України?

2. Які були «фундаментальні триєдині мети лісового господарства», затверджені ще за часів правління Миколи I?

До 1859 р. всі казенні ліси були приведені під управління Лісового департаменту.

Була визначена фундаментальна триєдина мета лісового господарства:

  1. охороняти ліси від винищення;
  2. отримувати від них найбільший дохід;
  3. множити лісу на територіях, де це необхідно.
  4.                   Чому так важливі дерева для людини?

Дерева є легенями планети, так як дерева можуть виробляти кисень, який вдихає не тільки людина, але, також і всі інші тварини і організми, які живуть на нашій планеті.

Потрібно чітко усвідомити те, що якщо дерева загинуть - то, разом з деревами, загине і все людство.

 

 

Які основні причини знищення лісових масивів?

Перевищення плану заготівлі деревини в межах річного приросту, при якому лісі не буде завдано істотної шкоди і він зможе відновитися.
Лісові пожежі щорічно знищують десятки тисяч гектарів лісів.
Зменшення водоохоронній ролі лісів.

Негативно впливають на лісові екосистеми викиди в атмосферу токсичних газів і пилу промисловими підприємствами і транспортом. Ці забруднюючі речовини потрапляють з атмосфери в ліси найчастіше з кислотними дощами.

При випасі худоби гинуть молоді деревця, які худоба об'їдає і толочить, погіршуються умови для росту дорослих дерев, зникають птахи і масово розмножуються шкідники.

Ліси можуть гинути при будівництві водосховищ або великих доріг.
Великої шкоди лісовим екосистемам завдає засмічення лісів деревними залишками при заготівлі деревини або побутовим сміттям.

 До чого веде знищення лісів?

Ліси це не просто легені планети. Вирубка лісів є причиною зменшення кількості опадів. У гірських районах ліс допомагає захистити ґрунт від розмиву та стоїть на шляху утворення лавин. Ліс також оберігає річки і струмки, затримуючи сніготанення у весняний період і стік води після дощів. Як результат річки повноводні більш тривалий період, а весняні паводки не так інтенсивні. Вирубка лісів призводить до зміни швидкості вітрів, що призводить до серйозних лих.

Який спосіб допоможе запобігти браконьєрській вирубці  дерев?

Шипування дерев - один з радикальних способів протидії вирубці дерев. Фактично, шипування дерев - це вбивання довгих залізних або керамічних цвяхів в стовбур дерева під різними кутами. Дорогі автоматичні пилки або бензопили, а в деяких випадках навіть лісопилки, при зіткненні з такими цвяхами легко ламаються Основною метою шипування є збереження дерев, а не поломка обладнання або поранення лісорубів.

 

Яку площу займають ліси на нашій планеті?

Загальна площа земельних угідь трохи перевищує 4 мільярди гектар. Але не всі ці землі зайняті власне деревами - сюди входять також поляни, дороги, просіки. Без усього цього площа лісів значно менше - близько 3 мільярдів гектар, приблизно 0,8 гектара на одну людину. Не так вже це й багато. 14-15% лісів займають північні хвойні - в основному, в Росії, Канаді та США, 55-60% - тропічні ліси. Найбільше лісів на душу населення припадає в Канаді - 9,4 Га.

Які види лісів переважають у Хмельницькій області?

Типовими для області є темні широколистяні ліси за участю дуба черешчатого та граба звичайного (Quercus robur і Carpinus betulus). У другому ярусі можуть стрічатися липасерце листа, клен гостролистий, а в підліску бруслина європейська та бородавчаста, ліщина звичайна. Через масову вирубку дуба сформувалися похідні грабові лісостани. Трав’яний ярус утворюють угруповання за участтю Galeobdolon luteum, Aegopodium podagraria, Carex pilosa, а весною переважають Anemone nemorosa, Isopyrum thalictroides, Anemone ranunculoides, Corydalis cava, Hepatica nobilis, Viola odorata.

Скільки гектарів лісу втрачається щорічно в світі?

Згідно з доповідями Організації з продовольства і сільського господарства ООН, знищення зеленого фонду планети триває у всьому світі з великою швидкістю. Щорічно втрачається 13 мільйонів гектарів лісу, тоді як виростає тільки 6 Га. Це означає, що кожну секунду з обличчя планети зникає ліс розміром з футбольне поле!

Фільм, який завоював близько 40 призів, у тому числі «Оскар» 1988-го, Великий приз Світового анімаційного святкування (WAC) 1987 і (там же) нагороду «за найкращий фільм 1987 року». «Людина, що саджає дерева» - розповідь-алегорія французького письменника Жана Жіоно, опублікований в 1953 році, і відомий також як «Історія Ельзеара Буфф'є». У ньому говориться про пастуха, який протягом першої половини XX століття власними силами успішно відновив ліс в пустельній долині в передгір'ях Альп поблизу Провансу.
Правдива історія чи вигадка? Судіть самі!

Група вчених-гарбологів.

За задоволення треба платити. Питання в тому, що ціна буває незрівнянно більше отриманих задоволень. Ми живемо в суспільстві споживання. Всі ми споживачі - споживаємо товари, роботи, послуги. Рівень споживання зростає рік від року. Відповідно, зростає і кількість сміття, яке ми виробляємо.

Вам належить досліджувати проблему утилізації сміття, спробувати знайти способи її вирішення.

Для того, щоб робота була комфортною, скористайтеся перерахованими нижче джерелами інформації.

Питання веб-квесту.

Чим займається наука гарбологія?

Гарбологія (від англ. Garbage «сміття») або мусороведеніе, або мусорологія - окремий напрямок екології, займається вивченням сміттєвих відходів та методів їх утилізації. Так само гарбологія є видом археології, інакше кажучи «сміттєва археологія», яка вивчає сміттєві відходи з метою вивчення побутового життя людей.

Дайте визначення поняття «сміття».

Сміття - непотрібні речі, мотлох.

Як виглядали справи з утилізацією сміття в давнину? Наведіть приклади.

Ось як описують середньовічні міста і ставлення міських жителів до відходів: мешканці будинків випліскували весь вміст відер і мисок прямо на вулицю. Застояні помиї утворювали сморідні калюжі, а невгамовні міські свині, яких було безліч, доповнювали картину.

(Книга для читання з історії Середніх століть. Ч. 2. / Под ред. С.Д. Сказкіна. - М., 1951. - С. 12 - 13.)

«Свині гуляли вулицями; навіть коли це заборонялося, все ж в певні години дня вони могли вільно ходити по місту; перед будинками були збудовані хліви для них, які загороджували вулицю; дохлі собаки, кішки лежали всюди; нечистоти викидалися в річки або ж на вулицю і лежали перед будинками і на площах. Король Філіп-Август, який звик до запаху своєї столиці, в 1185 г зомлів, коли він стояв біля вікна палацу і проїжджали повз нього вози підривали вуличні нечистоти ».

Кулишер І.М. Історія економічного побуту Західної Европи.М., 1978.Т.1).

Що таке «рециклінг»?

Рециклінг - повторне використання та перероблення використаних відходів. Найбільш поширена вторинна, третинна і т. д. переробка в тому чи іншому масштабі таких матеріалів, як скло, папір, алюміній, асфальт, залізо, тканини і різні види пластику. Також з глибокої давнини використовуються в сільському господарстві органічні сільськогосподарські та побутові відходи.

У чому полягає значення вторинної переробки відходів?

По-перше, ресурси багатьох матеріалів на Землі обмежені. По-друге, потрапивши в навколишнє середовище, матеріали зазвичай стають забруднювачами.

 Що відноситься до твердих побутових відходів?

Тверді побутові відходи (ТПВ, побутове сміття) - предмети або товари, що втратили споживчі властивості, найбільша частина відходів споживання.

Що таке звалище?

Звалище - території тимчасового розміщення відходів виробництва та споживання.

 

 

 

Група вчених-гідрологів

Якщо подивитися на вигляд планети Земля з космосу, то більша частина її покрита водою. Здавалося б, проблем з водними ресурсами у людства немає. Насправді це не так!

Вам належить з'ясувати, наскільки потреби людства забезпечені водними ресурсами, які існують екологічні проблеми, пов'язані з водними ресурсами.

Як ми можемо допомогти зберегти водні ресурси?

Розробіть конкретні рекомендації для економії води!

Для успішного виконання завдань ви можете пройти по запропонованих посиланнях і ознайомитися з інформацією.

Питання веб-квесту

Що вивчає наука гідрологія?

Гідрологія - наука, що вивчає природні води, явища і процеси, які в них протікають. Предмет вивчення гідрології - всі види вод гідросфери в океанах, морях, річках, озерах, водосховищах, болотах, грунтові і підземні води.
Гідрологія досліджує кругообіг води в природі, вплив на нього діяльності людини і управління режимом водних об'єктів і водним режимом окремих територій, дає оцінку і прогноз стану і раціонального використання водних ресурсів.

Ким і коли було зроблено наукове відкриття про значення води в людському житті, яке називалося «Вчення про чотири стихії»?

 З давнього часу вищі уми людства задавали собі питання: В чому суть води, яке значення вона має для людини? Перше наукове відкриття, яке дійшло до нас, називається «Вчення про чотири стихії». Воно було написано в четвертому столітті до нашої ери давньогрецьким філософом Арістотелем. До складу чотирьох стихій входять земля, вогонь, вода і повітря. Причому вода служить джерелом холоду та вологи.

 

 Скільки в процентному співвідношенні на Землі прісної води і води морів і океанів?

Води на Землі багато, прісної води - всього 3%, решта 97% - солона вода морів і океанів. Три чверті прісної води живим організмам не доступні, так як це вода льодовиків. Льодовикова вода - це запас прісної води.

Коли і де був прийнятий перший у світі закон про забруднення річок?

Англія першою в світі прийняла закон про забруднення річок, оскільки ще в 1197 р. король Річард I Левине Серце підписав першу хартію про Темзі.

Чи існує насправді «жива» і «мертва» вода?

Так, така вода існує. «Жива вода» - це рідина з високим вмістом лугу і низькою кислотністю. «Мертва вода» - з високою кислотністю і практично цілковитою відсутністю лугу.

Коли відзначають Всесвітній День Води?

Щороку 22 березня багато країни світу, починаючи з 1993 року, підтримують ініціативу ЮНЕСКО та Міжнародної асоціації водопостачання, відзначаючи Всесвітній День Води.

 Назвіть свято, на Русі яке пов'язане з водою.

Вода ще з давніх часів є необхідною складовою безлічі релігійних обрядів. Відразу ж «приходить на розум» свято Хрещення з його освяченням води та купанням в Йордані, ополонки у вигляді хреста.

Чи є у інших народів традиційні свята, пов'язані з водою?

У Дагестані є своє свято, пов'язане з водою, яке проходить на 40 день після весняного рівнодення. За давнім повір'ям, вважається, що вода з джерела, набрана в цей день, дає красу того, хто нею вмиється. Так рано вранці молоді дівчата дагестанки, покриваються гарними білими шалями, вишитими золотом, і відправляються з аулу до дальнього джерела. Все це хід супроводжується натовпом глядачів.

 

 

Група вчених-істориків

Цікаво, коли виникла наука екологія?

Коли люди стали розуміти, що навколишній світ потрібно берегти, і стали щось робити для запобігання екологічної катастрофи?
На ці питання належить відповісти вам, шановні історики! Удачі!

Питання веб-квесту

Що таке екологія? Дайте визначення.

Екологія - наука про відносини живих організмів і їх спільнот між собою та з навколишнім середовищем.

Хто і коли вперше запропонував термін «екологія»?

Термін вперше запропонував німецький біолог Ернст Геккель в 1866 році в книзі «Загальна морфологія організмів».

Частиною якої науки була екологія в стародавні часи?

Вже з давніх часів люди стали помічати різні закономірності у взаємодії тварин один з одним і з навколишнім середовищем. Проте, в ті часи навіть біологія не була окремою наукою, будучи частиною філософії.

Назвіть імена античних філософів, у працях яких описувалися питання екології?

Аристотель - давньогрецький філософ.

Теофраст - давньогрецький філософ

Пліній Старший - під цим ім'ям відомий Гай Пліній Секунд-римський письменник-ерудит

У чому суть чотирьох законів екології, автором яких є Б.Коммонера?

1.Все пов'язано з усім.

2. Ніщо не зникає в нікуди.

3. Природа знає краще - закон має подвійний сенс - одночасно заклик зблизитися з природою і заклик украй обережно поводитися з природними системами.

4. Ніщо не дається задарма

Хто з учених вважається батьком сучасної екології?

Німецький дослідник Олександр фон Гумбольдт вважається батьком екології. Він був першим, хто взявся за вивчення взаємозв'язку між організмами і навколишнім їх середовищем.

Коли на Русі з'явилися закони, що охороняють чистоту повітря?

У XIX в. з'явилися закони, що охороняють чистоту повітря - заборонялося будувати заводи або мануфактури, шкідливі для повітря або води, в міській межі або за містом, але вище за течією річки, на якій стоїть місто. Промислові підприємства по шкідливості ділилися на три категорії, самою шкідливою була третя категорія - такі підприємства не можна було розміщувати в місті.

У чому була суть царського указу, який був прийнятий в 1681 році в Якутії?

У 1681 році в Якутії був прийнятий царський указ, що забороняє нанесення збитку лісам як несе за собою зменшення кількості хутрових звірів.

Назвіть дату, коли охорону природи і дбайливе використання природних ресурсів стали розглядати як одну з найважливіших завдань держави.

Сесія Верховної Ради СРСР у вересні 1972 р. встановила охорону природи і дбайливе використання природних ресурсів як одну з найважливіших завдань держави. 29 грудня того ж року була прийнята спільна постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів «Про посилення охорони природи і поліпшення використання природних ресурсів».

Перелічіть основні екологічні проблеми сучасності.

Серед актуальних екологічних проблем найважливішими є:

  • Зникнення багатьох тисяч видів тварин і рослин;
  • Світовий океан все менше здатний регулювати природні процеси;
  • Повсюдне зменшення площі лісового покриву;
  • Тотальне забруднення атмосфери, дефіцит чистого повітря.

 

docx
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку