Вечір цікавої хімії "Магія чи наука" для 7-го класу

Про матеріал
Сценарій дозволить підготувати та провести вечір цікавої хімії у 7-му класі..
Перегляд файлу

Позакласний захід

Вечір цікавої хімії «Магія чи наука»

7 клас

Інструктаж з БЖД

1-й дослід

«Діючий вулкан».

Заповнюємо розтертим дихроматом амонію фарфоровий тигель на 15—20 мл. Кладемо на азбе­стовий лист. Нагріваємо сіль з поверхні розпеченим у полум'ї металевим стержнем. Як тільки почнеться розклад солі, нагрівання припиняємо. Далі реакція відбувається за рахунок теплоти цього екзотермічного процесу. Розклад дихромату амонію нагадує виверження вулкана.

(NН4)2Cr2O7  = Cr2Оз + N2 + 4Н2O.

Нагріти сіль можна іншим способом. Поміщаємо всереди­ну жмутик вати, змоченої спиртом, потім підпалюємо вату. Від теплоти згоряння спирту починається розклад солі.

2-й дослід

Операція.

Зараз нам потрібен один доброволець із класу який не боїться крові.

Мастимо руку добровольця розчином роданіду амонію, ніж занурюємо в розчин ферум(ІІІ)хлорид. Потім ведемо ножиком по руці, рука стає червоною, наче покривається кров’ю.

3NH4SCN + FeCl3 = 3NH4Cl + Fe(SCN)3

Fe(SCN)3 – криваво-червона речовина.

3-й дослід

Хустинка, що не згорає.

Добре змочити хустинку перенасиченим розчином натрій хлориду, віджати її, потім змочити спиртом і знову віджа­ти. Після цього взяти її тигельними щипцями та запалити. Хустинка займається — це горить етанол. Хустинка залишається непошкодженою.

4-й дослід

Хімічна очистка яйця.

Поміщаємо куряче яйце оцет. Через 20-30 хв витягуємо його та перевіряємо його твердість ложкою.

2СН3СООН + СаСО3 → (СН3СОО)2Са + СО2 + Н2О

 

5-й дослід

Яйце, що не тоне.

Підготовлено дві склянки: одна зі звичайною водою, друга – з насиченим розчином натрій хлориду. Спочатку яйце поміщається у першу склянку – яйце тоне, а в другій склянці воно плаває на поверхні.

6-й дослід

„Дим без вогню".

Стискаємо отворами циліндри, попередньо споліснені відповідно концентрованими розчинами NH4ОН („амонійним лугом") і НС1 (димучою хлоридною кислотою). Дим, що виникає при змішуванні цих газів, складається з маленьких кристалів нашатирю - амоній хлориду :

NН3 + НС1              [NH4]+Cl-

7-й дослід

Кольорові вогні

В чистій фарфоровій чашці наливаємо по 30 мл спирту. В спирт добавляємо по 3 г дрібнорозтертих хлоридів натрію, калію, кальцію, барію. Суміші підпалюємо. Спостерігаємо гаму кольорів: жовте, фіолетове, рожеве, зеленкувате полум'я.

Для утворення красивого зеленого полум'я, ми змішували 10 мл спирту з 2мл концентрованої сульфатної кислоти і 2 г борної кислоти. Підпалюємо суміш, утворюється борно-етиловий ефір, який горить таким полум'ям. Дослід проводимо на демонстраційному столі, який накритий металевим листом. Маємо запасні фарфорові чашки для гасіння полум'я після закінчення досліду.

 

8-й дослід

Підводний „сад"

Пляшечку конторського силікатного клею розводимо водою (1:5). Добутий розчин виливаємо в велику склянку посудини і кидаємо в неї крупні кристали таких солей: СuS04∙5Н2О; FеSО4∙ 7Н2О; FеС13∙ 6Н2О; МgС12∙ 6Н2О;

А12(SО4)3∙ 18Н2О; КА1(SО4)212Н2О

Незабаром з кристалів з'являються хімерні утвори, що формою нагадують морські водорості найрізноманітніших кольорів і відтінків. Так, солі купруму утворюють „водорості" блакитного і синього кольорів, феруму (III) - бурого, феруму (II) - темно-зеленого, алюмінію і магнію утворюють безбарвні „водорості".

 

9-й дослід

„Чортове" тістечко.

Розтираємо в порошок трохи цукру і насипаємо його у невелику склянку шаром в палець завтовшки; злегка зволожуємо цукор водою і наливаємо концентрованої сульфатної кислоти, щоб вона покрила шар цукру. Скоро цукор почне чорніти і поступово перетвориться на вугілля. Одночасно з цим утворюються газоподібні речовини. Вони розпушують вугілля і роблять його пористим. Внаслідок цього вугілля збільшується в об'ємі, і „вугільний стовп" підіймається вище країв склянки. „Чортове" тістечко готове.

Склянку ставимо на підставку, щоб куски вугілля не впали на стіл: вугілля просочене сульфатною кислотою.

 

10-й дослід

Свинцеві „іграшки".

Готуємо розчин ацетату свинцю. Пів чайної ложечки цієї солі розчиняємо в чверті літри води. З цинкової дротини скручуємо маленького павучка і підвішуємо на нитці в розчині свинцевої примочки: павучок поступово покривається пухнастою шубкою з кристалів металевого свинцю.

З цинкової пластинки також вирізаємо медвежатко. Шар металевого свинцю, яким він незабаром „обросте", нагадує волохату шерсть

справжнього ведмедя. Іграшки попередньо поміщаємо у пляшку, наповнену розчином ацетату свинцю. Такий, одягнутий, оброслий ведмедик значно більший від отвору шийки пляшки, і хто не бачив усієї спроби, дивується, як можна було його помістити у пляшку.

Металічний цинк витискує з ацетата свинцю вільний метал:

Zn + РЬ(СН3СОО)2        Zn(СН3СОО)2 + РЬ

 

Список використаних інформаційних джерел.

  1. Ходос Л.Ф. Вечори цікавої хімії в школі. Видання друге / Ходос Л.Ф. – К.: Видавництво «Радянська школа», 1970
  2. Астахов О. Цікава хімія. / О. Астахов, В. Зотов. – К.: Видавництво «Молодь», 1954
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кріт Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 жовтня 2019
Переглядів
1563
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку