"Великодні свята у різних куточках Європи" Творча розробка

Про матеріал
Великодні свята — яскраві, чудові та затишні часи у будь-якій країні. Але традиції відрізняються. Великдень - це найбільше свято у світовій історії і головне у році для всіх християн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодні свята у різних куточках Європи. Великодні свята — яскраві, чудові та затишні часи у будь-якій країні. Але традиції відрізняються: варто з ними познайомитися. Великдень - це найбільше свято у світовій історії і головне у році для всіх християн. Свято прийнято наповнювати добрими справами, збагачуватися духовно, допомагати ближньому, дарувати надію і підтримувати віру в серцях на щасливе і радісне майбутнє, мир і сонце. Ще, це унікальна можливість долучитися до народних традицій та обрядів, які його супроводжують. Це величне свято наповнює серце світлими почуттями надії і любові, дарує мир, спокій та добро. Хай сповнює душу краса ВеликодняІ радість оселиться в серці сьогодні!Хай милують око веснянії квіти,І будуть щасливі дорослі та діти!!

Номер слайду 2

Великодні свята у різних куточках Європи. Весна розквітла, наче казка,І сяє сонцем височінь небес. Вітаю з світлим святом Пасхи!Україна - традиції святкування Пасхи в різних регіонах нашої країни залишаються незмінними протягом багатьох століть. Основна символіка цього великого церковного свята пов’язана саме з богослужіннями, але існують і інші важливі символи цього дня: нічне пасхальне богослужіння відрізняється особливою урочистістю, адже саме Пасха в церковному календарі вважається найбільшим святом;христосування (особливе пасхальне привітання) — потрібно сказати “Христос Воскрес!” і почути у відповідь “Воістину воскрес”;вогонь, який є Божим Світлом — всі віруючі запалюють лампадки чи свічки і несуть їх додому; ранішня пасхальна трапеза — після богослужіння накривають багатий святковий стіл з тих продуктів, які були освячені вночі або напередодні ввечері, цим самим закінчується Великий піст;свячена паска і крашанки — символи воскресіння Ісуса Христа;

Номер слайду 3

Великодні свята у різних куточках Європи. Великдень у Німеччині - на Великдень готують Osterbrot — пасхальний хліб із житнього тіста, з додаванням цукрової пудри, мигдальних пластівців, родзинок, кориці та гвоздики. Ще одна популярна святкова випічка — це Osterlamm, тобто пасхальне ягня. Вона має форму ягняти та виготовляється з м’якого здобного тіста. Зазвичай його прикрашають цукровою глазур’ю та мигдалевими слайсами. Також печуть Hefezopf — пасхальну косичку. Її роблять із дріжджового тіста та містить родзинки та мигдаль, у деяких інших варіаціях цієї випічки можуть містити горіхи або сухофрукти. У різних регіонах країни можуть використовуватися різні рецепти для випічки. У Великодню суботу перед церквами розпалюють вогнища, а потім духовенство благословляє вогонь. Це набагато більш популярний звичай, ніж освячення їжі. Також існують «яєчні бійки», коли суперники стукаються крашанками одне об одну — перемагає той, чия шкарлупка тріснула останньою. Ще одна цікава гра, особливо для дітей, — пошук солодощів, які заховав у саду чи будинку великодній заєць. Саме в Німеччині вперше з’явився один із популярних символів Великодня – Кролик. Великдень у Німеччині – це дитяче свято. Батьки заздалегідь готують маленькі корзинки, кладуть туди шоколадні яйця та ховають їх. А діти потім шукають гостинці від великоднього Кролика. Для німців це свято вважається також днем початку весни і початку нового, тому в багатьох селах Німеччини прийнято палити багаття, щоб у вогні згоріло все погане. У Німеччині також є звичай прикрашати яйцями дерева.

Номер слайду 4

Великодні свята у різних куточках Європи. У Болгарії свято Паски називають Великднем - до нього ретельно готуються весь Страсний тиждень. У страсні понеділок, вівторок і середу ретельно чиститься кожен дім. Люди звичайно викидають старі речі, а ті, які ще можна носити, дарують ромам або відносять до церкви, що займається даруванням речей соціально слабким сім'ям. У Страсний четвер у болгарських сім'ях прийнято фарбувати великодні яйця. У четвер також звичайно замішується тісто для пасхальних хлібів. У Страсну або розіп’яту п'ятницю давній звичай забороняє робити будь-яку домашню роботу. Це - день співчуття з муками Христа на хресті. У центрі кожного храму цього дня встановлюється стіл, на який ставлять ікону з Ісусом на хресті. Кожен віруючий має пройти на карячки під столом, що символізує поклоніння перед Спасителем. Священики після цього ритуалу вручають кожному віруючому гілочку або пучок дикої герані (у Болгарії ця трава називається Здравець). За давніми переказами вона дарує людям здоров'я і цілий рік оберігає від бід і знегод.

Номер слайду 5

Великодні свята у різних куточках Європи. Болгарія, м. Банско

Номер слайду 6

Великодні свята у різних куточках Європи. Болгарія, м. Банско

Номер слайду 7

Великодні свята у різних куточках Європи. Болгарія, м. Банско

Номер слайду 8

Великодні свята у різних куточках Європи. Україна, м. Полтава

Номер слайду 9

Великодні свята у різних куточках Європи. Німеччина. Україна, Донецька область,м. Краматорськ

Номер слайду 10

Великодні свята у різних куточках Європи. Україна, Дніпропетровська область

Номер слайду 11

Великодні свята у різних куточках Європи. Україна, м. Дніпро

Номер слайду 12

І зійде сонце,Наче кругла паска,Мов писанка,Розквітне вся земля –Радіймо, друзі,Великодня казка. Гаївкою хай серце звеселя!Співаймо, друзі,В Великоднім коліІ Господа воскреслого молім,Щоб обновивсь. Весною щастя й доліНаш рідний край, наш дім.

pptx
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку