"Євгеній Онєгін" - енциклопедія російського життя, соціально-психологічний роман у віршах

Про матеріал
Урок вивчення нового навчального матеріалу. На уроці формуються знання учнів про особливості роману О.С.Пушкіна "Євгеній Онєгін", розвиваються вміння та навички аналізу твору, виразного читання художнього тексту.
Перегляд файлу

«Євгеній Онєгін» - енциклопедія російського

життя, соціально-психологічний роман у віршах

Мета.

  • Формувати знання учнів про особливості роману;
  • розвивати вміння та навички аналізу твору,виразного читання художнього тексту, культури мовлення, спостережливості;
  • виховувати естетичний смак учнів.

Оснащення. Портрет О.С. Пушкіна, слайди зі зразками різних видань роману, рукописними сторінками, схемою «онєгінської строфи» тощо. На дошці запис теми уроку, епіграф.

Епіграф. «Євгеній Онєгін» - «…це найкращий мій витвір»

О.С.Пушкін

Тип уроку. Урок вивчення нового навчального матеріалу.

Вид. Комбінований урок.

Хід уроку.

1.Оголошення теми, постановка навчальних завдань.

Учитель. Напевно, у кожного поета чи письменника є свій самий улюблений, самий дорогоцінний твір. Часто такий твір митець творить все своє життя. О.С.Пушкін таким творчим дітищем серед усього безцінного творчого надбання вважав роман у віршах «Євгеній Онєгін».

(Запис у зошити теми уроку, епіграфа і плану).

2. Ланцюжок навчальних ситуацій.

*Повідомлення учня про історію створення роману «Євгеній Онєгін».

Роман «Євгеній Онєгін» займає центральне місце у творчості О.С.Пушкіна. Свою роботу над ним поет розпочав 1823 року у Кишиневі, закінчив 1830 року у Болдіно(листа Онєгіна до Татьяни було написано у 1831 році). Створювався роман близько 8 років. За ці роки  відбулася низка найважливіших подій в історії Російської імперії: повстання 14 грудня 1825 року, страта і заслання його організаторів і учасників, настання довгих і похмурих років миколаївської реакції. В ці роки відбувається і складна еволюція Пушкіна: він далеко відходить від романтичних сподівань своєї юності і виростає у першого письменника – реаліста. Все це не могло не відобразитися і у його романі. Змінюються задумки і задачі автора, композиція і план «Євгенія Онєгіна», характери і долі його героїв.

«Євгеній Онєгін» - це не тільки роман, але і щоденник поета. «Сам поет зростав разом із ним,- пише Белінський про «Євгенія Онєгіна»,- і кожен новий розділ був цікавішим і досконалішим».

Учитель. Завершуючи роман, поет пишався своєю працею і трохи сумував через її завершення. Так у 1830 році народжується вірш «Труд», складений ритмікою давньогрецького гекзаметру.

*Виразне читання учнем вірша «Труд».

Миг вожделенный настал: окончен мой труд многолетний.

Что ж непонятная грусть тайно тревожит меня?

Или свой подвиг свершив, я стою, как поденщик ненужный,

Плату принявший свою, чуждый работе другой…

 3. Учитель. Про роман О.С.Пушкіна відомий дослідник творчості поета Ю.Лотман сказав: «Розуміння такого твору, як  «Євгеній Онєгін» - завдання, яке вимагає праці, любові і культури».

Почнемо свій шлях до розуміння твору з визначення його жанру.

«Євгеній Онєгін» перший російський реалістичний роман. В той же час це роман у віршах. У листі до Вяземського (1823) Пушкін повідомляв: «Что касается до моих занятий, я теперь пишу не роман, а роман в стихах – дьявольская разница». Так у чому ж особливість роману у віршах? І з якою метою Пушкін використовує цей жанр? Щоб відповісти на ці питання розглянемо таблицю «Євгеній Онєгін» - соціально - психологічний роман у віршах»

Таблиця проектується на екрані.

Жанр. Соціально – психологічний роман, у віршах.

Задум. За долями вигаданих героїв зобразити конкретне соціальне середовище та історичну епоху. Показати в яскравих картинах і образах широку панораму життя у всіх йог проявах – прекрасних і поетичних, потворних, жорстоких і цинічних.

Особливості і можливості жанру. Розповідна манера викладення  від автора; наявність декількох сюжетних ліній, низки діючих осіб; значна протяжність дії у часі. «Вільний роман». Невимушена, довірлива розмова з читачем, вільна композиція, велика кількість  ліричних відступів, швидкий перехід від теми до теми.

Висновок. Роман у віршах – це особливий за своєю структурою художній світ, у якому поет відчуває себе вільніше, ніж у прозі. У своєму викладенні він може опустити обов’язкові для прозового твору  зв’язки і мотивації, змішувати часові і розповідні плани, відступати від сюжету і знову повертатися до нього.

 Уі можливості роману у віршах Пушкін використовує задля реалізації задуму: у яскравих картинах і образах зобразити цілу історичну епоху, показати життя у всіх його проявах, прекрасних і потворних. Різноманітність

 4. Особливості «онєгінської строфи».

Пояснення вчителя.

Першоелементом вільної форми пушкінського роману є «онєгінська строфа» - лірична мініатюра в рамках епосу. Онєгінська строфа – це сміливий винахід Пушкіна. У межах сонету він створив свою оригінальну систему різнобічних рим і особливе чергування чотиривірша та двовірша, які створюють різноманітність у звучанні всього вірша в цілому.

Кожна онєгінська строфа вміщує у собі загальний завершений сюжет.

Перший чотиривірш – це правильна експозиція і зав’язка дії.

Ось, наприклад, опис старовинного «замку» Онєгіна:

Почтенный замок был построен,

Как замки строиться должны:

Отменно прочен и спокоен

Во вкусе умной старины.

У другому чотиривірші дається «розвиток дії» - уточнення і додаток:

Везде высокие покои,

В гостиной штофные обои,

Царей портреты на стенах,

И печи в пёстрых изразцах.

Третій чотиривірш – це кульмінація, розкриття змісту  теми в цілому:

Всё это ныне обветшало,

Не знаю право почему;

Да, впрочем, другу моему

В том нужды было очень мало.

І останній двовірш – розв’язка:

Затем, что он равно зевал

Средь модных и старинных зал.

Багато є переваг онєгінської строфи, але найбільше хочеться відмітити її інтелектуальний блиск і філігранну художню досконалість.

Можливо тому пушкінський роман сприймається так легко і природньо, як дихання, але його «повітряна громада» (А. Ахматова) вимагає від читача вдумливості, допитливості думки.

5. Учні виразно зачитують уривки роману, які найбільше сподобалися.

6. Роман «Євгеній Онєгін – енциклопедія російського життя».

Бесіда з учнями.

Учитель. Ми прочитали роман. Про що він? Чи можна його назвати петербурзьким романом? Доведіть.

Цей твір називають ще московським романом. Чи так це? Чи можна назвати , це не тільки міський а ще й сільський роман?

Важко знайти твір подібний до «Євгенія Онєгіна» за широтою і глибиною показу російської дійсності початку 19 століття. Белінський мав повне право назвати його «енциклопедією російського життя».

Домашнє завдання.

Дібрати матеріал до характеристики образу Євгенія Онєгіна за першим розділом.

docx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку