Від багаття до пожежі -один крок

Про матеріал
Виховна година до тижня пожежної безпеки у школі.Для учнів 1-4 класів Мета: узагальнити та систематизувати знання учнів про причини виникнення пожеж, заходи пожежної безпеки, правильної поведінки в разі пожежі,розвивати пам’ять учнів, логічне мислення, увагу. Виховувати в учнів дисциплінованість, відповідальність, уміння працювати самостійно і в колективі, культуру мови, позитивну мотивацію до навчання.
Зміст архіву
Перегляд файлу

БЕСІДА

 

для учнів 1-4 класів

Тема :”Від багаття до пожежі - один крок!”

 

Без підпалу дрова не горять.

Народна мудрість

 

Потрапивши до лісу, багато юних і не тільки юних, але навіть літніх туристів  поспішають швидше розпалити багаття, та таке, щоб воно  було великим, з яскравим полум'ям.

Напевно, прагнення розпалювати багаття дісталося нам, що живемо в століття електричних чайників і мікрохвильових печей, у спадщину від наших далеких предків, які  жили в печерах і підтримували у вогнищах постійний вогонь, від якого залежало життя всього племені.

Сьогодні багаття для порятунку життя розпалюють тільки в екстремальних ситуаціях, однак щорічно сотні і навіть тисячі гектарів лісу гинуть у вогні пожеж.

А винуватці багатьох лісових пожеж, що приносять велику утрату "зеленим легеням" нашої планети, - горе-туристи, що не дотримуються  правил розведення багать.

Багаття краще розводити на березі ріки, струмка, озера - будь-якої водойми. Це дозволить у разі потреби швидко і надійно згасити багаття, заливши його водою.

Для багаття потрібно вибирати відкриті місця з утоптаним ґрунтом. Якщо на землі багато сухої трави, листя, гілок, то, перш ніж облаштовувати  кострище, потрібно ретельно очистити ґрунт. Якщо на землі мається дерен, його варто зняти шарами лопатою і перевернути.

 

                        При вітрі багаття  слід  розводити обов'язково якнайдалі   від дерев і житла, щоб полум'я не перекинулося на них.

                        Щоб захищати дерева і чагарники, багаття краще розводити в поглибленні, виритому в землі, і обгороджувати кострище  камінням.

                        Багаття в лісі краще розводити на місці старого кострища і, тільки якщо поблизу від вашої стоянки його немає,  то  тоді облаштовувати нове.

                        Якщо, розчищаючи місце для багаття, ти помітиш у землі нору якоїсь тварини, то кострище обов'язково перенеси подалі.

 

                     Взагалі намагайся, щоб розведене тобою багаття не заподіяло шкоди ні тваринам, ні рослинам.

                     Багаття не можна розводити не тільки поруч із сухими деревами, чагарником, але і з  копицями.

    Напевно ти з батьками чи друзями вибирався "на природу", щоб засмажити порцію – другу - третю шашличка з димком.

А  чи завжди ви дотримували при цьому правила протипожежної безпеки?    Чудово, якщо під рукою була купа    піску чи ємність  з   водою. А якщо ні?

 

 

 

Друзі  відправилися на пікнік. Вони вибрали для багаття невелику затишну галявинку, з усіх боків оточену тінистими деревами, і зібралися жарити шашлик. Однак сильний порив вітру підхопив полум'я, і вже через кілька хвилин суха трава й опалі листи зайнялися   і вся галявинка запалала.

 

 

ЩО ДРУЗІ ЗРОБИЛИ НЕПРАВИЛЬНО?

 

1) багаття розвели не на відкритій витоптаній площадці, бажано ближче до води;

2) не вирубали попередньо всі ялинки;

3) забули прочитати над багаттям магічне заклинання і принести йому в жертву класного керівника;

4) не розпалили багаття на плоті і не спустили його на воду.

 

     Ні в якому разі не розводь багаття біля автомобілів, моторних човнів: вогонь багаття може викликати вибух пального.

                         Ніколи не залишай багаття без догляду. Багаття схоже на живий організм, він постійно змінюється, полум'я в ньому то загасає, то розпалюється з новою силою.

                         Перед тим,  як  піти  з місця  стоянки обов'язково згаси багаття!

                         Навіть якщо ти дуже поспішаєш, не іди, поки не переконаєшся, що в кострищі згасло останнє вугіллячко.

 

 

Часто недосвідчені туристи вважають, що досить погасити полум'я багаття, а вугілля дотліють самі по собі і нічого страшного не трапиться. Насправді ж найменший порив вітру може роздути тліючі вуглинки - і вогонь знову оживе.

Найчастіше  багаття заливають водою. Щоб надійно згасити вогонь, потрібно рясно полити всі дрова і вугілля в кострищі і змочити землю навколо багаття. Коли  ви  раз  полили багаття зверху, потрібно його розкуйовдити і полити ще раз.

Якщо поблизу немає води, то багаття можна засипати    землею чи  піском. Засипати багаття потрібно цілком, щоб припинити доступ повітря до дров.

Не можна дути на багаття, махати на нього    одягом чи листом фанери, щоб погасити полум'я: подібні дії розпалять багаття ще більше.

zip
Пов’язані теми
Людина і світ, Виховна робота
Інкл
Додано
30 січня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку