"Від бароко до романтизму на крилах музичного мистецтва. "

Про матеріал
Урок створений для поглиблення розуміння учнями стильових особливостей бароко, класицизму, романтизму під час розробки та захисту колективних творчих проектів, доповідей, аналізу і навіть самостійного виконання музичних творів(звичайно тими учнями ,що володіють грою на музичних інструментах)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Йоган Себастіян Бах – це такий гігант, що сприймається не як особистість, а як могутня творча лабораторія, в якій перековувалися всі творчі навички, стилі, тенденції та пошуки музики його часу.» Б. Асаф`єв

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Музичні інструменти Широкого поширення набули щипкові і смичкові струнні лютні, віоли, барокова гітара, віолончель, контрабас, а також дерев’яні духовні інструменти: флейти, кларнет, гобой, фагот.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Юдіт Лейстер. Веселий гурт

Номер слайду 15

Сильний голос, більша рухливість з часом дають скрипці перевагу над віолою і лютнею і поступово скрипка входить до світських салонів у склади оркестру, навіть у церковні капели.

Номер слайду 16

Гауденціо Феррарі. Ангели, що музикують Януарис Цик. Портрет сім’ї Ремі

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Лоренцо Ліппі. Алегорія музики

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Стиль класицизму утверджував думку про розумність і гармонійність буття, про єдність та порядок в світі. В музиці цей напрямок пов’язаний із творчістю Х.В.Глюка, Дж. Россіні, Й. Гайдна, В.А. Моцарта і Л. Бетховена.

Номер слайду 22

Джоаккіно Россіні (1792 – 1868) “Та вже темніє вечір синій, Пора до оперних дверей: За ними чарівний Россіні, Європи Любленець - Орфей” О. Пушкін. – засновник опер: буффа (14) і серіа (20) “Севільський цирульник” – вінець опери-буффа.

Номер слайду 23

Оперa «Seria» (итал. орега seria — серйозна опера) — жанр італійськой опери, виник в кінці XVII ст. в творчості композиторів неаполітанської оперної школи. Оперу створювали на основі героїко-міфологічного або легендарно-історичного сюжету з чітким розподілом сценічного дійства й музики.

Номер слайду 24

Опера «Buffa» (итал. opera buffa — «комічна опера») — італійська комічна опера. Виникла в XVIII ст. на основі интермедій і народно-побутової пісенної традиції (в противагу опері-серіа. Для цього жанру характерні невеликі маштаби, 2-3 діючі особи, весела буфонада, рухливість дій, пародія, яскрава, жвава мелодика, ясність стиля.

Номер слайду 25

Христоф Віллібальд ГЛЮК реформатор оперного мистецтва

Номер слайду 26

Славетне місто Відень – центр всього музичного світу

Номер слайду 27

Йозеф Гайдн (1732 – 1809) Австрийский композитор, представник віденської класичної школи, один із основоположників симфонічного та камернорго жанру.

Номер слайду 28

Гайдн був одним із перших композиторів, геніально розкривших чудові можливості нового інструменту. Він відчув, що фортепіано, завдяки своєму тембровому розмаїттю, може звучати як камерний ансамбль, і навіть як цілий оркестр.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Свої твори Вольфган почав складати навіть раніше п`яти років, і не з простеньких п`єс, а з концерту для клавіру.

Номер слайду 32

Людвиг ван Бетховен (1770 – 1827) «Зверніть увагу на цього юнака,- сказав після його уходу Моцарт.- Він коли-небудь змусить всіх говорити про себе». Великий німецький композитор, диригент и піанист, третій віденський класик. Бетховен — ключова фігура західної класичної музики в період між класицизмом і романтизмом, один із наибільш вшанованих і виконуючих композиторів світу.

Номер слайду 33

Бетховен – особливо в зрілий період – визнає тільки фортепіано. Він не тільки віртуозно володіє цим інструментом , але і намагається його вдосконалювати.

Номер слайду 34

Й.Гайдн В.Моцарт Л.Бетховен

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

ppt
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку