Видатні гетьмани України

Про матеріал
Познайомити учнів з історичною козацбкою спадщиною рідного краю, а саме Близнюківського району Харківської області. Узагальнити знання дітей про козаків, їх походи та життєвий шлях гетьманів. Провести дослідницьку роботу про козака Барвінка, який заснував поселення, яке згодом стало містом Барвінкове. Показати, як українці бережуть і цінують пам`ять про людей, які боронили нашу дежаву в минулому. Розказати дітям, що тема козацтва актуальна і в наш час, коли йде війна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні гетьмани України. Коваленко Наталія Геннадіївна, вчитель початкових класів Квітневої філії КЗ «Близнюківський ліцей Близнюківської селищної ради Харківської області» 19.01.2024 р.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Так ось де вона ,Січ! Ось те гніздо , звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну! М. Гоголь. М. Гоголь

Номер слайду 6

Карта Дикого Поля

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Заснування Запорозької Січі. Дмитро Вишневецький. Зимівники – це місце, де козаки вели своє господарство, зимували. Живучи в степах, козаки будували земляні укріплення та укріплення з січених дерев'яних колод - січі. Згодом утворилась одна головна Запорізька Січ-фортеця. Ймовірно, першою такою Січчю була та, що її звели 1556 р. на острові Малій Хортиці.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Землі, що входили у володіння Барвінкової Паланки, займали весь теперішній Барвінківський район і частково Ізюмський і Близнюківський райони Харківської області. Міста Слов'янськ і Краматорськ (Тор) виникли пізніше на землях Барвінкової Паланки. На місці двічі зруйнованої Барвінкової Стінки виросло місто Барвінкове, розкинувшись на Чумацькій горі та плавнях і островах річки Сухий Торець. Тихе, затишне і непримітне містечко Барвінкове, ніби маленька квіточка Барвінку, береже історію звитяги запорожських козаків Барвінкової Паланки.

Номер слайду 12

У давні часи, вже далекі,Жив мужній, і сильний козак. Забувши біди й безпеки,Він степом нашим поспішав. Не був героєм він всесвітнім,А звали Барвінком його. Та місто в степу стало вічнимІ славу йому принесло.І стало цвісти-процвітати,Зростало й мужніло воно. Було нам і батько, і мати,Дзвеніло, мов те джерело. Нехай завжди місто це квітне,Ми вдячні Барвінку на тім. Залишив він пам'ять нам світлу,Про себе й своїх козаків

Номер слайду 13

Біографія. Був отаманом на Запорозькій Січі. 1651 отримав грамоту (наказ) від гетьмана Б. Хмельницького оселитися на річці Сухий Торець. Разом із 12 іншими запорозькими козаками та їх родинами заснував фортецю Барвінкова Стінка (пізніше просто Барвінкове). За іншою легендою, козаки на чолі з Іваном Барвінком заснували поселення (майбутнє місто Барвінкове) у 1661 році. Відомо, що отаман Барвінок жив у курені разом з іншими мешканцями поселення. Підлеглі називала його «батьком», а він їх — «братчиками». Запис у синодику Святогірського монастиря змальовує І. Барвінка мудрим і дотепним, з великою душею, готовим віддати життя за своїх близьких. Загинув у бою 1664 року або 1668 року

Номер слайду 14

Пам’ятник козаку Івану Барвінку в місті Барвінкове Пам’ятник відважному козакові – головний символ міста, адже саме Іван Барвінок заснував місто. Пам'ятник розташований у центрі Барвінкового. Його спорудження розпочалося у 1960-х роках, але завершене не було. Об'єкт зруйнували. Відновили його тільки у 1992 році.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Перші гетьмани України маловідомі. Зі створенням ж першої Січі пов’язане ім’я князя Дмитра Вишневецького, який у фольклорі згадується під прізвиськом Байда. Відомо, що він був з родини землевласників Волині. Дмитро Вишневецький 1550-1563

Номер слайду 17

Петро Конашевич 1614-1622 Його ім’я пов’язане з епохою героїчних походів козаків проти Османської імперії. У цей час запорожці здійснили безліч морських набігів на турецькі галери. Вони визволяли полонених і грабували захоплені судна. Його прізвисько пов’язане з назвою цибулі та сагайдака для стріл – сагайдак. Завдяки майстерності влучно стріляти з лука його і прозвали Сагайдачний

Номер слайду 18

Народився в 1595 році в сім’ї козацького сотника. Він також брав участь у турецько-польській війні. Самого ж Хмельницького схопили турки і відправили до Константинополя, де він провів у полоні два роки. Після безлічі вдалих морських походів проти турків він був призначений сотником. Хмельницький став тим, хто підняв національно-визвольне повстання на українських землях проти польського всевладдя, яке охопило всі верстви населення. Було створено козацьку державу, яке вело зовнішню політику з багатьма країнами. У своїй політиці гетьман шукав союзників з різних сторін: серед Кримського ханства, Московського царства, країн Європи. Помер Богдан Хмельницький в 1657 році. Після цього на українських землях почався період Руїни (розрухи). Богдан Хмельницький 1648-1657

Номер слайду 19

Іван Мазепа 1687-1708 Найбільш суперечливою особистістю серед гетьманів є Іван Мазепа. Його розум, освіченість, вміння маніпулювати людьми дозволили йому бути гетьманом Лівобережної України більше 20 років. Народився він в 1639 році, отримав гарну освіту, був на службі у польського короля, пізніше у гетьмана Правобережної України Петра Дорошенка. Він знайшов спільну мову з Петром Великим, отримував від нього в дар землі і був одним з найбагатших людей Європи. Багато коштів він жертвував на розвиток освіти, будівництво православних храмів. Під спалахнула Північній війні Іван Мазепа (гетьман України) переходить на бік Швеції. Однак він не отримав підтримки всього козацтва і зазнав поразки в Полтавській битві 1709 року. Іван Мазепа помер у тому ж році у віці 70 років.

Номер слайду 20

Кирило Розумовський 1750-1764 Останній гетьман України – Кирило Розумовський. Він був освіченою молодою людиною, якого призначили керувати Гетьманщиною в 22 роки. Вибір був пов’язаний з тим, що його старший брат Олексій був фаворитом російської імператриці Єлизавети. Він не був схожий на колишніх кошових отаманів і більшу частину часу проводив у Санкт-Петербурзі. Однак період його правління по праву вважається «золотою осінню» Гетьманщини. З приходом до влади Катерини Другої все змінюється і в 1764 році останній гетьман України зрікається булави. Частина козацтва стала Військом вірних козаків, пізніше Чорноморським, а ще пізніше Кубанським козацьким військом. Ті, хто не скорилися, перейшли на бік турецького султана і заснували Задунайську Січ.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Сувенірний набір цукерок

Номер слайду 25

Дерев`яні картини

Номер слайду 26

Книги

Номер слайду 27

Картини

Номер слайду 28

Пам`ятники

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

27 вересня у всеукраїнській мережі мультимаркетів "Аврора" стартувала благодійна ініціатива "Козаки та Аврора", спрямована на збір коштів для відновлення шкіл України. Акція реалізується в партнерстві з фандрейзинговою платформою UNITED24, в межах напряму "Відбудова України"

Номер слайду 33

У 2022 році завдяки благодійній ініціативі "Козаки та Аврора" зібрали понад 7 мільйонів гривень на дрони для Збройних Сил України. Відчуваючи неймовірну підтримку кожного українця, "Аврора" вирішила перезапустити акцію для нової справи.

Номер слайду 34

Мета цьогорічного збору не менш важлива — кошти будуть спрямовані на відновлення шкіл. Рушійною силою ініціативи стануть самі діти, адже головний продукт акції — пригодницька мобільна гра "Козаки та Аврора. У пошуках скарбів".

Номер слайду 35

Гра розроблена за підтримки агенції "Art Nation Loyalty", яка створила унікальних персонажів та супутні матеріали. Весь прибуток від продажу акційних товарів буде спрямований на відбудову шкіл України.

Номер слайду 36

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
7 лютого
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку