Видатні жінки в науці. Гіпатія Олександрійська.

Про матеріал
Видатні жінки в науці. Гіпатія Олександрійська. Презентація присвячена діяльності однієї з найвидатніших фігур наукового світу - Гіпатії Олександрійської. Її ім'я стало символом мудрості, дотепності та наукових відкриттів . Гіпатія Олександрійська - не лише вчений, але й філософ, математик та астроном. Її розум і талант прославили її в історії як одну з найвидатніших представниць науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Товстуха Наталія Сергіївнавчитель початкових класів,Львівський ліцей. Тягинської сільської ради,Бериславського району“ Гіпатія Олександрійська”

Номер слайду 2

Гіпатія була дочкою Теона Александрійського. Мати її померла при пологах, і дівчинка жила з батьком в Александрійському мусейоні. Батько навчив її ораторському мистецтву та вмінню переконувати людей. Він працював в Александрійському мусейоні. Александрійський мусейон являв собою великий науковий центр того часу. Найвідоміша у наш час александрійська бібліотека і зараз має світову славу. Гіпатія (Іпатія з Александрії, грец. Ὑπᾰτία ἡ Ἀλεξάνδρεῖα, близько 350-370 — 415) — грецька жінка-астроном, філософ, математик

Номер слайду 3

На той час бібліототекастановила лише частину музею, до складу якого також входили організації за сучасним уявленням порівняні з Академією наук та університетом. Саме там Іпатія отримала свою першу освіту.

Номер слайду 4

В Афінах Гіпатія вивчала праці Платона та Арістотеля. А потім, повернувшись до Александрії, починає викладати в Мусейоні математику, механіку, астрономію та філософію.

Номер слайду 5

В історії науки Гіпатія знана як винахідниця.

Номер слайду 6

Гіпатія створила такі астрономічні прилади: пласка астролябія — прилад для визначення широт і довгот в астрономії, яка використовувалася для визначення знаходження Сонця, зірок та планет, а також планісферу — зображення небесної сфери на площині, на якій можна обчислювати захід і схід небесних світил. Гіпатія винайшла ареометр — прилад для визначення густини рідини.

Номер слайду 7

планісфера Гепатії Олександрійської (зображення небесної сфери на площині)

Номер слайду 8

Гіпатія обчислювала астрономічні таблиці, написала коментарі до наукових творів Аполлонія та Діофанта.

Номер слайду 9

Впливовість Гіпатії не подобалася духовенству, оскільки вона викладала філософію язичників — вчення неоплатоніків. Александрійський патріарх (412–444) Кирило

Номер слайду 10

У 415 році під час березневого посту натовп релігійних фанатиків під керівництвом Петра по-звірськи замордував Гепатію. Так жінка сплатила страшну ціну за свою мудрість і красу. За життя Гіпатії її сучасник та земляк, поет Феон Александрійський присвятив їй теплу епіграму:«Коли ти переді мною, я чую твою мову,Благий твій погляд та обитель зірок чистих. Я підношу, — так все в тобі, Іпатіє,Небесне — і справи, і краса промов,І чисте, як зірки, науки мудрої світло».

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку