Відеоурок "Привідкриваємо таємниці зоряного неба"

Про матеріал
На уроці ви отримаєте багато цікавих знань про Сонце, зорі, сузір’я та галактики. Космос – це завжди казково. Давайте навчатися разом. За підручником Т. Коршевнюк, О. Ярошенко "Пізнаємо природу", 6 клас НУШ (2023).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пізнаємо природу6 клас. Урок 36 Привідкриваємо таємниці зоряного небаrrrrr

Номер слайду 2

Існують різні способи орієнтування на місцевості. Які відомі тобі?

Номер слайду 3

У Всесвіті налічують мільярди зір. Зоря - це велетенська вогняна куля, що складається з розжарених газів. Хімічні реакції, що відбуваються за їх участю, супроводжуються ви-діленням величезної кількості світла й тепла.

Номер слайду 4

Зорі мало чим відрізняються від Сонця, але здаються нам маленькими блискучими цяточками, тому що перебувають від Землі на значно більших відстанях, ніж Сонце. Обчислена науковцями температура поверхні зір, дуже висока — від 3000 °С до 100 000 °С. 3000 °С - 100 000 °С.

Номер слайду 5

Отже виникла проблема: як досліджувати зорі, якщо їхня температура така висока? Жодний космічний апарат не може наблизитися до зорі, а тим паче опинитися на її поверхні. Вихід було знайдено. Науковці досліджують зорі, вивчаючи світло, яке вони випромінюють.

Номер слайду 6

Незважаючи на таку швидкість, світло від Сонця досягає Землі за 8 хвилин, а від інших зір — за кілька мільйонів і навіть мільярдів років. Тож нескладно уявити, наскільки величезні відстані від Землі до зір.8 хвилин

Номер слайду 7

Сузір’я Великої Ведмедиці відшу­кати легко: 7 найяскравіших зір утворюють фігуру, схожу на ківш з довгою ручкою. У цій фігурі стародавні греки розгледіли ведмедицю, а наші пращури — віз.

Номер слайду 8

Повну презентацію дивіться у відеоуроці

pptx
Додано
5 січня
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку