Види і принципи роботи малих джерел електричного струму.

Про матеріал
Представлення результату навчального проекту. Даний матеріал можна використовувати під час вивчення відповідної теми або як додатковий матеріал для зацікавлення учнів до наукової та дослідницької діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види і принципи роботи малих джерел електричного струму, їх утилізація

Номер слайду 2

Хімічні джерела струму Хімічні джерела струму – джерела електричної енергії, яка виробляється шляхом перетворення хімічної енергії (теплової) в електричну. Хімічні джерела електричного струму — пристрої, в яких розподіл зарядів відбувається за рахунок енергії, що виділяється внаслідок хімічних реакцій.

Номер слайду 3

Всі хімічні джерела струму (ХДС) поділяються на три групи:

Номер слайду 4

Гальванічний елемент Гальвані́чний елеме́нт — хімічне джерело живлення, в якому використовується різниця електродних потенціалів двох металів, занурених у електроліт. У 1799 р. створений гальванічний елемент

Номер слайду 5

Батарейки – це хімічні джерела струму, елементи яких вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію. Ці елементи є токсичними та небезпечними, оскільки містять:- свинець (накопичується в нирках, спричинює нервові розлади, захворювання мозку);- кадмій (є токсичним для легенів та нирок);- ртуть (послаблює зір, слух, призводить до захворювань органів дихання, рухового апарату);- нікель і цинк (спричинюють дерматити);- луги (зумовлюють опіки слизових оболонок і шкіри).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Основні види джерел струму▪ Генератор (перетворює механічну енергію в електричну. Генерування відбувається за рахунок наявності магнітного поля, всередині якого крутиться дротова котушка. Струм виробляється в момент перетину витків котушки і силових ліній магніту)▪ Термоелемент (енергію перетворюють на теплову, при пропусканні струму від стороннього джерела в одному місці з'єднання тепло поглинається, в іншому — виділяється)

Номер слайду 8

Основні види джерел струму▪ Фотоелемент (пристрій, який діє як перетворювач, і служить для перетворення світлової енергії у електричну за допомогою фотоелектричного ефекту)▪ Акумулятор (типова робота гальванічного елемента (зворотня хімічна реакція); акумулятор накопичує хімічну енергію (внаслідок зворотних хімічних реакцій між речовиною електродів та електролітом), і віддають електричну енергію)

Номер слайду 9

Утилізація. Відпрацьовані ХДС є цінною сировиною, але попри це подібні джерела струму після відпрацювання стають небезпечними як для людини, так і для екології. За неправильних умов утилізації людина може отримати сильний хімічний опік, який може лишитись у неї на все життя, або ж ненароком створити сильну вибухову суміш. Утилізація відпрацьованих хімічних джерел струму — механічна, фізика чи хімічна обробка ХДС з метою отримання сировини для їхнього виробництва та знешкодження відпрацьованих хімічних джерел струму чи їх складових частин.

Номер слайду 10

Для переробки приймають відпрацьовані хімічні джерела струму ємністю до 7 А•год:–  неперезаряджувані побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів (у побуті – батарейки);–  перезаряджувані побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів (акумулятори);–  акумулятори нестандартних типорозмірів, які використовують у годинниках, у тому числі наручних, мобільних телефонах і смартфонах, кишенькових та портативних комп’ютерах, побутових радіостанціях, побутовій портативній фото- та відеоапаратурі, іграшках, інших побутових приладах.

Номер слайду 11

Утилізація. На звалищах зовнішня частина МДЕС (малі джерела електричного струму) руйнується і шкідливі речовини потрапляють у ґрунтові води та річки. Таким чином, наприклад, одна пальчикова батарейка робить непридатним для використання близько 20 м2 землі. Серед відходів особливими є відпрацьовані гальванічні елементи та акумулятори. Вони містять різні токсичні кольорові метали та сполуки, вміст яких значно перевищує цю величину у природній сировині. З одного боку, це висококонцентрована вторинна сировина, з іншого – екологічно небезпечний забруднювач довкілля завдяки наявності свинцю, кадмію, нікелю, ртуті тощо

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку