Види конструкційних матеріалів. Папір виробництво, властивості.

Про матеріал
Познайомити учнів з поняттям конструкційний матеріал, видами конструкційних матеріалів та їх класифікацією. Забезпечити формуванню нових понять по розділу матеріалознавство та розвитку мислення, збагачення словникового запасу, умінь аналізувати - вироби, що складаються з декількох деталей, зібраних і з'єднаних в єдине ціле.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види конструкційних матеріалів. Папір виробництво, властивості.5 класс

Номер слайду 2

Мета уроку: познайомити учнів з поняттям конструкційний матеріал, видами конструкційних матеріалів та їх класифікацією. Завдання уроку: Сприяти формуванню нових понять по розділу матеріалознавство. Забезпечити умови розвитку мислення, збагачення словникового запасу, прищеплення інтересу до предмету, умінь аналізувати, встановлювати закономірності, узагальнювати і робити висновки. Сприяти вихованню дисциплінованості, уважності і шанобливого ставлення один до одного.

Номер слайду 3

Для чого потрібна технологічна карта?Що потрібно зробити перед тим як почати робити автомобіль?Графічні зображення креслення деталі?Графічні зображення Ескіз?Олівці розрізняють?

Номер слайду 4

Виріб велосипед?

Номер слайду 5

Складальні одиниці - вироби, що складаються з декількох деталей, зібраних і з'єднаних в єдине ціле.

Номер слайду 6

Деталь - виріб, виготовлений з однорідного матеріалу без складальних операцій (з одного шматка за допомогою клейки, пайки).

Номер слайду 7

Елементи деталі - певна її частина, що має певне призначення. Уступ-поздовжнє піднесення на площині Паз-поздовжнє поглиблення, канавка. Фаска-скошена частина. Галтель-округлення кута. Ребро-виступІІІІІІIVV

Номер слайду 8

Вироби або конструкція виробу - пристрій виробу з урахуванням взаємного розташування його деталей і елементів. Назва. Визначення. Міцність Надійність Технологічність Економічність. Здатність виробу сприймати певні навантаження, не руйнуючись Здатність виробу виконувати задане призначення при збереженні основних характеристик Відповідність виробу вимогам економічної технології його виготовлення Відповідність виробу найменшим витратам праці і матеріалу при його виготовленні

Номер слайду 9

Предмети праці бувають: Напівфабрикати-продукти праці, призначені для подальшої обробки та отримання готової продукції (фанера, дріт). Заготовки-напівфабрикати, підготовлені для виготовлення з них деталей (відрізки дощок, бруски, дріт). Конструкційні матеріали-матеріали, призначені для побудови будівель, приладів, машин і механізмів.

Номер слайду 10

До найбільш поширених конструкційних матеріалів відносяться: папір, пластмаса, тканина, скло, деревина, метали

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види матеріалів. Колір. Властивість. Недолікки. Використання. Таблиця (заповнюємо). Характеристика конструкційних матеріалів

Номер слайду 15

Папір. Біла і кольорова, непрозора. Колір. Властивість. Буває тонка і товста, щільна, гладка, легкозаймиста, розмокає у воді, легко рветься і ріжеться, формується складанням, скручуванням. Недостатки. Використання. Для друкування книг, журналів тощо, пакування товарів, виготовлення шпалер. Низька міцність, швидко вбирає вологу.

Номер слайду 16

Пласт­маса. Буває різного кольору, прозора і непрозора. Колір. Властивість. Порівняно міцна, різна по твердості, має невелику масу, діелектри. Недостатки. Використання. Для виготовлення виробів складної форми; деталей і корпусів приладів і побутової техніки, труб, посуду тощо. При високих температурах плавиться, збігом часу погіршується вигляд, втрачає міцність.

Номер слайду 17

Ткань. Різного кольору. Колір. Властивість. Різноманітна за властивостями. Тонка, пориста, добре згинається, скручується, мнеться, легко ріжеться, пропускає повітря, вбирає вологу, зберігає тепло. Недостатки. Використання. Для виготовлення швейних виробів, оформлення інтер'єрів, оббивки м'якої меблів тощо. Порівняно низька міцність, легкозаймиста, під дією води і високих температур змінює розмір.

Номер слайду 18

Стекло. Прозорий. Колір. Властивість. Тверде, крихке, не проводить електричний струм. Недостатки. Використання. У будівництві, машинобудуванні; для виготовлення посуду і прикрас. Крихкість.

Номер слайду 19

Древесина. Відтінки білого, жовтого, червоного, коричневого; має характерний малюнок-текстуру (смуги ,лінії, кола). Колір. Властивість. Міцна, легка, м'яка в обробці, зберігає тепло, не проводить електричний струм( діелектрик), легкозаймиста. Недостатки. Використання. У будівництві, для виготовлення меблів, паперу, інструментів. Змінює розміри під дією вологи і контрастних температур. Може мати тріщини, гнити.

Номер слайду 20

Непрозорі, мають специфічний блиск. Колір. Властивість. Міцні, тверді, добре проводять тепло і електричний струм. Недостатки. Використання. В машинобудуванні, будівництві будинків, мостів, залізниць і т. п.; для виготовлення інструментів, труб, проводів, посуду. Під впливом вологи піддаються корозії (іржавіють). Металлы

Номер слайду 21

Як роблять папір?

Номер слайду 22

папірус

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Велике значення для виробництва паперу мають вторинні ресурси - макулатура.

Номер слайду 33

Види паперу діляться на 11класів:для друку;

Номер слайду 34

для письма;

Номер слайду 35

креслярсько-малювальна;

Номер слайду 36

електроізоляційний;

Номер слайду 37

цигарковий;

Номер слайду 38

вбираюча;

Номер слайду 39

папір для апаратів;

Номер слайду 40

світлочутливий;

Номер слайду 41

перекладна;

Номер слайду 42

промислово технічна;

Номер слайду 43

обгортковий.

Номер слайду 44

Практична робота. Виготовлення виробів-ігпушек з декількох сірникових коробок. Самостійно.

Номер слайду 45

1. Беремо три сірникових коробка і склеюємо між собою наступним чином (дивіться фото). 2. Відрізаємо смужку по ширині коробка по довгій стороні.3. Обклеюємо коробочки паперовою смужкою як на фото.

Номер слайду 46

4. Потім відрізаємо від листа картону смужку шириною 1-1,5 см (по довгій стороні). Складаємо навпіл.5. Приклеюємо до коробочок, формуючи ніс корабля. Змальовуємо контури на аркуші картону-виходить дно. 6. Тепер робимо щоглу. Беремо чверть формату А4 і по діагоналі щільно скручуємо. Отримуємо щоглу. 

Номер слайду 47

7. У верхній частині корабля робимо отвір. Рясно змастити клеєм ПВА отвір і вставити щоглу. Далі робимо вітрила і прапорець. Дироколом зробіть отвори.8. Протягуємо вітрила і приклеюємо прапорець - він не дає вітрилам зіскакувати з щогли. Кораблик готовий.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Домашнє завдання: Виготовлення паперу в домашніх умовах.Існує безліч різних способів виготовлення саморобної паперу. Вони розрізняються методом виготовлення і сушіння, видом використаного декору. 

Номер слайду 50

Візьміть звичайні столові серветки різних кольорів. Розірвіть їх на дрібні шматочки. Залийте серветки водою. Збийте віночком або міксером в однорідну масу. Додайте клей ПВА.

Номер слайду 51

На піднос викладіть шматок москітної сітки. Вилийте суспензію на лоток. Вода повинна покривати паперову кашку.

Номер слайду 52

Додайте наповнювач. Наприклад: нитки, пелюстки, шматочки серветок. Накрийте все другий москітною сіткою.

Номер слайду 53

Губкою збираємо воду з поверхні від центру до країв.

Номер слайду 54

Поверхня повинна бути максимально сухою. За допомогою дошки і рушники перекладаємо папір.

Номер слайду 55

Знімаємо москітну сітку. Папір поміщаємо між рушниками. Можна підсушити праскою. Але обов'язково необхідно прибрати" паперовий сендвіч " під прес і сушити папір близько 4 дні.

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Процес:1. Зібрана для роботи папір рветься на дрібні шматочки, заливається водою і поміщається в блендер, де подрібнюється до стану однорідної маси. Можна додати барвник. Коли паперова маса готова, вона наноситься на рамку з сіткою, зверху накривається рамкою без сітки. Деякий час потрібно, щоб дати воді стекти.2. Знімається верхня рамка (без сітки).3. Перевертаємо рамку сіткою до верху і за допомогою губки видаляємо всю зайву вологу. Після цього обережно видаляємо рамку з сіткою і залишаємо висихати протягом декількох годин.4. В кінці пропрасовуємо вийшла папір праскою через тонку ганчірку або газету.

Номер слайду 60

Дякую за роботу. До побачення! Презентация подготовленадля урока «Трудове навчання» в 5 классе учителем Бердянского УВК №1 «Мрія» Картамышевым Игорем Павловичем

Номер слайду 61

Джерелоhttps://youtu.be/iy. ICFEUz. PNU Дизайнерская бумага своими руками из лотка с под яиц https://youtu.be/08 H95ez. Q3e8 Как сделать бумагу в домашних условиях своими руками https://youtu.be/v1r. Qo. IMGx. Ew Как сделать крафтовую бумагу или переработка бумаги дома

pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
2365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку