Технологія виготовлення аплікації

Про матеріал
Урок зроблений для тематичного планування предмета «Трудове навчання» 5 клас - 70 годин, 2 год. на тиждень, ( https://sites.google.com/view/zv-ua/трудове-навчання/5-клас ), з метою створити умови для розширення поняття про аплікації, її видах, технології виконання і застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення аплікації 5 клас урок 3-4

Номер слайду 2

Цілі і завдання уроку: Освітня - дати поняття про аплікації, її видах, технології виконання і застосування. Виховна - виховувати пізнавальний інтерес до предмету, акуратність, працьовитість, дисциплінованість. Розвиваюча - розвивати естетичний смак, самостійність і вміння працювати в потрібному темпі, сприяти розвитку розумових операцій (аналіз і синтез), сприяти розвитку учнів відповідно до їх здібностей.

Номер слайду 3

Аплікація - (в перекладі з латинської означає прикладання) - це образотворча техніка, заснована на вирізуванні, накладення деталей на фон і закріпленні за допомогою клеїв або ниток .

Номер слайду 4

ІнструментиІнструменти зберігають в окремій папці. Для обробки паперу потрібні такі інструменти: ножиці з тупими кінцями довжиною до 170 мм, гладилка, циркуль, лінійка довжиною до 300 мм, кутник, олівці марки М або ТМ, гумка, щетинні пензлика для клею, баночки для миття кистей.

Номер слайду 5

Аплікації з паперу

Номер слайду 6

Аплікації з тканини

Номер слайду 7

Аплікації з насіння і круп

Номер слайду 8

Аплікації з соломки

Номер слайду 9

Аплікації з сухих рослин

Номер слайду 10

Аплікації з вати і тополиного пуху

Номер слайду 11

Аплікація з серветок

Номер слайду 12

Аплікації з пластиліну (глина, пластика)

Номер слайду 13

Як ви думаєте аплікацію можна зробити з яких матеріалів? Аплікації з паперу. Аплікації з тканини-це різновид вишивки Аплікації з насіння і круп Аплікації з соломки Аплікації з сухих рослин Аплікації з вати і тополиного пуху Аплікація з серветок Аплікації з пластиліну (глина, пластика)

Номер слайду 14

Аплікація тісно пов'язана з сенсорним сприйняттям. Розвитку сенсорного сприйняття сприяє операції по обробці матеріалу:згинання;різання;розривання і обривання;розгладження;наклеювання .

Номер слайду 15

Згинання і складання паперу Згинання і складання - найпростіші способи роботи з папером. Незважаючи на те що сам процес згинання і складання вимагає лише незначних навичок, саме ж виготовлення виробів цим способом представляє певні труднощі. Тому в роботі потрібна не тільки акуратність, але і уважність, точність виконання окремих операцій.

Номер слайду 16

Згинають і складають папір в різних напрямках:до себе,від себе,вліво,вправо . Щоб отримати чітку, рівну лінію згину, перед згинанням її добре пропрасовують гладилкою. Якщо лінію згину треба отримати посередині листа, його складають так, щоб протилежні сторони і кути збіглися.

Номер слайду 17

Якщо папір щільна, необхідно по лінії згину зробити невеликий надріз. Виконують його так: уздовж лінії кладуть металеву лінійку і кінцем ножиць з невеликим зусиллям проводять по лінії згину. Щоб виконати іграшку, що має конічну або циліндричну поверхню, аркуш паперу, з якої вона буде зроблена, простягають між робочою поверхнею столу і притиснутою до нього лінійкою.

Номер слайду 18

Різання. Різання, вирізування - порушення цілісності матеріалу. Найбільш відомі види вирізування -сніжинки,серветки,окремі предмети,композиції . Створення візерунка в вирізках - головний елемент роботи, тому малюнку приділяється особлива увага. Він залежить насамперед від призначення виробу. Але на перших порах, коли ще немає досвіду роботи, доцільно зробити ескіз.

Номер слайду 19

У природі є багато предметів, що мають симетричну будову. Тому для виконання аркуш паперу складають навпіл. З боку лінії згину малюють половину потрібного предмета (можна використовувати шаблон). Тримаючи папір з боку згину, відрізають зайвий папір, кілька відступивши від контуру, потім вирізують деталь.

Номер слайду 20

Рослинні елементи найчастіше мають симетрію, тому, щоб зробити лист або квітка, немає необхідності малювати його повністю. Таким способом можна вирізати комах, павуків, рибок, птахів і т.п.

Номер слайду 21

Розривання і обривання. Цілеспрямоване розривання паперу: по прямій лініїрозривати по згину,по замкнутому контуру.

Номер слайду 22

Разглаживание. Разглаживание - выравнивание неровностей на поверхности материала. Утюг. Гладильная доска. Полотенце. Тяжелые предметы. Пульверизатор. Дистиллированная вода

Номер слайду 23

Готові роботи приклеюють на основу. Клей наносять маленьким пензликом по краях, а в разі потреби і в тих місцях, де є більше не вирізані частини. Потім вирізки кладуть під прес до повного висихання. У даних роботах краще використовувати клей ПВА. Наклеювання

Номер слайду 24

При роботі з папером потрібен клей.Їх існує багато видів, але не всі годяться для склеювання паперу, можна використовувати ПВА, для шпалер, гумовий, борошняний і крохмальний клейстер...

Номер слайду 25

Найкращим є клей ПВА (полівінілацетатні), після висихання якого утворюється еластична, прозора плівка, не бруднити папір, що сприяє хорошій якості роботи. Клей надходить у продаж готовим до вживання .

Номер слайду 26

Перш ніж приступити до роботи, готують малюнок, в залежності від якого підбирають папір, основу і намічають послідовність наклейки окремих частин. При знятті копій з малюнків рекомендується користуватися калькою, а не копіювальної папером.

Номер слайду 27

Для основи беруть щільну (креслярську, малювальну) папір або картон. У малюнку часто потрібно фон певного кольору, але під рукою не завжди є основа потрібної забарвлення, тому доводиться створювати його самим - обклеювати основу кольоровим папером. Папір, використовувану для фону, змащують клеєм, накладають на основу і тримають під пресом до повного висихання.

Номер слайду 28

Підготовлені для аплікації деталі розкладають на основі і потім приклеюють в певній послідовності: ті деталі, які найбільш віддалені в перспективі, наклеюють першими, потім інші з поступовим наближенням до переднього плану.

Номер слайду 29

Аплікації бувають: Складання орнаменту. Аплікація з окремих предметів. Сюжетна аплікація. Аплікація з силуетів.

Номер слайду 30

Складання орнаменту. Орнамент являє собою чергування геометричних, рослинних і інших форм. Його можна виконати як з однакових, так і зі змішаних заготовок. Таким способом можна зробити закладку, прикрасити альбом, стінну газету, стенд .

Номер слайду 31

Для виконання орнаменту необхідно підібрати малюнок, тому спочатку роблять ескіз, за яким буде виконана робота.

Номер слайду 32

Окремий елемент переносять на папір, різьби його і в подальшому використовують як шаблон для заготовки інших частин. Вирізані частини розташовують на основі, потім приклеюють їх. Орнамент можна зробити зі змішаних геометричних фігур.

Номер слайду 33

Аплікація з окремих предметів. Для цього виду роботи використовують малюнки овочів, фруктів, окремих рослин, квітів, тварин і т.д. Це найпростіша аплікація по виконанню. Спочатку роблять малюнок предмета, що має кілька колірних плям, переносять його на папір з неокрашенной боку і вирізують кожну частину окремо. 

Номер слайду 34

В роботі, де є накладення одного кольору на інший, ретельну підгонку не виробляють, аплікацію виконують внакладку, т. Е. Один колір паперу накладають на інший, чим досягається гарна якість роботи і ефект об'ємності.

Номер слайду 35

Сюжетна аплікація. Картинка в цьому виді роботи складніший, складається з декількох предметів. Це можуть бути ілюстрації до байок, казок, оповідань. Такі аплікації зазвичай багатобарвні, хоча ця умова не обов'язково.

Номер слайду 36

У картині, сюжетної аплікації приділяється більше уваги. Спочатку виконують ескіз. Потім кожну частину переносять на кольоровий папір з виворітного боку. Вирізані частини накладають на основу, приклеюють після того, коли буде знайдений найбільш вдалий композиційний варіант.

Номер слайду 37

Одна з особливостей аплікації - локальність тони і велика ступінь узагальненості.

Номер слайду 38

У сюжетної аплікації вирішальну роль відіграє фон. Тому необхідно пам'ятати, якщо основа жорстка (наприклад, фанерний планшет), то приклеюємо для фону папір змащують рідким розчином клею повністю. Через деякий час, коли папір розшириться, її накладають на основу, вирівнюють руками від середини до країв, потім кладуть під прес.

Номер слайду 39

Якщо ж основа м'яка (це найчастіше щільний папір або тонкий картон), то папір для фону змащувати повністю клеєм немає необхідності, досить кілька мазків по краях і в середині.

Номер слайду 40

Аплікація з силуетів. Це цікавий вид аплікативного техніки і привабливий оригінальністю виконання. Аплікація з силуетів відома давно і широко поширена. Народні умільці досягали в ній найвищої майстерності.

Номер слайду 41

Виразні засоби в цьому виді гранично лаконічні: ефект контрастності. У роботі використовують зазвичай чорний папір, приклеєну на білий фон, іноді навпаки.

Номер слайду 42

Робота проста по виконанню. Малюнок переносять на чорний папір з неокрашенной боку, вирізають його по контуру і приклеюють на білий фон. Способом силуету можна зробити аплікації окремих предметів, жанрові сценки, ілюстрації до оповідань, казок, байок, явища природи.

Номер слайду 43

Такими аплікаціями можна прикрасити альбом, шкатулку, стенд, куточок природи і праці, газету.

Номер слайду 44

Перш ніж ви приступите до виконання роботи, давайте повторимо основні правила роботи з ножицями і клеєм. Зберігайте ножиці в зазначеному місці в певному положенні. Передавай закриті ножиці кільцями вперед. З клеєм звертайтеся обережно. Наноси клей на виріб тільки пензлем. Викрутити трохи клей-олівець. Після роботи з клеєм вимий руки і кисть. При роботі з клеєм користуйтеся серветкою. НЕ - працюйте тупими ножицями і з ослабленим кріпленням. -тримайте ножиці лезом вгору. -залишати ножиці з відкритими лезами. -режьте ножицями на ходу. -підходить до товариша під час роботи.

Номер слайду 45

Практична робота

Номер слайду 46

Кішечки

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Для того що б зробити таких котиків Вам знадобитися:картон,ножиці,клей ПВА,лінійка,олівець.абошаблони,капіровальная папір.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Домашні завдання. Повторити які бувають аплікації. Принести матеріали для роботи:сірникові коробки,кольоровий папір,клей,ножиці,простий олівці .

Номер слайду 57

Дякую за роботу. До побачення! Презентація підготовленадля уроку «Трудове навчання» в 5 класіучителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишева Ігорем Павловичем

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мпатвійчук Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковальчук Володимир Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
9587
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку