Рецептори являють собою нервові структури з особливо високим ступенем подразливості, що перетворюють певні види енергії на біоелектричний потенціал - нервовий імпульс. Щоб подразнення рецепторів зумовило виникнення відчуття, необхідна достатня інтенсивність цього подразнення. Мінімальна інтенсивність подразнення, що впливає на рецепторний апарат, достатня для виникнення відчуття, називається порогом чутливості.
Властивості рецепторів: Специфічність (модальність). Око сприймає подразники, до сприйняття яких вони пристосовані (адекватні) при силі - палички при впливі на них одного кванта, а колбочки – 5 – 7 квантів. Сила неадекватних подразників повинна бути на 109 – 1010 порядків вище. Чутливість. Для кожного аналізатора є свій поріг відчуття. Наприклад, для зорового рецептора сила порогового подразника 10-17 – 10-18 Вт, а для тактильних рецепторів мінімальна сила механічного подразника – 10-4 Вт. Адаптація – звикання (пристосування) до визначених подразників. Сенсибілізація – підвищення збудливості під впливом багаторазових подразників. Контрастність – одно і теж відчуття може бути різної інтенсивності за зміни відповідних умов. Так, відчуття слабкого звуку значно сильніше за повної тиші. Відтворення послідовних образів. Ця властивість виявляється в тому, .що відповідні образи, звуки та інші відчуття продовжуються після припинення дії подразника. Тобто переривисті подразнення трансформуються в неперервне відчуття.
Класифікація рецепторів.1. За місцем розташування: Екстерорецептори – вони знаходяться на поверхні тіла і сприймають вплив зовнішніх подразників (органи зору, слуху, смаку тощо). Інтерорецептори – розміщені всередині тіла, отримують інформацію від внутрішніх органів і тканин (барорецептори кровоносних судин, рецептори розтягання легень, шлунка, тканинні хеморецептори, пропріорецептори м’язів).2. Залежно від відстані до подразника: Контактні – сприймають дію подразника при безпосередньому контакті з ним (смакові, дотикові рецептори). Дистантні – реагують на дію віддаленого подразника (слухові, зорові, нюхові рецептори).
Класифікація рецепторів.3. За природою подразника розрізняють: Механорецептори (дотикові рецептори шкіри, волоскові сенсорні епітеліоцити спірального органа, бароцептори, пропріорецептори);Хеморецептори (нюхові, смакові, тканинні, судинні); Терморецептори (теплові, холодові рецептори шкіри, внутрішніх органів, центральної нервової системи); Фоторецептори;Ноцирецептори- больові рецептори.
4. За способом передачі інформації рецептори можна розподілити на дві групи: Первинночутливі – до них належать рецептори, що є закінченнями відростків чутливих нейронів і дію адекватного стимулу сприймають безпосередньо. Ці нейрони розміщені переважно на периферії, є біполярними клітинами, один відросток яких – це дендрит з війкою, а другий – це аксон, через який збудження у вигляді потенціалів дії передається до відповідного центру. Вторинночутливі – до них належать спеціалізовані рецепторні структури, які сприймаючи енергію зовнішнього подразника, генерують сигнал, що передається за допомогою медіатору через синапс на чутливий нейрон. Класифікація рецепторів.
Механізм збудження рецепторівзнаходиться в прямій залежності від будови рецепторів. Первинні(Первинно-чутливі)Нюхові, тактильні, пропріоцептивнідія подразника. Зміна конфігурації білкових комплексів мембрани клітини-рецептора або нервового закінчення І чутливого нейрона. Зміна проникності мембрани (її іонних каналів)клітини-рецептора для іонів Na +Деполяризація рецепторної клітини за величиною, що дорівнює ЛО = рецепторному потенціалу = РПНа основі РП генерація серії ПДПоширення ПД на нервове закінчення аферентного нейрона провідникового відділу аналізатора. Вторинні(Вторинно-чутливі)Смакові, зорові, слуховіМіж подразником і тілом чутливого нейрона (1й нейрон провідного шляху) розташовується рецептивна клітинадія подразника. Виділення рецепторною кліткою у відповідь на дію подразника медіатора (АХ)Дія АХ на постсинаптичну мембрану синапсу на аферентному нервовому закінченні І нейрона провідникового відділу аналізатора і формування ПСП = ДПФормування деполяризації типу ДП рівного ЛОФормування на основі ДП в І нейроні провідникового відділу поширюється ПД
Рецептори: 1 — тепла і розтягнення (тільце Руффіні); 2 — розтягнення, тиску, а також хеморецептор (тільце Пачіні); 3 — холоду (колба Краузе); 4 — дотику (тільце Мейснера); 5 — дотику (тільце Меркеля); 6 — механорецептори кореня волосини; 7 — температури, дотику і болю (вільні нервові закінчення)
Розпізнай рецептори за малюнком. Які види енергії вони трансформують у нервовий імпульс? диски Меркеля; тільця Фатера-Пачіні; вільні нервові закінчення; тільця Мейснера; диски Меркеля; рецептори волоскового фолікула; рецептори, які сприймають розтяг м'язів; колби Краузе; рецептори м'язових веретен; закінчення Руффіні; тільця Гольджі-Маццоні.