Види рецепторів. Сприйняття сигналів

Про матеріал
Матеріали до уроку з біології для профільних класів, містять узагальнюючу інформацію про рецептори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види рецепторів, Сприйняття сигналів. Біологія11 клас

Номер слайду 2

Будова рецепторів

Номер слайду 3

Рецептори являють собою нервові структури з особливо високим ступенем подразливості, що перетворюють певні види енергії на біоелектричний потенціал - нервовий імпульс. Щоб подразнення рецепторів зумовило виникнення відчуття, необхідна достатня інтенсивність цього подразнення. Мінімальна інтенсивність подразнення, що впливає на рецепторний апарат, достатня для виникнення відчуття, називається порогом чутливості.

Номер слайду 4

Властивості рецепторів: Специфічність (модальність). Око сприймає подразники, до сприйняття яких вони пристосовані (адекватні) при силі - палички при впливі на них одного кванта, а колбочки – 5 – 7 квантів. Сила неадекватних подразників повинна бути на 109 – 1010 порядків вище. Чутливість. Для кожного аналізатора є свій поріг відчуття. Наприклад, для зорового рецептора сила порогового подразника 10-17 – 10-18 Вт, а для тактильних рецепторів мінімальна сила механічного подразника – 10-4 Вт. Адаптація – звикання (пристосування) до визначених подразників. Сенсибілізація – підвищення збудливості під впливом багаторазових подразників. Контрастність – одно і теж відчуття може бути різної інтенсивності за зміни відповідних умов. Так, відчуття слабкого звуку значно сильніше за повної тиші. Відтворення послідовних образів. Ця властивість виявляється в тому, .що відповідні образи, звуки та інші відчуття продовжуються після припинення дії подразника. Тобто переривисті подразнення трансформуються в неперервне відчуття.

Номер слайду 5

Класифікація рецепторів.1. За місцем розташування: Екстерорецептори – вони знаходяться на поверхні тіла і сприймають вплив зовнішніх подразників (органи зору, слуху, смаку тощо). Інтерорецептори – розміщені всередині тіла, отримують інформацію від внутрішніх органів і тканин (барорецептори кровоносних судин, рецептори розтягання легень, шлунка, тканинні хеморецептори, пропріорецептори м’язів).2. Залежно від відстані до подразника: Контактні – сприймають дію подразника при безпосередньому контакті з ним (смакові, дотикові рецептори). Дистантні – реагують на дію віддаленого подразника (слухові, зорові, нюхові рецептори).

Номер слайду 6

Класифікація рецепторів.3. За природою подразника розрізняють: Механорецептори (дотикові рецептори шкіри, волоскові сенсорні епітеліоцити спірального органа, бароцептори, пропріорецептори);Хеморецептори (нюхові, смакові, тканинні, судинні); Терморецептори (теплові, холодові рецептори шкіри, внутрішніх органів, центральної нервової системи); Фоторецептори;Ноцирецептори- больові рецептори.

Номер слайду 7

4. За способом передачі інформації рецептори можна розподілити на дві групи: Первинночутливі – до них належать рецептори, що є закінченнями відростків чутливих нейронів і дію адекватного стимулу сприймають безпосередньо. Ці нейрони розміщені переважно на периферії, є біполярними клітинами, один відросток яких – це дендрит з війкою, а другий – це аксон, через який збудження у вигляді потенціалів дії передається до відповідного центру. Вторинночутливі – до них належать спеціалізовані рецепторні структури, які сприймаючи енергію зовнішнього подразника, генерують сигнал, що передається за допомогою медіатору через синапс на чутливий нейрон. Класифікація рецепторів.

Номер слайду 8

Механізм збудження рецепторівзнаходиться в прямій залежності від будови рецепторів. Первинні(Первинно-чутливі)Нюхові, тактильні, пропріоцептивнідія подразника. Зміна конфігурації білкових комплексів мембрани клітини-рецептора або нервового закінчення І чутливого нейрона. Зміна проникності мембрани (її іонних каналів)клітини-рецептора для іонів Na +Деполяризація рецепторної клітини за величиною, що дорівнює ЛО = рецепторному потенціалу = РПНа основі РП генерація серії ПДПоширення ПД на нервове закінчення аферентного нейрона провідникового відділу аналізатора. Вторинні(Вторинно-чутливі)Смакові, зорові, слуховіМіж подразником і тілом чутливого нейрона (1й нейрон провідного шляху) розташовується рецептивна клітинадія подразника. Виділення рецепторною кліткою у відповідь на дію подразника медіатора (АХ)Дія АХ на постсинаптичну мембрану синапсу на аферентному нервовому закінченні І нейрона провідникового відділу аналізатора і формування ПСП = ДПФормування деполяризації типу ДП рівного ЛОФормування на основі ДП в І нейроні провідникового відділу поширюється ПД

Номер слайду 9

Приклади рецепторів

Номер слайду 10

Рецептори: 1 — тепла і розтягнення (тільце Руффіні); 2 — розтягнення, тиску, а також хеморецептор (тільце Пачіні); 3 — холоду (колба Краузе); 4 — дотику (тільце Мейснера); 5 — дотику (тільце Меркеля); 6 — механорецептори кореня волосини; 7 — температури, дотику і болю (вільні нервові закінчення)

Номер слайду 11

Приклади рецепторів

Номер слайду 12

Приклади рецепторів

Номер слайду 13

Приклади рецепторів

Номер слайду 14

Розпізнай рецептори дотику, болю, тиску, холодові рецептори, теплові рецептори

Номер слайду 15

Розпізнай рецептори за малюнком. Які види енергії вони трансформують у нервовий імпульс? диски Меркеля; тільця Фатера-Пачіні; вільні нервові закінчення; тільця Мейснера; диски Меркеля; рецептори волоскового фолікула; рецептори, які сприймають розтяг м'язів; колби Краузе; рецептори м'язових веретен; закінчення Руффіні; тільця Гольджі-Маццоні.

Номер слайду 16

Підпиши малюнок

Номер слайду 17

Підпиши малюнок

Номер слайду 18

Учням пропонується закінчити речення: За розташуванням рецептори бувають…. За природою подразника рецептори поділяють на……За способом передачі інформації рецептори можна розподілити на дві групи……. Залежно від відстані до подразника рецепторибувають….

Номер слайду 19

Що лежить в основі такої класифікації рецепторів?

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Вивчити параграф 5. Дати відповіді на запитання після параграфа

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
3618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку