Сенсорні системи у тварин

Про матеріал
Презентація містить інформацію про особливості сенсорних систем у тварин, про спеціалізовані сенсорні системи у деяких тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи тварин. Біологія 11 клас

Номер слайду 2

Пригадай!Сенсорні системи тварин. Органи чуття. Рецептори. Сенсорні зони кори. Аналізатори. Подразнення. Збудження

Номер слайду 3

Сенсорні системи (аналізатори) — це складні структури, які сприймають і проводять тонкий аналіз усіх подразнень, що надходять із зовнішнього та внутрішнього середовища організму.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сенсорні системи людини забезпечують:формування відчуттів і сприйняття діючих стимулів; контроль довільних рухів; контроль діяльності внутрішніх органів;необхідний для неспання людини рівень активності мозку.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Етапи сенсорного сприйняття:дія подразника на периферичні рецептори; перетворення енергії стимулу в електричні сигнали – потенціали дії, що виникають в первинному сенсорному нейроні; подальшу переробку переданих сигналів на всіх ієрархічних рівнях сенсорної системи;виникнення суб’єктивної реакції на подразник, що представляє собою сприйняття або внутрішнє представництво чинного стимулу у вигляді образів або словесних символів.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Організми, які використовують електричну сенсорну систему: качкодзьоб, скат, гнатонем (нільський слоник)Цікавою адаптацією для пошуку їжі в умовах низької ефективності органів зору є використання спеціалізованої сенсорної системи. Чутливі електрорецепторні органи активно використовують акули і скати. Скати взагалі не можуть без них обходитися, бо їхній рот розташований на нижній стороні тіла, а очі — на верхній, і бачити свою здобич вони не можуть навіть теоретично. Представником ссавців, здатним активно використовувати електрорецепцію, є качкодзьоб. Саме завдяки електрорецепторам він може знаходити здобич на дні водойм, де шукає собі їжу.

Номер слайду 12

Магнітореце́пція— це чуття, яке дає організмові змогу відчувати магнітне поле, що дозволяє визначати напрямок руху, висоту, або розташування на місцевості. Це відчуття розглядається як пояснення феномену біонавігації у безхребетних та комах, а також як засіб розвитку в тварин орієнтування у регіональних екосистемах. При застосуванні магніторецепції як засобу й способу навігації, організм має справу із виявленням магнітного поля Землі та його напрямку. Магніторецепцію спостерігали у бактерій, у таких безхребетних як плодові мухи, лобстери та медоносні бджоли. Це відчуття також присутнє і у деяких хребетних, зокрема — птахів, черепах, акул та деяких скатів. Твердження про присутність магніторецепції у людини є контроверсійним, і досі не було підтверджене науково. Свійські голуби можуть знайти дорогу додому, використовуючи свою здатність відчувати магнітне поле Землі та інші зовнішні сигнали, які допомагають їм в орієнтуванні.

Номер слайду 13

Поясни малюнок-схему

Номер слайду 14

Підпиши малюнок

Номер слайду 15

Підпиши малюнок

Номер слайду 16

Підпиши малюнок

Номер слайду 17

Підпиши малюнок

Номер слайду 18

Знайди правильну відповідь:1. Основним підкорковим центром більшості аналізаторів єА.ядра довгастого мозку. Б.гіпоталамус. В.ядра середнього мозку. Г.таламус.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Вивчити параграф 6. Підготувати міні проєкти на тему: ‘’Еволюція сенсорних систем у тварин’’

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
1816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку