Види розпису на тканині

Про матеріал
Презентація розповідає про різні техніки розпису на тканині.Представлені різні техніки виконання та різні матеріали та інструменти для розпису. Також в презентації використанні мої особисті роботи в техниці "вільний розпис".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розпис тканини.Історія батика. Презентація вчителя мистецтва ,трудового навчання та технологійвищої категорії Херсонскої спеціализированої школи І –ІІІ ступенеів № 54 з поглибленим вивченням іспанської та інших іноземних мов Херсонської міської ради Моісєєвої Ирини Борисівни

Номер слайду 2

Що таке батик? Батик- технологія фарбування тканини. Слово «batik» в перекладі з індонезійської мови означає розписану від руки тканину: «ба» - бавовняна тканина, а «тик» - точка або крапля. Це технологія фарбування тканини або узагальнена назва різноманітних способів ручного розпису тканини. В основі всіх цих прийомів лежить принцип резервування - нанесення спеціального   складу, що не пропускає фарбу на ті місця тканини, які повинні залишатися не закріпленими і утворити візерунок.

Номер слайду 3

Хустини

Номер слайду 4

Пано. Тканина для швейних виробів

Номер слайду 5

Історія батика. Батик - узагальнена назва різноманітних способів ручного розпису по тканині. Батьківщиною батику вважається о. Ява в Індонезії, де і до цього дня дуже популярний одяг, розписаний вручну. Яванский традиційний батік - не просто розпис, він використовувався часто в якості оберега. Цей спосіб отримання малюнка на тканині використовували в стародавньому Шумері, Перу, Японії, Шрі-Ланці, Індокитаї, в африканських країнах. В Європі батик почали застосовувати при декоруванні тканин в другій половині 19 століття. Голландці налагодили невелике виробництво, а німці поставили його на потік. Древнє і дивно різноманітне мистецтво зараз займає гідне місце серед інших видів декоративного мистецтва.

Номер слайду 6

Батик увібрав в себе особливості і художні прийоми багатьох образотворчих мистецтв-акварелі, пастелі, графіки, вітража, мозаїки. Види батикавузликовийгарячийхолодний вільний розпис

Номер слайду 7

Гарячий батик Гарячий батик проводиться за класичною технологією виробництва батика з резервуванням областей від забарвлення за допомогою гарячого воску або парафіну. Цей метод традиційно використовувався на островах Індонезії і був досить трудомістким.

Номер слайду 8

Холодний батик. Холодний батик відрізняється від гарячого методом резервування областей. Області, які резервують від забарвлення покривають спеціальним гумоподібним матеріалом. Цей метод більш простий, особливо, для початківців, тому що немає необхідності плавити віск і застосовувати спеціальні інструменти.

Номер слайду 9

Холодний батик Нарисовать шаблон. Наносити малюнок на тканину. За допомогою спринцівки помістити в трубочку резерв. Нанести резервний склад по контуру. Просушити 40-50 хв. Приступити до розпису фону.

Номер слайду 10

Вузликовий батик Вузликовий батик має давнє походження . В Індонезії ця техніка мала назву «трітік». В Індії цей метод носить назву «Бандху». У вузликовому батику області тканини резервуються шляхом зав'язування або зашивання частин тканини.

Номер слайду 11

Інструменти, обладнання та пристосування для вузликового батика Олівець, ластик. Барвники, рукавички,деревяна ложка Ємність для розігріву барвника. НожиціЗав'язка - нитка або мотузка

Номер слайду 12

Вузлики Основний прийом в вузликовому фарбуванні - зав'язування тканини в звичайні вузли. Це роблять по частковій нитки (1) або по косій (2). За допомогою вузлів можна отримати кола або концентричні кола. (1)  (2) (3)   (4)    (5)

Номер слайду 13

34567 Розмітка малюнказа ескізом. Зав'язування тканини. Забарвлення тканини-15 хв. кипіння. Прополоскати,розв'язати. Покласти кухонну сіль,опустити тканину в розчин ще на 25 хв. Висушити,випрасувати1. Ескіз2

Номер слайду 14

Вільний розпис Вільний розпис виконується без використання резервних сумішей . Відомо кілька способів вільного розпису тканини: фарбами із застосуванням сольового розчину; акриловими фарбами; друкарськими фарбами; олійними фарбами; акварельними фарбами з додаванням гуаші. Декоративні вироби виготовлені різними методами вільного розпису, можна не закріплювати, а виконувати різними класами барвників на різних волокнах. Але в подальшому їх не можна піддавати пранню і потрібно охороняти поверхню від попадання на неї крапель води.

Номер слайду 15

Техніка вільного розпису. Починається малюнок зі світлих плям. Поступово переходити на темні плями. Щоб малюнок здавався виразним, нанести вибірково чорним резервом.

Номер слайду 16

Фарби. За спосібом розведення (спиртові, водяні) За спосібом закріплення (за допомогою праски, пара) Фарба: рідка, суха

Номер слайду 17

Пензлики і тканини Пензлик- важливий робочий інструмент, від якого залежить якість роботи. За формою - круглий, плоский, віялова. Матеріал -з кунєго, білячого, колонкового хутра. Тканина повинна бути з натуральних волокон :вавовна, шовк.

Номер слайду 18

Роботи в техніці «вільний розпис»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку