види столиць,найбільші столиці презентація

Про матеріал
для навчальних закладів ,студентів та сташокласників географічного направлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Столиці світу

Номер слайду 2

Столи́ця — офіційне головне місто держави або адміністративного утворення федеративної чи конфедеративної держави (такого як область, край, автономна республіка, провінція, штат, департамент), у якому зазвичай розташовані вищі органи влади та управління: Резиденція глави держави (території) (монарха, президента,

Номер слайду 3

Поліфункціональні столиці одночасно з політичними функціями концентрують економічні, фінансові, культурні, наукові, освітні, а також, як правило, провідними духовними, релігійними та історичними центрами, що посилю значення х туристсько-рекреаційних функцій.

Номер слайду 4

Родові — виникали з укріплених населених пунктів, які належали владним особам (князям, королям, гетьманам тощо). Це були, як правило, не найбільші міста, і з часом вони втрачали статус столиці. В Європі найвідомішими є іспанське Толедо, польський Краків, українські Чигирин і Батурин тощо. Історичні міста — столиці, які виникли як політичні й управлінські центри на основі найвигіднішого географічного положення в нації та державі, які народжувалися. Це Лондон, Рим, Париж, Київ, Будапешт, Прага, Стокгольм та ін. Вони є найпоширенішими і найстійкішими.

Номер слайду 5

Ситуативні столиці — виникають, як правило під час війни або масштабних природно-кліматичних катаклізмів. Так, коли російські війська захопили Київ на початку 1920-х років, столицю УНР було перенесено до Кам'янця-Подільського. Внаслідок окупації Парижа німецькими військами під час Другої світової війни столиця Франції була перенесена до міста Віші. Такою ж столицею було й місто Чунцін у Китаї. Штучні столиці створювалися колоніальною адміністрацією як центри управління певними захопленими метрополією володіннями інших держав і націй. В Україні за часів російського імперського панування в різні століття штучно створеними Росією столицями України були Глухів та Харків.

Номер слайду 6

Політичні столиці створюються в тій чи іншій державі для вирішення різноманітних політичних проблем, зокрема встановлення політичної рівноваги між окремими її регіонами. Тому їх будують або на межі цих антагоністичних регіонів, або ж виносять її як форпост загальнодержавної політики в саме серце одного з проблемних регіонів. Найвідомішими з них є Вашингтон, Оттава, Абуджа, Канберра, Астана, Анкара, Бразиліа тощо. Будівництво останньої взагалі мало на меті прискорення економічного освоєння внутрішніх малозаселених районів Бразилії.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Токіо - 34,5 млн.

Номер слайду 9

- столиця Індонезії — Джакарта (25,3 млн.)

Номер слайду 10

- Сеул — столиця Республіки Корея (25,3 млн.)

Номер слайду 11

мексиканська столиця - Мехіко (23,2 млн.)

Номер слайду 12

 індійський Делі (23 млн.)

Номер слайду 13

Столиця Філіпін - Маніла (20,7 млн.)

Номер слайду 14

 – Пекін - 16,4 млн.

Номер слайду 15

- Москва - 16,2 млн.

Номер слайду 16

Каїр — столиця Єгипту. Число жителів - 17,3 млн.

Номер слайду 17

займає Буенос-Айрес, в столиці Аргентини проживає 14,3 млн.

Номер слайду 18

місці за чисельністю населення знаходиться Дакка — столиця Бангладеш

ppt
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
24 травня 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку