Види столяних ножівок

Про матеріал
Конспек уроку "Види столяних ножівок". Різновид пил для ручного розпилювання деревини.
Перегляд файлу

Конспект до уроку: Види столярних ножівок

Мета: навчити учнів прийомам роботи з столярної ножівкою.

Обладнання: різні види ножівок і пив, заготівлі деревини, стусло.

Хід уроку

I. Повторення пройденого матеріалу.

1.Бесіда з питань:

"Які інструменти застосовуються при розмітці?

"Як правильно розмітити коло?

2. Виконання практичних завдань.

"Покажіть прийоми розмітки деталей прямокутної форми.

"Проведіть розмітку за шаблоном.

3.Повідомлення теми і мети уроку.

П. Виклад програмного матеріалу.

Вчитель . У напрямку розрізання волокон деревини розрізняють наступні види пиляння:

" Поперечний (поперек волокон);

" Поздовжнє (вздовж волокон);

" Змішане (під кутом до напрямку волокон).

Для виконання різних видів пиляння застосовуються різні види пив. (Див. Додатки, рис. 20.)

види пив

Вчитель показує учням різні види пив.

Для поперечного пиляння застосовуються пили з прямими зубами. Ріжучі кромки вершин зубів по черзі надрізають волокна деревини і виносять відкололися частинки деревини у вигляді тирси.

Вчитель звертає увагу учнів на заточку прямих зубів ножівки. (Див. Додатки, рис. 21.)

поперечний пиляння

Для поздовжнього пиляння застосовуються пили з похилими зубцями, які перерізають волокна деревини, і відрізані частинки сколюються уздовж волокон, утворюючи тирсу. (Див. Додатки, рис. 22.)

поздовжнє пиляння

Перед пилянням особливу увагу слід приділити кріпленню заготовки.

Вчитель демонструє прийоми кріплення заготовок.

Хлопці, запам'ятайте основні правила при пилянні:

"Роблять надріз по межах;

"Прибирають брусок і відпилюють деталь;

"В кінці пиляння натиск на пилку послаблюють.

Прийнято і регламентовано положення рук при пилянні, яке забезпечує безпечне виконання даної технологічної операції. (Див. Додатки, рис. 23.)

Прийоми пиляння.  Пиляння в стусле

Вчитель демонструє прийоми пиляння.

Для точного розпилювання заготовок під кутами застосовують стусло.

Стислі складається з дна стусла і двох боковин з пропилами під різними кутами.

Учитель демонструє пропив в стусле.

(Див. Додатки, рис. 24.)

Пиляння в стусле підвищує точність розпилювання, виключає витрати на розмітку, підвищує продуктивність праці.

Особливо ефективним є застосування стусла при масовому виробництві.

2.Інструктір Правила безпеки при пилянні.

Вчитель. При пилянні необхідно дотримуватися певних правил безпеки:

"Надійно закріплювати заготовку;

"Пиляти тільки справною пилкою;

"Не допускати перекосу пилки;

"Не тримати ліву руку близько до полотна пилки;

"Класти пилу на верстак зубами від себе;

"При збиранні верстата користуватися щіткою.

3.Дайте відповідь  на питання:

"Що можна використовувати для надійного закріплення заготовки?

"Який пилкою слід пиляти?

"Де тримати ліву руку при пилянні?

"Як класти пилу в проміжках роботи з нею?

"Як і чим проводити прибирання верстата?

III.Практична робота.

Виконання завдань:

Випиляти дерев'яну заготовку по розмітці.

Розпиляти заготовку в стусле.

IV.Підсумок уроку.

Оцінка практичної роботи учнів. Учитель вказує на допущені помилки, допомагає їх уникнути.

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
26 січня 2021
Переглядів
664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку