Відкрите заняття на тему: «Виготовлення сувенірів-мініатюр з солоного тіста»

Про матеріал

Тема: Виготовлення сувенірів-мініатюр з солоного тіста.

Мета: продовжувати знайомство учнів з жанрами декоративного мистецтва, технікою роботи з пластичними матеріалами; формування нових знань та вмінь в створенні об'єктів; активізація творчої активності дітей; розвиток творчого мислення; розвиток дрібної моторики в учнів; виховання акуратності, спостережливості.

Матеріально-технічне забезпечення: солоне тісто, пластилін, склянка з водою, підставки для матеріалу, зоровий ряд із відповідними зображеннями .

Тип заняття: практичний

Перегляд файлу

 

 

ЗІНЬКІВСЬКА РАЙОННА СТАНЦІЯ ЮНИХ ТЕХНІКІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрите заняття

на тему:

«Виготовлення сувенірів-мініатюр з солоного тіста»

 

(Моделювання іграшок-сувенірів)

Початковий рівень, перший рік навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.12.2015, 1300-1500

Зіньківська районна станція юних техніків,

керівник гуртка

Ландик Майя Іванівна

 

 

 

 

 

 

Зіньків-2015


Тема: Виготовлення сувенірів-мініатюр з солоного тіста.

Мета: продовжувати знайомство учнів з жанрами декоративного мистецтва, технікою роботи з пластичними матеріалами; формування нових знань та вмінь в створенні об’єктів; активізація творчої активності дітей; розвиток творчого мислення; розвиток дрібної моторики в учнів; виховання акуратності, спостережливості.

Матеріально-технічне забезпечення: солоне тісто, пластилін, склянка з водою, підставки для матеріалу, зоровий ряд із відповідними зображеннями .

Тип заняття: практичний

Хід заняття

І. Організаційний момент

1) Привітання та перевірка присутніх

2) Перевірка готовності учнів до заняття

ІІ. Постановка теми та мети заняття

— Сьогодні на занятті ми будемо працювати із пластичним матеріалом – солоним тістом. Створювати будемо символ наступного року – мавпочку.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Розповідь вчителя

На заняттях з ліплення можна використовувати різні види матеріалів: глину,  солоне тісто і пластилін. Але найдоступнішим матеріалом є солоне тісто. Воно еластичне, добре формується; вироби, що висохли є доволі міцні, зберігають форму, добре приймають  різну  фарбу: гуаш, акварель, темперу, масло.

Різні варіанти рецептів солоного тіста також прийшли до нас з давнини, однак, технологія виготовлення виробів завжди одна. Тісто слід гарненько вимішати і прибрати в холодильник на пару-трійку годин. Добре охолоджене тісто розкочують на спеціальній дошці, яку попередньо збризкують водою. З пласта тіста вирізують деталі вироби і збирають з них виріб, який запікається в духовці або підсушується до повного затвердіння. Далі саморобку декорують, тобто розфарбовують фарбами, глазурують і т.д. Для того, щоб зробити солоне тісто, не потрібно мати якісь спеціальні навички або вміння. У цій справі важливо відчуття гармонії і помірність в декоративних елементах. 

Рецепт солоного тіста для ліплення

Склянка солі змішується з 2 склянками пшеничного борошна. До них додається 125 мл води і вимішується туге міцне тісто.

Обладнання для занять з  ліпки не складне. Кожному гуртківцю для роботи необхідна підкладна дощечка, стеки, блюдце з водою.

Ліпку завжди  виконують на дошці, призначення якої не тільки в тім, щоб не забруднити  стіл. Виріб, поміщений на підкладну дощечку, зручно повертати в процесі роботи різними сторонами до автора, що дуже необхідно. На кожну з дощечок до початку заняття гуртківці кладуть куски глини, величина яких залежить від виробу і теми заняття.

Для  вироблення мілких деталей, нанесення на поверхню виробу прикрас у вигляді штрихів, виярок  і т.д. необхідно використовувати стеки. Замість них можна використовувати відточені ручки використаних пензликів для малювання чи клеєння.

В деяких випадках буває потрібно зробити поверхню виліпленого виробу гладенькою (особливо, якщо її потім буде розписано). Пластилін загладжують рукою, а поверхню виробів із солоного тіста полірують водою, яку ставлять в мисочках на кожну парту.  Змоченою в воді рукою або кусочком полотна чи поролону поверхню виробу загладжують.

Не всі знають, що згідно східного (китайського) календаря, символ Нового 2016 року є вогняна червона Мавпа. Саме ця тваринка, є покровителем рухливих людей, а особливо дітей. Наступний 2016 р. буде дуже рухливий і активний, тому сьогодні на занятті ми зробимо сувеніри із зображенням господні наступного року із солоного тіста.

IV. Ознайомлення з новим матеріалом

Ми будемо не тільки ліпити з солоного тіста, але і розфарбовувати, щоб виріб мав завершений вигляд. Адже без розфарбовування він не матиме відповідного  естетичного вигляду.

В умовах звичайної гурткової кімнати використаємо самий простий варіант окраски. Виріб розмалюємо звичайними гуашевими фарбами.

План роботи над сувеніром

  1. Для початку ви повинні продумати, який вигляд матиме ваш виріб. Дизайн мавпочки ви можете створити довільно базуючись на знаннях отриманих на гуртку образотворчого мистецтва..
  2. Продумовуємо яку форму матиме виріб та якими кольорами ви його  будете розфарбувати.

V. Практична робота. Фізкультхвилинка

(Фізкультхвилинка виконується після певного етапу практичної роботи)

Учні переглянувши зоровий ряд та наочні приклади сувенірів мавпочок  приступають до роботи.

Всю роботу гуртківці виконують на підкладній дошці. Солоне тісто відразу ж закріплюють на підставці.

Всю практичну роботу як з натури так і за уявою діти виконують самостійно.

Умовно весь період роботи можна розділити на декілька етапів:

1. Закріплення солоного тіста на підставці

2. Загальна будова виробу, тобто форма мавпочки

3. Виготовлення основних деталей

4. Виготовлення другорядних деталей (за необхідністю)

5. Обробка поверхні виробу

VІ. Аналіз робіт та підбиття підсумків

Організація перегляду  дитячих робіт з коментарями.

- Що ми сьогодні навчились нового ?

- Що було важко робити?

- Чи цікаво виготовляти сувенір з солоного тіста своїми руками?

- Як і де можна його використати?


Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Starchuk Tetiana
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
28 червня 2018
Переглядів
2928
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку