Відкритий конспект уроку

Про матеріал
Розширений конспект уроку фізичної культури 6 клас вчителя Теребовлянського опорного закладу №1 I-IIIст. Климка Назарія Петровича
Зміст слайдів
Номер слайду 1

План-конспект урокуз волейболу (2 рік навчання)для учнів 6-х класів. Учитель фізичної культури: Климко Назарій Петрович. Дата проведення: 11.12.2019 р.

Номер слайду 2

1. Організаційний момент Шикування, привітання. Завдання та зміст заняття. Визначення початкового рівня частоти серцевих скорочень за 15 сек.2. Мотивація Позитивний вплив волейбольних вправ на здоров'я і фізичний розвиток молоді. Хід уроку:

Номер слайду 3

3. Ознайомлення з темою і метою заняття:1. ЗФП (загальна фізична підготовка) та СФП (спеціальна фізична підготовка):2. Розучити комплекс вправ для розминки без м’яча у волейболі;3.1 Тактико-технічна підготовка: Навчальна: 1. Бесіда: «Спортивна гра «Волейбол». Історія виникнення гри у волейбол». (Презентація 1) 2. Навчити техніці виконання передачі м’яча двома руками зверху (над собою на місці.)3. Навчити техніці виконання прийому м’яча знизу (над собою на місці.)4. Виховувати колективізм, активність, працелюбство5. Сприяти розвитку стрибучості. Розвивальна: розвивати фізичні якості – силу, швидкісно-силові якості , психологічні якості – увагу, спостережливість, пам'ять; Виховна: виховувати прагнення до перемоги, уміння діяти в групі, колективі. Підвищувати інтерес учнів до уроків фізичної культури. Заохочувати до занять у спортивних секціях.

Номер слайду 4

Тип уроку: навчально-тренувальний. Метод проведення: індивідуальний, груповий, поточний, фронтальний. Місце проведення: спортзал. Час проведення: 45 хв. Обладнання i інвентар: секундомір, волейбольна сітка, волейбольні м’ячі (15 шт.), свисток, лава,корзина для м’ячів, ІКТ. 4. Активізація опорних знань Техніка безпеки, якої дотримуються школярі під час виконання волейбольних вправ.

Номер слайду 5

5. Практичне заняття 5.1. Підготовчій частина (10хв) Гра під назвою «волейбол» У 1895 році Вільям Морган, керівник філії Асоціації молодих християн у Ходіоке (штат Массачусетс), винайшов гру, яку назвав французьким словом «mintonette». Придумав він її на радість місцевим бізнесменам, які хоча і любили спорт, але вважали той же баскетбол, набиравший тоді силу, занадто трудомістким розвагою. Нова гра швидко завоювала популярність: вона не вимагала особливої ​​вправності і фізичної підготовки. Спочатку в неї грали гумовою камерою від баскетбольного м'яча, а число гравців не обмежувалося. У 1896 році гру перейменували. Волейбол (англ. volleyball від volley - (volley «літаючий», і ball - «м'яч») - вид спорту, командна спортивна гра, в процесі, якої дві команди змагаються на спеціальному майданчику , розділеною сіткою, прагнучи направити м'яч на сторону суперника так, щоб він приземлився на майданчику супротивника (добити до підлоги), або гравець  команди, що захищається, допустив помилку. При цьому для організації атаки гравцям однієї команди вирішується не більше трьох торкань м'яча підряд. Волейбол - неконтактний, комбінаційний вид спорту, де кожен гравець має строгу спеціалізацію на майданчику. Найважливішими якостями для  гравців  у  волейбол є стрибучість для можливості високо піднятися над сіткою, реакція, координація, фізична сила для ефективного твору атакуючих ударів.

Номер слайду 6

Залишившись популярною розвагою, волейбол разом з тим перетворився у великий спорт, що вимагає високої фізичної підготовки. Більш того, в 1964 році змагання з волейболу включили в програму Олімпійських ігор в Токіо, що сприяло подальшому зростанню його популярності. Зараз у світі налічується 210 федерацій цього спорту. У чому ж популярність волейболу? Назвемо такі причини: Основні правила гри сформувалися в 1915-25 рр.. У країнах Америки, Африки, Європи практикувався волейбол з шістьма гравцями на майданчику, в Азії - з дев'ятьма або дванадцятьма гравцями на майданчику 11х22 м без зміни позицій гравцями під час матчу. У 1922 році проведені перші загальнонаціональні змагання - в ​​Брукліні відбувся чемпіонат YMCA за участю 23 чоловічих команд. У тому ж році була утворена федерація баскетболу і волейболу Чехословакії - перша в світі спортивна організація з волейболу. Була утворена комісія, до якої увійшли 13 країн Європи, 5 країн Америки і 4 країни Азії. Членами цієї комісії як основні були прийняті американські правила з незначними змінами: виміри проводилися в метричних пропорціях, м'яча можна було торкатися всім тілом вище пояса, після торкання м'яча на блоці гравцеві було заборонено повторне торкання підряд, висота сітки для жінок - 224 см, зона подачі була строго обмежена. У 1949 році в Празі відбувся перший чемпіонат світу серед чоловічих команд. У 1951 році на конгресі в Марселі FIVB затвердила офіційні міжнародні правила, а в її складі були утворені арбітражна комісія і комісія з розробки та вдосконалення правил гри.

Номер слайду 7

2. 1980-і роки. Нові правила. У 1984 році Поля Або змінив на посту президента FIVB доктор Рубен Акоста, адвокат з Мексики. За ініціативою Рубена Акости проведені численні зміни в правилах гри, спрямовані на підвищення видовищності змагань. Напередодні Олімпійських ігор-1988 в Сеулі відбувся 21-й конгрес FIVB, на якому були прийняті зміни в регламенті вирішальної п'ятої партії: тепер вона повинна гратися за системою «раллі-пойнт» («розіграш-очко»). З 1998 року така система підрахунку очок поширюється на весь матч, в тому ж році з'явилося амплуа ліберо. На початку 1980-х з'явилася подача в стрибку і майже перестала застосовуватися бічна подача, збільшилася частота нападаючих ударів із задньої лінії, відбулися зміни у способах прийому м'яча - перш непопулярний прийом знизу став панівним, а прийом зверху з падінням майже зник. Звузилися ігрові функції волейболістів: наприклад, якщо раніше в прийомі були задіяні всі шість гравців, то з 1980-х років виконання цього елемента стало обов'язком двох доігровщиків. 2. 1980-і роки. Нові правила. У 1984 році Поля Або змінив на посту президента FIVB доктор Рубен Акоста, адвокат з Мексики. За ініціативою Рубена Акости проведені численні зміни в правилах гри, спрямовані на підвищення видовищності змагань. Напередодні Олімпійських ігор-1988 в Сеулі відбувся 21-й конгрес FIVB, на якому були прийняті зміни в регламенті вирішальної п'ятої партії: тепер вона повинна гратися за системою «раллі-пойнт» («розіграш-очко»). З 1998 року така система підрахунку очок поширюється на весь матч, в тому ж році з'явилося амплуа ліберо. На початку 1980-х з'явилася подача в стрибку і майже перестала застосовуватися бічна подача, збільшилася частота нападаючих ударів із задньої лінії, відбулися зміни у способах прийому м'яча - перш непопулярний прийом знизу став панівним, а прийом зверху з падінням майже зник. Звузилися ігрові функції волейболістів: наприклад, якщо раніше в прийомі були задіяні всі шість гравців, то з 1980-х років виконання цього елемента стало обов'язком двох доігровщіков.

Номер слайду 8

3. Сучасний стан. З 2006 року FIVB об'єднує 220 національних федерацій волейболу, волейбол є одним з найпопулярніших видів спорту на Землі. У серпні 2008 року новим президентом FIVB був обраний китаєць Вей Цзічжун. Найбільш розвинений волейбол, як вид спорту, в таких країнах як Росія, Бразилія, Китай, Італія, США, Японія, Польща. Чинним чемпіоном світу серед чоловіків є  збірна  Бразилії (2006), серед жінок - збірна Росії (2006).8 листопада 2009 діючий переможець європейської  волейбольної Ліги чемпіонів італійський "Трентіно" завоював ще один трофей, ставши чемпіоном світу серед клубів. Потрібно підготувати організм до майбутньої основної діяльності, підвищити загальну і спеціальну підготовку. Виконується шикування, вітання, повідомлення задач заняття. Стройові вправи на місці - повороти, перебудови. Ходьба в русі: на носках, на п'ятах, на зовнішній частині стопи, перекатом з п'ятки на носок. Біг з високим підніманням стегна та закиданням гомілки. Біг приставним кроком та схресним кроком, випади вперед в сторони, Вистрибуванням на кожен крок, Стрибки на праві,ліві та двох ногах, Стрибки в сторону, в довжині та вверх,Ходьба в пів присяді та в повному присяді, Прискорення Під час ходьби спину тримати рівно, положення рук змінювати за командою. Далі виконується комплекс вправ, з набивним м’ячем, для розвитку швидкісно-силових якостей та вправи на драбинці. Вправи для розвитку сили м’язів рук і ніг. Темп середній. ЧСС 100 - 120 ударів/хв. Велика увага приділяється вправам кистей, плечових суглобах та на розтягування м'язів ніг: нахилам, випадам і так далі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

pptx
Додано
27 липня 2020
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку