ВІДКРИТИЙ УРОК ПРИРОДОЗНАВСТВО 5 КЛАС «ПЛАНЕТИ ТА ПЛАНЕТНІ СИСТЕМИ"

Про матеріал

Тема: Планети та планетні системи.

Мета: - дати дітям поняття про планети Сонячної системи, Всесвіт, пояснити процеси, що відбуваються в сонячній системі, навчити їх розрізняти планети.

- розвивати мовлення, пам¢ять, увагу, спостережливість, мислення.

активізувати словниковий запас учнів і робити самостійно висновки.

- виховувати інтерес до вивчення природничих наук, бережливе ставлення до природи.

Перегляд файлу

                            ANd9GcQ4wlEq2O_o4NzlUqNxBRCOKMl8ccinAevais7uzGZ7jgw1e5Qw4fhccNwF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Планети та планетні системи.

Мета: - дати дітям поняття про планети Сонячної системи, Всесвіт, пояснити процеси, що відбуваються в сонячній системі, навчити їх розрізняти планети.

 - розвивати мовлення, память, увагу, спостережливість, мислення.

   активізувати словниковий запас учнів і робити самостійно висновки.

- виховувати інтерес до вивчення природничих наук, бережливе ставлення до    природи.

Тип уроку: комбінований.

Основні поняття і терміни: Сонячна система, планети, орбіта, планети земної групи, планети - гіганти.

Методи і методичні прийоми:

• словесний (бесіда, розповідь, пояснення, робота з підручником),

• наочний (демонстрація наочності).

Обладнання: фотографії планет Сонячної системи, підручник, компютер, атлас.

Хід уроку
  1. Організаційний момент.
  2. Мотивація навчальної діяльності.

На минулому уроці ми здійснили уявну подорож Всесвітом, і, напевно, хтось із вас хотів би, щоб ця подорож була реальною. Сьогодні на уроці ми з вами будемо продовжувати мандрувати в космічній  загадковій країні, що зветься Всесвітом. Більш докладно познайомимось з планетами і їх складом, дуже цікавими і яскравими для нас космічними об’єктами – зірками і сузір’ями.  Я попрошу вас закрити очі і уявити безхмарне зоряне небо.                          

                                             (Звучить музика)

Місячна ніч, небо дуже гарне. М’яке сріблясте світло місяця поливає Землю. Тисяча  мигаючих зірок розкидані по всьому небі. Місяць потихеньку опускається все нище і нище, і ховається за горизонтом. Небо темне і ви бачите тисячі зірок, вони стають ще яскравішими. Здавна людський розум намагався проникнути в таємниці цього величезного, нескінченного світу.

     (Закінчується музика, діти відкривають очі)

Давайте спробуємо відгадати загадки:

1. Вчений, що зірки вивчає, добре їх порядок знає.

    Всесвіт без меж – не сон, знає все це...(астроном)

            Отже, сьогодні ми з вами будемо астрономами. А що мають астрономи,     відгадайте.

2. Роздивитися мікроб допоможе мікроскоп,

    а вивчати зорі щоб, треба мати...(телескоп)

 

-  Пригадайте будь ласка  як називається весь навколишній світ нескінчений в просторі і часі?   (Всесвіт)

-     З яких зоряних світів складається Всесвіт? (галактик)

     - Як називається наука, що вивчає небесні тіла і явища? (астрономія)

       -  Назвіть першого космонавта Землі ( Гагарін)                      

    - Назвіть першого українського космонавта ( Каденюк)

Вдома учні, які виявили бажання зробили дослід і хочуть його нам продемонструвати і пояснити, що у них вийшло.

Крім цього на д/з ми мали скласти зодіакальний портрет своєї родини. Впоралися з д/з? Подивимось, що у вас вийшло.

                                    Гра «Вилучіть зайве»

Прочитайте слова та вилучіть зайве. Поясніть свою відповідь.

Всесвіт, Земля, Сонце, корисні копалин, комети, метеорити,астероїди.

 

  1. Актуалізація опорних знань.

4. Оголошення теми та завдань уроку.

Сьогодні ми будемо розширювати знання про Сонячну систему. На нашому уроці ми дізнаємося:

  • З чого складається Сонячна система?
  • Скільки планет входить до неї?
  • Що таке планета?
  • Планети земної групи.
  • Планети - гіганти.

Отже, тема нашого уроку «Планети  і планетні  системи»

5. Вступна бесіда вчителя з показом ілюстрацій.

    До складу Сонячної системи входить Сонце, планети, їх супутники, астероїди , комети, міжпланетний газ. Ця система входить до складу величезної зоряної системи - Галактики і рухається навколо її центра за еліптичною орбітою зі швидкістю 250 км/с, здійснюючи повний оберт за 200...250 млн. років. Галактика має форму закрученої спіралі. Вважається, що вся Сонячна система виникла 4,5 млрд. років тому. Сонячна система складається з двох великих областей.

 Робота в парі. Прочитати статтю підручника ст.___ і виписати:

  1. Планети внутрішньої (земної) групи (Меркурій, Венера, Земля та Марс)
  2. Планети зовнішньої групи ( Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун), їх ще називають планети-гіганти.
  3. Зверніть увагу,що ми до жодної з груп не віднесли ще одну планету. Яка це планету? (Плутон). Ця планета не належить до жодної з цих груп.

 

Усі планети обертаються навколо Сонця в одному напрямку по орбітах.

Різні діаметри планет та їхня відстань до Сонця зумовлюють їх відмінності. Неоднакова відстань планет до Сонця впливає на тривалість їхнього року і швидкість орбітального руху. Різною є і тривалість доби на планетах.

        Ви отримали випереджальне завдання підготувати коротку інформацію про планети Сонячної системи.  Отож, зараз ми вас послухаємо.

1. Меркурій

Меркурій обертається навколо Сонця по сильно витягнутій еліптичній орбіті. Період обертання навколо Сонця (меркуріанський рік) складає 87,97 земної доби. Тривалість сонячної доби на Меркурії дорівнює 176 земним добам. Середня швидкість руху Меркурія по орбіті навколо Сонця - 47,89 км/с.

Обертання Меркурія навколо Сонця і його власне обертання призводять до того, що тривалість сонячної доби на планеті дорівнює трьом зоряним меркуріанським добам або двом меркуріанським рокам і складає біля 175,92 земної доби. Маса Меркурія приблизно в 18 разів менше від маси Землі. Як найближча до Сонця планета, Меркурій одержує від центрального світила значно більшу енергію, ніж, наприклад, Земля (у середньому в 10 разів).

2. Венера

Венера — внутрішня планета, і на земному небі не віддаляється від Сонця далі 48°. Венера — третій за яскравістю об'єкт на небі; її блиск поступається лише блиску Сонця та Місяця. Належить до планет, відомих людству з найдавніших часів. Про те, що у Венери є атмосфера, стало відомо у 1761 p., відкриття належало М.В.Ломоносову, який спостерігав проходження планети перед диском Сонця.

Венера обертається в зворотному напрямку — зі сходу на захід, а не з заходу на схід, як Земля і більшість інших планет. Період обертання Венери навколо осі щодо зірок, зоряна доба — триває близько 243 земних діб.

3. Земля

Земля — це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства.

Земля обертається навколо зірки по еліптичній орбіті (дуже близької до кругової) із середньою швидкістю 29765 м/с на середній відстані 149.6 млн. км за період рівний 365.24 доби. Земля має супутник — Місяць.

Період обертання планети навколо своєї осі 23 год 56 хв. 4.1 сек. Обертання навколо своєї осі викликає зміну дня і ночі, а нахил осі і обертання навколо Сонця — зміну пір року.

4. Марс

Марс — планета земного типу з розрідженою атмосферою. На Марсі є метеоритні кратери як на Місяці, вулкани, долини та пустелі, подібні до земних. Тут розташована гора Олімп, найвища відома гора в Сонячній Системі та Долина Маринера, найбільший каньйон. Рік на Марсі триває 687 днів, що майже вдвічі більше ніж земний. Марс обертається навколо своєї осі кожні 24 години 37 хвилин, що лише трохи довше ніж на Землі.

На Марсі також спостерігається зміна пір року, тривалість яких майже вдвічі більша.

Марс — невелика планета, більша ніж Плутон і Меркурій, але трохи більша, ніж половина розміру Землі. Через криваво-червоний колір його іноді називають Червоною планетою. Марс довго асоціювали з війною і кровопролиттям, і тому його назвали на честь римського бога війни. У планети є два супутники, Фобос (гр. «Страх») і Деймос («Жах»), які були названі на честь двох синів Ареса і Афродіти .

5. Юпітер

Юпі́тер, п'ята і найбільша планета Сонячної системи, більш ніж у два рази важча, ніж всі інші планети разом узяті і майже в 318 разів важча за Землю.

Уся видима поверхня Юпітера - щільні хмари, розташовані на висоті близько 1000 км над "поверхнею", де газоподібний стан змінюється на рідкий і утворює численні шари жовто-коричневих, червоних і блакитнуватих відтінків.

На відміну від кілець Сатурна, кільця Юпітера темні і, імовірно, складаються з дуже невеликих твердих часток метеорної природи.

6. Сатурн

Сату́рн — шоста за віддаленістю від Сонця і друга за розмірами планета Сонячної системи. Сатурн є величезною кулею, що швидко обертається навколо своєї осі (з періодом — 10,23 години), складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29,46 років на середній відстані 1427 млн. км.

Візитною карткою Сатурна є його знамениті кільця, що оперізують планету навколо екватора і складаються з безлічі крижаних часток з розмірами від часток міліметра до декількох метрів.

Маса у 95 разів більша за масу Землі, магнітне поле потужніше в тисячу разів. Вважається, що Сатурн має невелике ядро з силікатів і заліза, покрите льодом і глибоким шаром рідкого водню. У нього відомо більше 50 природних супутників, найбільший з яких — Титан.

7. Уран

Ура́н — сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Уран рухається навколо Сонця по еліптичній орбіті. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84,01 земного року. Період власного обертання Урана складає приблизно 17 годин.

Уран, сьома планета Сонячної системи, має 27 супутників.

Протягом багатьох сторіч астрономи Землі знали тільки п'ять «блукаючих зірок» — планет. 1781 був ознаменований відкриттям ще однієї планети, названої Ураном. Це відбулося, коли англійський астроном Вільям Гершель приступив до реалізації грандіозної програми: упорядкуванню повного систематичного огляду зоряного неба.

8. Нептун

Непту́н - восьма за віддаллю від Сонця і четверта за розміром планета Сонячної системи, що належить до планет-гігантів. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях. Також орбіту Нептуна перетинає комета Галілея.

Світло від Сонця доходить до Нептуна трохи більше, ніж за 4 години. Тривалість року, тобто час одного повного оберту навколо Сонця — 164,8 земних років.

Нептун також має кільця — два широких і два вузьких. У Нептуна є 8 відомих супутників: 4 маленьких, 3 середніх і 1 великий.

9. Плутон.

Плутон рухається за дивною орбітою. Через цю старанність астрономи в  2006 році  перевели його до карликових планет. Плутон названий на честь грецького бога підземного царства.  Плутон — занадто важка мета для початківця спостерігача.  Він має чотирнадцяту  величину і може бути виявлений  у 200-міліметровий телескоп.

                                      Отже, планета це:

1) небесне тіло, що обертається навколо Сонця;

2) тіло, яке має достатню масу для підтримки приблизно кулястої форми;

3) тіло, що очистило простір поблизу своєї орбіти.

 

6. Фізкультхвилинка.

               Сонечко , умивши личко,

                завело на  перекличку.

                Всі планети називало,

                рухатися наказало.

                Першим відгукнувсь Меркурій -

                зупинився, розпрямився.

                Другою була Венера-

                прискакала, мов Химера.

                І блакитна Земля

                закружляла тра-ля-ля.

                Далі Марс прибіг галопом

                з присіданням і притупом.

                П’ятим з плесканням Юпітер

                взяв у руки влади скіпетр,

                а за ним прийшов Уран

                і затанцював канкан.

                На завершення – Плутон

                з Нептуном задали тон.

                Руки в боки, руки вгору

                Всі планети в танці скорім.    

7. Закріплення матеріалу.

Індивідуальні завдання.

  • Визначте, які сузір'я намальовані:

C:\Users\User\Downloads\созвездия.jpeg

                  Велика Ведмедиця       Кассіопея               Оріон

 

Перед виконанням завдань і вправ на закріплення подивіться коротеньке відео.

                  Перегляд відео «Планети Сонячної системи»             

 

                 ЗАПИШІТЬ СВОЮ КОСМІЧНУ АДРЕСУ:

 

  1. Назва населеного пункту: с.Бовшів
  2. Назва країни, материка:  Україна, Євразія
  3. Назва планети: Земля
  4. Назва системи: Сонячна
  5. Назва галактики: Чумацький шлях

 

 

 

  Вікторина “Планети”

  1. На якій планеті існує життя? (Земля)
  2. Яка планета підперезана ремінцем? ( Сатурн)
  3. Планета, яка обертається навколо Сонця «лежачи на боці» (Уран)
  4. Планета, яка отримала ім’я бога війни? (Марс)
  5. Найшвидша з-поміж планет (Меркурій, швидкість 48 км/год)
  6. Скільки планет утворюють Сонячну систему? (9)
  7.  У які групи можна об’єднати всі планети?(внутрішньої земної і зовнішньої (планети-гіганти)
  8.  До якої групи належить Плутон?(не належить до жодної)
  9.  Найменша планета  (Плутон)
  10.                    Найбільша планета (Юпітер)
  11.                    Перша планета від Сонця (Меркурій)
  12.                    Остання планета від Сонця (Нептун, Плутон)
  13.                    Планета, на якій, як і на Землі відбувається зміна пір року (Марс)

                            Самостійна робота у зошиті

                                   «Павучок»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До якої із даних зірок належить Сонце? (Сонце належить за температурою і кольором до жовтої зірки)

         Люди здавна знали про існування планет, давали їм назви, які збереглися до нашого часу. Кожна планета має унікальну назву, пов’язану з певною історією або міфом. І зараз ми з вами познайомимось з іменем кожної планети детально.                                Походження назв планет:

  • Венера – Римська богиня кохання
  • Марс – Римський бог війни
  • Меркурій – Римський бог торгівлі
  • Юпітер – Верховний римський бог
  • Нептун – Римський бог морів, брат Юпітера
  • Плутон – Грецький бог підземного царства
  • Сатурн – Римський бог, батько Юпітера

          Уран –  Грецький бог

 

Підпишіть назви планет, зображених на малюнку

 

http://devildance.ru/heilv/aktrisa_natalya_dikareva_3978_100.jpg

Слова для довідок: Венера, Юпітер, Сатурн, Сонце, Нептун, Плутон, Земля, Марс, Уран, Меркурій, комета

 

  1. Плутон
  2. Уран
  3. Нептуп
  4. Сатурн
  5. Юпітер
  6. Меркурій
  7. Земля
  8. Венера
  9.  Сонце
  10.        Комета

 

Розмістіть планети у порядку їхньої віддаленості від Сонця.

  (Земля, Меркурій, Уран, Сатурн, Венера, Марс, Юпітер, Нептун)

За наведеними даними розташуйте планети Сонячної системи за масою (в порядку її збільшення)

Планета

Маса

Меркурій

3,3*1033 кг

Венера

4,9*1024 кг

Земля

5,97*1024 кг

Марс

6,4*1023 кг

Юпітер

1,9*1027 кг

Сатурн

5,68*1026 кг

Уран

8,7*1025 кг

Нептун

1,03*1026 кг

Плутон

1,79*1022 кг

 

 

 БАНК ЦІКАВИХ НОВИН:

 1.Один день на Меркурії відповідає 58 дням на Землі

                     10 Удивительных фактов о нашей Солнечной системе

День на будь-якій планеті – це її повний оборот. Ми звикли, що цей оборот відбувається приблизно за 24 години, і той факт, що провести день на Меркурії буде рівносильно проведенню 60 днів на Землі, звучить дуже незвично. Дочекатися ранку було б дуже і дуже складно. 

2. Пори року на Урані тривають по 20 років

                  1367300592_fakty-o-solnechnoy-sisteme-6

Уран  англійською мовою відомий,  як небесне тіло з найбільш невдалою назвою , що призвело до величезної кількості жартів пов’язаних з цією планетою. Але не одною назвою славиться Уран. Один час року на Урані триває близько 20 земних років, а також на Урані існує безліч незвичайних погодних явищ.

3. Сонце становить 99% маси всієї Сонячної системи

                   1367300642_fakty-o-solnechnoy-sisteme-7

Сонце, звичайно ж, є найголовнішою частиною нашої Сонячної системи. Незважаючи на те, що ця дивовижна куля з газу надає нам світло, тепло та енергію – і по суті саме завдяки йому наша Сонячна система є тим, що вона є, досить легко іноді забути, наскільки величезна наша зірка.

Сонце становить більше 99% маси всієї нашої системи. Юпітер і інші планети-гіганти беруть на себе більшість залишку маси, а Землю ледь видно в цьому порівнянні.

  1. На Місяці ви б важили набагато менше.

Ви могли б стрибнути в шість разів вище, ніж на Землі. Правда  до цього напевно довелося б дуже довго звикати.

           Випишіть номера правильних тверджень:

 

  • 1. Сонце – планета (ні зоря)
  • 2. Небесні тіла, які світять відбитим світлом – зорі (так)
  • 3. Наша Галактика утворює Всесвіт (так)
  • 4. Центр Сонячної системи – Земля (ні)
  • 5. Сонце – це зоря (так)
  • 6. Велетенські розжарені небесні тіла – зорі (так)
  • 7. Сонце – центр Сонячної системи (так)
  • Відповіді: (2,3,5,6,7)

 

                            Вправа  «Деформований текст»

Розшифруйте назви планет та небесних тіл:

  • САРМ (Марс);
  • ЛТОНПУ (Плутон);
  • УПНЕНТ (Нептун)
  • ЕНАВЕР (Венера)
  • ЦОСЕНЕ (Сонце)
  • ОЯЗР (Зоря).

 

 

9. Рефлексія.

Перегляньте опорний конспект.

  • Про що сьогодні ви дізналися на уроці?
  • Які планети Сонячної системи тобі відомі?
  • За якою ознакою їх поділяють на дві групи?
  • Порівняй тривалість року на різних планетах Сонячної системи.
  • Чим зумовлена поява високосного року в нашому календарі?
  • Що тобі відомо про малі небесні тіла?

 

10. Домашнє завдання.

Опрацювати параграф ____,підготувати легенди, повір’я про назви  планет;

«Творча лабораторія» за бажанням (для учнів з вищим рівнем знань)

Складіть перелік рекордсменів Сонячної системи: найбільша доба на планеті, найвіддаленіша і т.п.

 

 

11.Оцінювання навчальних досягнень учнів.

                  Аргументування оцінок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
4497
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку