Відкритий урок "Закон всесвітнього тяжіння. Прискорення вільного падяння"

Про матеріал
Розробка відкритого уроку на тему "Закон всесвітнього тяжіння. Прискорення вільного падяння". Можна використовувати у підготовці до уроку або до виконання домашньої роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань1. Чому сили, які виникають під час взаємодії тіл, не зрівноважують одна одну?2. Наведіть приклади прояву третього закону Ньютона.3. Що можна сказати про природу сил, які виникають під час взаємодії тіл? Наведіть приклади. 4. Сформулюйте третій закон Ньютона. Чому цей закон називають законом взаємодії?

Номер слайду 3

Гравітаційна взаємодія – взаємодія, яка є властивою всім тілам у Всесвіті й виявляється в їхньому взаємному притяганні одне до одного. Здійснюється за допомогою гравітаційного поля

Номер слайду 4

1667 рікІсаак Ньютон(1642 – 1727)Закон всесвітнього тяжіння: Між будь-якими двома тілами діють сили гравітаційного притягання, які прямо пропорційні добутку мас цих тіл і обернено пропорційні квадрату відстані між ними.

Номер слайду 5

Генрі Кавендіш (1731 – 1810))𝐺=6,67∙10−11 Н∙м2кг2 Завдяки закону всесвітнього тяжіння:визначають характер руху небесних тіл;обчислюють маси небесних тіл;описують рух природних і штучних тіл у Сонячній системі;описують рух подвійних зір, зоряних скупчень.1798 р. - Г. Кавендіш виміряв гравітаційну сталу 𝐺 

Номер слайду 6

𝐹тяж=𝐺𝑚𝑀З𝑟2 𝐹тяж=𝐺𝑚𝑀З𝑅З+h2 Сила тяжіння 𝑭тяж – сила, з якою Земля (або інше астрономічне тіло) притягує до себе тіла, що перебувають на її поверхні або поблизу неї 

Номер слайду 7

Прискорення вільного падіння𝑔=𝐹тяж𝑚 𝑔=𝐺𝑀З𝑅З+h2 𝑔=𝐺𝑀З𝑅З2≈9,8мс2 Прискорення вільного падіння g не залежить від маси тіла.2. Прискорення вільного падіння g зменшується в разі збільшення висоти h над поверхнею Землі.3. Якщо тіло перебуває на поверхні Землі (h=0) або на висоті кількох км (h«R), тоді g=9,8мс2. 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТАРозрахунок прискорення вільного падіння на планеті Земля

Номер слайду 10

Розв'язування задач. Яке прискорення вільного падіння в космічному кораблі, що знаходиться на висоті, яка дорівнює трьом радіусам Землі?

Номер слайду 11

Розв'язування задач. Розв'язування задач. З якою силою притягується до станції масою 180 т транспортний космічний корабель масою 9 т у разі, якщо корабель перебуває на відстані 50 м від станції?Визначте силу гравітаційної взаємодії Землі й Місяця, якщо маса Землі становить 5,98·1024 кг, маса Місяця 7,35·1022 кг, а середня відстань між ними дорівнює 3,84·108 м.3. Визначте масу Марса, якщо відомо, що його радіус становить 3,4·106 м, а прискорення вільного падіння на поверхні Марса має значення 3,7 м/с2.

Номер слайду 12

ДОМАШНЯ РОБОТАВивчити:§33 вправа № 33(завдання 1-3)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
10 березня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку