Відкритий виховний захід «Шлях до перемоги. Друга світова війна – перемога життя над смертю» (урок мужності)

Про матеріал
2 вересня 2019 року минуло 74 роки як закінчилася найкровопролитніша в історії людства Друга світова війна. Перемога мала історичне значення. Це була перемога прогресивних сил людства над державною системою німецько-нацистської мілітаристської тиранії й поневолення народів, над нелюдською ідеологією нацизму. Перемога підтвердила життєву необхідність для всього людства міждержавного співробітництва заради миру. Пам’ятати про цю жахливу війну – це обовязок людства, це наша совість, біль, наша гордість. Урок мужності присвячується пам’яті наших дідів, батьків і старших братів, пам’яті вічно молодих солдатів і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, всіх тих, хто поліг смертю хоробрих та чиї серця обпалила Друга світова війна.
Перегляд файлу

Відкритий виховний захід «Шлях до перемоги. Друга світова війна – перемога життя над смертю» (урок мужності)

Виконавець:

Савченко Наталя Володимирівна,

вихователь Харківського державного

вищого училища фізичної культури №1

 

Анотація

2 вересня 2019 року минуло 74 роки як закінчилася найкровопролитніша в історії людства Друга світова війна. Перемога мала історичне значення. Це була перемога прогресивних сил людства над державною системою німецько-нацистської мілітаристської тиранії й поневолення народів, над нелюдською ідеологією нацизму.

Перемога підтвердила життєву необхідність для всього людства міждержавного співробітництва заради миру.

Пам’ятати про цю жахливу війну – це обовязок людства, це наша совість, біль, наша гордість.

Урок мужності присвячується пам’яті наших дідів, батьків і старших братів, пам’яті вічно молодих солдатів і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, всіх тих, хто поліг смертю хоробрих та чиї серця обпалила Друга світова війна.

Мета:

  • поглибити знання учнів про Другу Світову війну та її наслідки;
  • розширити кругозір школярів із даної теми;
  • виховувати мужність, почуття патріотизму, повагу до пам’яті загиблих захисників рідної землі, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни.

Обладнання:

перезентація «Друга світова війна.Внесок України.», відеоролик «Друга світова війна»; пісня «Степом» у виконанні Черкаського хора; пісня «Перемога» у виконання Н.Бучинської; ноутбук, мультимедійний проектор, стенд.

 

Вихователь: Доброго дня шановні присутні, днями виповнилася 74-та річниця завершення Другої світової війни. Травила ця війна шість років. З 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року. Урок мужності присвячений пам’яті жертв Другої Світової війни – це лише маленька часточка великої данини пошани героям.

1-й учень : Вічна слава солдату – герою

І солдату без нагород –

Хто загинув хоробро від бою,

Захищаючи рідний народ.

2-й учень: Вічна слава бійцю рядовому,

Як і маршалу слава отця,

Хто поліг біля отчого дому

Смертю мужності, смертю бійця.

3-й учень:  Скільки їх полягло серед бою!

І однаково боляче нам.

Бо в бійців рядових і героїв

Смерть оцінена рівно – життям!

Відеоролик «Степом»

Вихователь: Все менше залишається тих, хто пам’ятає злочини нацистів зі свого трагічного досвіду. На окупованій території гітлерівці знущалися над мирним населенням та військовополоненими. Вони масово розстрілювали жителів міст і сіл, не жаліючи ні старих, ні малих, піддавали нелюдським тортурам полонених солдатів і офіцерів, партизанів, підпільників, тисячами примусово вивозили працездатних громадян на каторжні роботи до Німеччини, руйнували пам'ятники національної культури, житлові будинки, підприємства, розкрадали майно громадян та загальнонаціональні цінності. Ідеологи нацизму проповідували надуману расову теорію про вищість арійської раси – раси господарів, покликаних керувати іншими народами.

Люто ненавиділи нацисти слов'янські народи - поляків, українців, білорусів, росіян. Розроблялися і виконувалися плани масового фізичного знищення, поневолення тих, хто залишився живим.

1-й учень: Техніка знищення населення окупованих країн була садистською, сягнула небачених розмірів. Гітлерівці вкрили Європу павутиною похмурих катівень, організовували жахливі "фабрики смерті". Кров холоне в жилах при згадці про такі табори смерті, як Дахау, Освенцім, Майданек, Бухенвальд, Заксенхаузен та подібні їм, в яких по-звірячому закатовано й знищено декілька мільйонів чоловік.

2-й учень: У концтаборах недолюдки творили злочини, яких історія людства ще не знала. Людей катували, практикували на них досліди, труїли газом, спалювали в крематоріях.

3-й учень: Звірства нацистських загарбників носили масовий організований характер.

4учень: У вогнище війни було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих  6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони святиня нашої пам’яті.

1учень: Страшні сліди залишила війна. Тільки на території України в руїни і згарища було перетворено 714 міст, 28 тис. сіл. Скільки горя, скільки страждань за цими цифрами. 1418 днів і ночей ішли воїни вогненними дорогами війни.

Вихователь: Упав Берлін. Іще боями гула розвихрена земля,

а вже з барвистими квітками вступила тиша на поля.

І сходив мир на доли й води, в гарячковий стук сердець.

Удари з заходу і сходу сказали ворогу: "Кінець!"

Кінець! Незборна правди сила, замовк гармат охриплий спів.

Кінець! І тиша оглушила людей, що звикли до громів.

І всі звели до сонця чола, що довго снилось їм у млі.

І стало тихо так навколо, мов не було іще ніколи

такої тиші на землі.

http://www.uroki.net/bp/adlog.php?bannerid=97&clientid=22&zoneid=22&source=&block=0&capping=0&cb=c9f5ddba5a4164ebd4f083cf69a0b8802 й учень: Хочеться зібрати всі квіти землі і покласти їх до ніг ветеранів.

(відеоролик – «1941 – 1945»)

3учень: Кожен день, як рік, кожен рік, як століття. Все витримали і перемогли. Перемогли тому, що вели війну справедливу. Перемогли тому, що відстоювали право на життя.

4-й учень: Ми – українці! Ми ніколи не забудемо подвигу своїх дідів і батьків у Другій світовій війні. Ми сьогодні шануємо всіх живих, і тих, хто пережив її, у кого й досі болять рани...

1-й учень: Схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за врятування рідного краю, увійшовши в безсмертя. Вшануймо пам’ять хвилиною мовчанням.

(хвилина мовчання)

2учень:  Життя торжествує в новім поколінні,

Та болі минулі – довіку нетлінні.

З граніту волає грізно і люто:

«Ніхто не забутий, ніщо не забуто».

3-й учень:  Вічний вогонь палає,

Дзвонить у далі століть.

Вічний вогонь закликає:

«Щастя живих бережіть!»

4-й учень:  Вічний вогонь клекоче

«Люди, не треба війни

Щоб не вмирали доньки,

Сестри, брати, сини.

1-й учень:  Вічний вогонь палає

Тужать берізки над ним

Вічний вогонь вимагає:

«Миру і щастя живим».

(відеоролик -  Наталії Бачинської «Перемога»)

 

docx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку