відкритий захід "Від Олімпії до Лондона"

Про матеріал
Сценарій для проведення відкритого заходу. Спрямований на перевірку знань з історії фізичної культури
Перегляд файлу

 

 

 

 

Відкритий захід

на тему:

«Від Олімпії до Лондона»

 

 

 

 

 

                                                                                             

 

 

 Викладач: Куліш А.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: познайомити студентів з історією олімпійського  руху, досягненнями українських  спортсменів, формувати зацікавленість до занять спортом,виховувати почуття товариськості,взаємодопомоги,чесності та порядності.

 

1. Вступне слово викладача: Друзі! Сьогодні ми з вами пригадаємо давні часи, коли відбулися перші олімпіади, з'ясуємо коли та ким було відроджено проведення Олімпійських ігор.

 Ведучий 1:Загальні відомості про Олімпійські ігри.

Знайомство із олімпійською символікою. Боги і богині Давньої Греції жили на вершині гори Олімп. Зевс був верховним божеством, володарем неба, грому та блискавок. Головний храм і вівтар Зевса знаходилися в містечку Олімпія. Саме тут проводилися Олімпійські ігри, які були присвячені Зевсу.

За переказами їх уперше провели у 776 р. до н.е. До Олімпії прибували атлети з усіх грецьких земель. Участь в Олімпіаді була привілеєм кожного вільного грека.

Ведучий2: Переможця нагороджували вінком з лаврового листя. Переможець мав право поставити в Олімпії статую. Почесті, якими вшановувався олімпійський переможець, можна співставити з римським тріумфом - урочистим виїздом полководця.

Для відзначення героїв змагань існувало багато почестей. На їхню честь встановлювали скульптури, складали вірші, виконували пісні. Експансивні та темпераментні греки над усе цінували благородство та мужність, чесність та відвагу, виявлені у відкритому двобої.

До рідних місць переможців відряджали найвитриваліших бігунів, щоб повідомити громадянам радісну звістку. Назустріч олімпійському чемпіону вирушали представницькі процесії. Героя вносили в місто на кріслах-ношах, возили на розфарбованих колісницях.

Ведучий 1:Все це супроводжувалось співом величних гімнів, бенкетами, які тривали по декілька днів. Переможця нагороджували цінними подарунками, грошовими преміями. Змагання атлетів проводили на честь богів кожні чотири роки. Якщо спортивний фестиваль в Олімпії починався під час війни, то всі бойові дії припинялися, щоб воїни могли взяти участь у змаганнях.

Конкурс 1. «Олімпіонік».

Ведучий 2:

Сучасні Олімпійські ігри відновилися з ініціативи французького спортивного та громадського діяча, барона П'єра де Кубертена.

6 квітня 1896 року на мармуровому стадіоні Афін зібралося 80 тисяч глядачів, щоб привітати учасників відкриття Ігор першої Олімпіади сучасності.

Перші Ігри сучасності пройшли з великим успіхом. Олімпійські ігри стали найбільшою спортивною подією з часів Стародавньої Греції. Грецькі офіційні особи були такі задоволені, що висунули пропозицію про «вічне» проведення Ігор Олімпіади на їх батьківщині, в Греції. Але ця ідея була відкинута, оскільки було вирішено, змінювати місце проведення Олімпіади кожні 4 роки.

Конкурс «Символіка»

Символом Олімпіади є Олімпійський прапор, який був запропонований П'єром де Кубертеном у 1914 році та вперше презентований на VII літніх Олімпійських іграх у Антверпені у 1920 році. Олімпійський прапор білого кольору, на ньому зображено 5 кілець різного кольору. Білий - колір миру. П'ять кілець - це символ дружби спортсменів п'яти континентів: Європи - синє кільце, Африки - чорне, Америки - червоне, Азії - жовте, Австралії - зелене. Переплітаються кільця зліва направо.

Олімпійський птах - голуб, який символізує мир. Випускають його під час офіційних церемоній, як посланця миру до всіх народів світу.

Олімпійський вогонь - один із символів Олімпійських ігор. Його запалюють в місті проведення Ігор під час відкриття, і він горить до їх завершення. Традиція запалювати олімпійський вогонь започаткована в Давній Греції, щоб нагадати про подвиг Прометея, який за легендою викрав його у Зевса та подарував людям.

Традицію було відновлено у 1928 році і вона зберігається до цих днів. Під час Олімпійських ігор 1936 року, що проводились у Берліні, вперше було проведено естафету Олімпійського вогню. Зазвичай, запалити вогонь доручають відомій людині частіше за все, спортсмену, хоча бувають і
винятки. Це велика честь бути обраним для проведення цієї церемонії.

У наш час Олімпійський вогонь запалюють в Олімпії (Греція) за мілька
місяців до відкриття ігор. Жінки, які зображають жриць, проводять
церемонію, під час якої одна з них запалює вогонь за допомогою
параболічного дзеркала, що фокусує промені Сонця.

Потім цей вогонь доправляють в місто, де будуть проходити Олімпійські
ігри. Зазвичай, використовують факели, які несуть бігуни, передаючи його один одному по естафеті.

Конкурс «Чи знаєш ти види спорту?»

Конкурс «Олімпійська вікторина»

А тепер перевіримо ваші знання за допомогою гри-вікторини.
(За кожну правильну відповідь на питання вручається яблуко)

На вершині якої гори жили боги? (Олімп).

Скільки було богів? (20).

Чим нагороджували переможця? (Вінком з лаврового листя).

Якого кольору Олімпійський прапор? (Білого).

Як звали самого головного бога Древньої Греції? (Зевс).

Якого кольору олімпійські кільця? (чорне, синє, червоне, жовте, зелене).

Яка періодичність проведення Олімпійських ігор? (1 раз на 4 роки).

Коли відбулися перші ігри давнини? (у 776 р. до н.е.).

Хто брав участь у стародавніх Олімпійських іграх? (Участь в Олімпіаді
була привілеєм кожного вільного грека).

 

Конкурс Презентація «Подорож олімпійськими столицями».

Зупинка «Сідней-2000».

У 2000 році в Сіднеї (Австралія) на XXVII літніх Олімпійських іграх виступали українські спортсмени та вибороли 23 медалі, серед яких 3 золоті, 10 срібних, 10 бронзових. На цих іграх вдало відзначилася Я на Клочкова, яка

здобула 2 золоті та 1 срібну медаль з плавання.

Зупинка «Афіни-2004».

У 2004 році відбулися XXVIII літні Олімпійські ігри в Афінах (Греція). Тут наші спортсмени виступили краще, ніж на попередній олімпіаді. Вони здобули 9 золотих, 5 срібних і 9 бронзових медалей, повторивши успіх олімпіади в Атланті 1996 року. На цих Олімпійських іграх знову відзначилася Яна Клочкова. Вона виборола 2 золоті медалі і їй було присвоєно звання «Героя України» та вручено орден «Золота зірка».

Зупинка «Пекін-2008».

літні Олімпійські ігри відбулися у 2008 році в Пекіні (Китай). На цій олімпіаді українські спортсмени виступили найкраще за всі роки їх участі в Олімпійських іграх. Вони здобули 7 золотих, 5 срібних, 15 бронзових медалей і встановили рекорд по їх кількості - 27 медалей. Всього в Олімпіаді взяли участь 254 спортсмени у 28 видах спорту.

Зупинка «Лондон-2012».

Цього року Лондон (Велика Британія) зустрічає найкращих спортсменів на

літніх Олімпійських іграх. Лондон став першим містом, яке прийматиме олімпійські ігри втретє.

 

 

Конкурс капітанів «Лото-здоров'я»

У чарівному мішечку знаходяться папірці з номерами. Кожен капітан по черзі виймає номер, якому відповідає питання, на яке капітан повинен дати відповідь. Кожна правильна відповідь -1 бал.

Вибери з переліку продуктів тільки ті, які негативно впливають на здоров'я: сметана, яблука, огірки, пепсі-кола, хліб, молоко, чіпси.

Що треба робити, щоб не хворіти, легше і швидше переносити зміни погоди? (Загартовуватися).

Кого називають «пасивним курцем»? (Людину, яка вдихає тютюновий дим, але сама не курить).

Вибери з переліку людських звичок ті, які корисні для здоров'я: загартовування, куріння, чищення зубів, гризти нігті, ввічливість, говорити неправду.

Яка невиліковна хвороба передається тільки через кров, спричиняється вірусом імунодефіциту, який ослаблює організм? (СНІД).

Яке приміщення у будинку є найнебезпечнішим? Чому? (Кухня, адже в ній містяться різні електроприлади, газова плита).

Підведення підсумків гри

Конкурс 4 " Кросворд."

Конкурс 5 "Чи знаєш ти види спорту? "

Конкурс 6 "Доповни речення ."

Конкурс7   Емблема олімпіади.

Викладач.

От і підійшла до кінця подорож олімпійськими шляхами,яка виявилася цікавою,пізнавальною,корисною,хоча і короткою,але кожен з вас ,хто зацікавився досягненнями та перемогами,силою та витривалістю наших спортсменів, завжди може дізнатися більше про успіх наших олімпійців, стаючи до їхніх лав, розширюючи свої знання.

Підсумок, нагородження команд.

 

 

 

D:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3404.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3387.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3391.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3401.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3395.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3408.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3413.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3414.JPG

D:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3415.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3421.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3424.JPGD:\Фото\работа\ритий захід\IMG_3433.JPG

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
12 травня 2020
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку