"Відмінювання прикметників у множині"

Про матеріал
Родина — це сім’яНаше повсякденне мовлення та письмо не може існувати без прикметників. Їх ми використовуємо чи не в кожному реченні. Назвати ознаку предмета чи приналежність комусь можна лише за допомогою прикметника. Тому ознайомтеся з правилами, наведеними нижче, і запам’ятайте морфологічні ознаки прикметника та розряди прикметників за значенням Прикметник — це частина мови, що виражає ознаку предмета і відповідає на питання який? чий? (зелений, мудрий, сміливий). Прикметники виражають ознаку: запаху (п’янкий, запашний); кольору (білий, зелений); віку (старенький, давній); розміру (величезний, середній); матеріалу (діамантовий, дерев’яний); якості (твердий, гнучкий); приналежності (зятів, сестрин); простору (далекий, близький); часу (ранній, вчорашній); внутрішні властивості (добрий, щедрий); зовнішні прикмети (смаглявий, чепурний); ознаки за відношенням до місця (міський, районний). Родина — це маленька ланка суспільства. Поняття «родина» для кожної людини різне, але практично завжди воно пов’язане з найдорожчими й рідними нам людьми. Що таке родина у моєму розумінні? Це сім’я, батьки, діти. Це коли любиш ти й люблять тебе. Найрідніші люди люблять не за якісь заслуги, а просто, за те, що ти є. Родинний зв’язок передбачає високий ступінь довіри між близькими людьми. Ми довіряємо своїм батькам, а батьки довіряють нам, і так далі по ланцюжку. Від слова родина віє теплотою і затишком, добром і любов’ю. Родина може асоціюватися не тільки з добром і любов’ю, але і з труднощами й тягарем. Дуже складно побудувати міцну й дружну родину, але завжди потрібно до цього прагнути. Коли я виросту, я хочу, що б в моїй родині було саме так! Я буду до цього прагнути. Адже сенс життя, на мою думку, полягає саме в щасливій родині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінювання прикметників у множині

Номер слайду 2

Запиши слова без помилок. Св'ятковий, мерихтить, голубя, тиждневий, молодьба, київа, церимонія, нище, юнатство, граєцця, шіснадцять, гіляччя, обїжжати. Святковий, мерехтить, голуб`я, тижневий, молотьба, Києва, церемонія, нижче, юнацтво, грається, шістнадцять, гілляччя, об`їжджати.

Номер слайду 3

Відмінювання прикметників  твердої групи чоловічого, жіночого та середнього  роду однини відбувається так:                                            чол.рід                    жін.рід              сер.рід. Н.в. (який?)                             високий                  червона            зелене        Р.в.  (якого?)                      високого                 червоної           зеленого   Д.в.  (якому?)                     високому               червоній            зеленому   З.в.   (Н.в., Р.в.)                    високий(ого)         червону             зелене. О.в.  (яким? )                         високим                 червоною         зеленим М.в.  (на якому?       на високому(ім  ) на червоній      на зеленому(ім)

Номер слайду 4

Відмінювання прикметників  м`якої  групи чоловічого, жіночого та середнього  роду однини відбувається так:                           чол.рід                жін.рід              сер.рід. Н.в.                     пізній                   осіння               безкрає   Р.в.                пізнього              осінньої            безкрайого. Д.в.             пізньому             осінній              безкрайому. Зн.в.                  пізній(ого)           осінню              безкрає    Ор.в.                 пізнім                  осінньою          безкраїм. М.в. на пізньому       на осінній         на безкрайому

Номер слайду 5

Відмінювання прикметників  м`якої  групи   множини відбувається так: Н.в.                     пізні  Р.в.                   пізніх  Д.в.             пізнім     Зн.в.                  пізні(іх)   Ор.в.                 пізніми        М.в.     на пізніх   

Номер слайду 6

Спишіть подані сполучення прикметників з іменниками у стовпчик, поставте їх у множині і запишіть через риску. Гордий прапор - горді прапори, мирна угода — мирні угоди, дружня зустріч — дружні зустрічі, складна задача — складні задачі прикра помилка — прикрі помилки.

Номер слайду 7

 Названий прикметник поставте у множині, доберіть відповідний за змістом іменник, назвіть утворене словосполучення. Дорогий — дорогі діти слабкий — сухий — хижий — козачий — мудріший — голубий — скупий — сміливий -

Номер слайду 8

Змоделювати ланцюги відмінкових форм прикметників, розташувавши їх у правильній послідовності. Виділити закінчення, назвати відмінки.1) Гіркому, на гіркому, гіркий, гірким, гіркого.2) На нижнім, нижній, нижньому, нижнього, нижнім. 3) Правильна, правильною, правильної, правильну, на правильній, правильній.4) Справжніми, справжніх, справжні, на справжніх, справжнім.5) Вродливим, вродливими, вродливі, на вродливих, вродливих.6) Заключним, на заключному, заключного, заключному, заключне.

Номер слайду 9

Записати словосполучення, уставляючи в закінчення прикметників букву и або і. Визначити відмінки. Виділити закінчення. Невелик..й став, у чист…й воді,весел.. хлопці, на чуж..й землі, ж….водайні краплини, широк..й долині, велик..м співом, могутн..й дуб, на величним святі, задумлив..м поглядом, щаслив..й долі, народн.. гуляння, пінист..й воді.

Номер слайду 10

Скласти речення, побудувати зв'язний текст. Записати дібравши заголовок. бджілка, ось, і, сну, прокинулась, зимового, від; весна,настала; чашечку ,вона,і,напоїла,відкрила,свою,соком,їх; з,сонце,полів,сніги,зігнало; вони,з,вилетіли,вулика,до,і,полетіли,фіалочки; з'явились,у,свіжі,пожовклі,зелені,траві,стеблини; подруг,розбудила; лапками,очиці,прочистила,волохатими. 

Номер слайду 11

3амініть подані словосполучення дієсловом в неозначеній формі  Зразок: Давати оцінку - оцінювати. Давати нагороду - Одягти на себе одяг - Виконувати стрибки - Виконувати танцювальні рухи – 

pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
2794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку