Відносини Київської держави з кочівниками

Про матеріал
Мета: показати учням, які наслідки мали князівські міжусобиці й набіги половецьких загонів; розкрити значення рішень з'їзду у Любечі; розвива¬ти вміння складати розповідь на основі опорних слів, розвивати історич¬ну свідомість, формувати початкові вміння критичного аналізу історичних фактів. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Дата 13.10.2021

План-конспект

Історія рідного краю

7 клас

Тема: «Відносини Київської держави з кочівниками»

Мета: показати учням, які наслідки мали князівські міжусобиці й набіги половецьких загонів; розкрити значення рішень з'їзду у Любечі; розвива­ти вміння складати розповідь на основі опорних слів, розвивати історич­ну свідомість, формувати початкові вміння критичного аналізу історичних фактів.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань

Формуємо хронологічні уміння

Поставте у хронологічній послідовності картки, на яких зазначе­но час перебування кочівників на території нашого краю: болгари, хозари, угорці, печеніги, торки, половці, монголо-татари

 

  1. Мотивація навчальної діяльності

Відносини з кочовими племенами, що з давніх-давен заселяли Південь сучасної України, були однією з найважливіших проблем для київських князів. Ще до утворення Київської Русі київським князям довелось вести боротьбу з хозарами., а потім настав складний період взаємовідносин з печенігами та половцями.

 

  1. Вивчення та засвоєння нового матеріалу

План уроку

  1. Відносини Русі з печенігами та торками
  2. Відносини Русі з половцями

Еврестична бесіда

Які на вашу думку джерела є основними під час вивчення історії Київської Русі та звідки ми дізнаємося про них? (писемні джерела, літописи, найвідоміший «Повість минулих літ»)

  1. Відносини Русі з печенігами та торками

У 915 р. літописи фіксують першу появу біля кордонів Русі племен печенігів, які в цей час воювали з хозарами. Вони уклали з київським князем мирну угоду, але вже через кілька років князь Ігор воював з ними. Пізніше печеніги були найманцями у війську Ігоря під час походу на Візантію.

Після перемог київського князя Святослава над Хозарським каганатом печенізькі племена, яких до цього стримувала Хозарія, рушили до кордонів Русі. Вони почали часто турбувати Русь своїми нападами. Сам Святослав загинув у бою з печенігами біля дніпровських порогів.

 

Пригадайте

Коли Святослав розгромив Хозарський каганат?(964 р.))

Остаточну поразку печенігам під стінами Києва в 1036 р. наніс Ярослав Мудрий. Після цього актавність печенігів зміщується на південь. До кінця XI ст. печеніги часто турбують Візантійську імперію, аж поки і за Дунаєм зазнають нищівної поразки.

 

Ключові дати(записати)

1036 р. - розгром печенігів Ярославом Мудрим

З літописів відомо про племена торків (або гузів), які часто виступали союзниками київських князів. Поряд з ними поселилися залишки печенігів, берендеї та деякі інші племена. Усіх разом їх називали чорними клобуками, за виглядом головних уборів.

На початку XI ст. на місцях проживання печенігів у східноєвропейських степах з'являється нова хвиля кочівників — "торки" давньоруських літописів, "узи" — візантійських хронік або "огузи" (гузи) творів східних авторів.

 

  1. Відносини Русі з половцями

У 1055 р. на кордонах Русі вперше з'явився новий кочовий народ — половці. (записати) Південь України згадується в літописах як Половецька земля. Цей край стає для Русі, за висловом автора "Слова о полку Ігоревім", "землею незнаною", яка розкинулася від Посулля (територія вздовж річки Сула) на півночі до Корсуня на півдні і Волги на сході.

За даними літописів, з 1055 р. до 1236 р. було 12 великих нападів половців на Русь(записати), стільки ж великих походів у відповідь здійснили руські князі. 30 разів половці брали участь у міжкнязівських усобицях. Разом з руськими князями половці ходили в походи на Польщу. Частими були шлюби між князями та половчанками.

Українські князі не раз ходили походами в Половецьку землю, щоб припинити набіги половецьких орд. Великі походи 1103, 1107, 1109, 1111 років закінчилися перемогою княжих військ.

Татаро-монгольську навалу половці сприйняли як спільне з русичами велике лихо й виступили разом з ними проти спільного ворога. Однак, як відомо, у битві на р. Калка об'єднані русько-половецькі війська зазнали нищівної поразки.(31 травня 1223 р.)(записати) 

 

Перегляд відеоролику «Хто такі половці» за допомогою QR-коду

 

 

  1. Закріплення вивченого

 

Гра «Вірю- не вірю»

  1. Першим кочовим народами на території краю були торки (ні, болгари)
  2. Хозарський каганат розгромив князь Святослав (так, біля Дінпрових порогів)
  3. Печеніги прийшли на території нашого краю одразу ж за болгарами (ні)
  4. Остаточної поразки печенігам завдав князь Ярослав Мудрий (так, у 1036 році)
  5. Торків ще називали «гузами» (так)
  6. Половці допомогали русичам у боротьба проти татар (так)
  7. За даними літописів половці здійснили 12 велеких нападів на Русь (так)

 

Хронологічний брейн-ринг. Учні почерзі називають будь яку дату, яку дізнгалися за тему уроку, або пам’ятають з минулих.

 

  1. Підсумок уроку

 

Кочівники з давніх-давен були досить велткою загрозою для Русі. З кожним століттям протичстояння з ними посилювалися. Відносини з половцями еволюціонували від ворожих до союзницьких перед новим ворогом, але найстрашніше було попереду. XIII століття принесло Україні нові випробування: в цей період її територія стала об'єктом агресії монголо-татарських орд.

 

  1. Домашнє завдання. Повторити пар. 1-6 підручника, конспекти всі. Підготуватися до к.р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хто такі половці ? | Спадщина Предків

Торки , Берендеи (Чёрные Клобуки). - Магазин «Казачий Хутор»

 

 

 

 

 

 

БОЛГАРИ

ХОЗАРИ

УГОРЦІ

ПЕЧЕНІГИ

ТОРКИ

ПОЛОВЦІ

МОНГОЛО-ТАТАРИ

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
5358
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку