Презентація на тему: "Портрет Гайя Юлія Цезаря"

Про матеріал
Гай Юлій Цезар походив із древнього патриціанського роду Юліїв. Рід Юліїв вніс помітний вклад у політику і життя ранньої Римської Республіки в 5-4 століттях до н. е. Не всі члени сім'ї Юліїв займали високі державні пости в республіці, але серед них все-таки є помітні політичні фігури.  Невідома дата народження Гая Юлія ЦезаряТак склалося, що дата народження великого полководця не відома сучасним історикам. Є історичні письмові записи давньоримських письменників, а також припущення фахівців які вивчають історичні факти з цих документів. У будь-якому випадку, ми ніколи не дізнаємося точну дату народження Гая Юлія Цезаря. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Портрет Гайя Юлія Цезаря

Номер слайду 2

1. Дитинство. Освіта. Виховання.

Номер слайду 3

Гай Юлій Цезар походив із древнього патриціанського роду Юліїв. Рід Юліїв вніс помітний вклад у політику і життя ранньої Римської Республіки в 5-4 століттях до н. е. Не всі члени сім'ї Юліїв займали високі державні пости в республіці, але серед них все-таки є помітні політичні фігури.   Невідома дата народження Гая Юлія Цезаря Так склалося, що дата народження великого полководця не відома сучасним історикам. Є історичні письмові записи давньоримських письменників, а також припущення фахівців які вивчають історичні факти з цих документів. У будь-якому випадку, ми ніколи не дізнаємося точну дату народження Гая Юлія Цезаря. 

Номер слайду 4

Мати Цезаря — Аврелія — була зі стародавнього і знатного, але плебейського роду Авреліїв. Незважаючи на знатність походження, родина Цезаря традиційно була зв'язана з противниками сенатського режиму, з тими, кого вважають представниками демократичного крила. Така традиція могла йти від матері, в роду якої були не тільки консули, але й народні трибуни. Також сестра його батька — Юлія, була одружена зі знаменитим Гаєм Марієм. *

Номер слайду 5

Дитинство На жаль, фахівцям з історії стародавнього Риму нічого не відомо, як пройшло дитинство маленького Гая. Адже люди, які робили записи життя видатних людей Риму, не могли витрачати свої сили і час на хлопчика, який поки нічого не приніс в розвиток своєї республіки, крім як факту свого народження. В основному, в той час записи велися тільки у священних книгах, на папірусі. Тим більше ніхто не знав, яке майбутнє чекає маленького Гая - воно могло стати ніяким, бо його родина в фінансовому плані вважалася дуже бідною, в порівнянні з іншими патриціанськими сім'ями стародавнього Риму.

Номер слайду 6

Юність Юність Гая Юлія Цезаря проходила у неспокійних умовах - до середини першого століття до н. е. в Римі наростає розпад демократії. Це час смути та масових заворушень. Пройшли часи, коли рід Юліїв вважався одним з найбагатших і найвпливовіших в Римі. Гай рано усвідомив, що без фінансової підтримки ззовні, йому не вдасться піднятися на вершину влади. Він володів природженим талантом до переконання інших людей, а саме найвпливовіших і найбагатших людей стародавнього Риму. Шлях до вершини влади Мало хто знає, що тільки двоє людей зіграли вирішальну роль в становленні Юлія Цезаря першим імператором - диктатором Римської республіки. Це Гней Помпей і Марк Красс. У Помпея була вся необхідна влада і вплив для просування Юлія Цезаря на сенатські посади. Марк Красс - найбагатша людина в стародавньому Римі давав гроші Цезарю в борг, щоб він підкуповував всіх, хто був не згоден з його політичними поглядами. Звичайно Цезар займав гроші в інших кредиторів, але ті давали гроші йому в борг, але не допомагали його просуванню в політиці.

Номер слайду 7

Тріумвірат До складу першого тріумвірату входили три видатних політики: Гней Помпей, Юлій Цезар і Марк Красс. Він був неформальним (незаконним) - про те, що на політичне життя в республіці впливають саме ці люди, мало хто знав. Зовнішній вигляд. Лавровий вінок Юлій дуже ретельно стежив за своїм зовнішнім виглядом. Часто мився, стриг нігті, волосся. Він ніколи не ходив неголеним. Деяких людей це дуже дратувало. У молодому віці він почав лисіти, що викликало сміх у його недоброзичливців. Наявність лаврового вінка на голові, означала, що Цезар не хотів щоб хтось, бачив його лисину. Походження прізвища Його нащадки славилися густою волосистістю, від наявності великої кількості волосся на їх головах пішло їх прізвище (Цезар - густо волохатий). Народження Він був вийнятий з утроби матері за допомогою маловідомого тоді методу в стародавньої хірургії - кесаревого розтину. Хоча цей факт нічим не підтверджений. Адже в той час такі операції робилися вкрай рідко, оскільки результат був всім відомий - мати дитини вмирала при цій складній операції для того часу. Але мати Гая Аурелія виховала його і була жива і здорова до самої смерті. Епілепсія Мало хто знає, що він страждав на епілепсію, як і Александр Македонський.

Номер слайду 8

Брут був його рідним сином Всі знають, що Марк Юній (Брут) і Юлій Цезар були хорошими друзями. Але є версія про те, що Брут міг бути його рідним сином. Адже багато історичних джерел підтверджують цю гіпотезу - з матір'ю Марка Брута у Цезаря був роман.    Один легіон завоював Єгипет Коли Цезар вирішив підкорити Єгипет, то боги здавалося б допомагали йому. Під час шляху доАфрики, у морі постійно вирував шторм і кораблі Цезаря просто зникали в морській безодні. На берег висадився всього лише один легіон.   Цезар в Єгипті Коли Цезар спускався на берег з корабля, то він спіткнувся і впав обличчям у пісок. У цьому його солдати побачили не добрий знак згори, моральний дух їх міг впасти. Піднімаючись з землі, він схопив жменю піску і стиснувши його в кулак сказав: «Ти в наших руках, Африка!». Таким чином він підняв моральний дух своїх людей, і Єгипет був завойований.  

Номер слайду 9

Смерть Юлія Цезаря Незадоволені республіканці підготували заколот. Цезаря вбили 15 березня 44 року до н. е., на засідані сенату. Коли диктатор сидів на своєму кріслі, один із змовників попросив його відкликати із заслання свого брата. Цезар рішуче відмовив. Тоді той кинувся на Цезаря, стягнув з нього червону тогу і крикнув: «Чого чекаєте, приятелі?» Змовник Каска перший ударив Цезаря стилетом у шию. Рана не була глибока й смертельна, і Цезар вирвав стилет з окликом: «Що робиш, проклятий Каско?» Тоді інші змовники кинулися з усіх сторін із стилетами. Цезар боронився і кричав, але коли побачив одного зі своїх близьких друзів — Брута серед змовників із витягненим стилетом, закрив собі лице тогою і перестав боронитися. Оповідали пізніше, що останніми його словами були: «І ти, Бруте, проти мене?». Він упав мертвий під статуєю Помпея, діставши 23 рани, бо кожний змовник заприсягся взяти участь у самосуді.

Номер слайду 10

2. Зовнішній вигляд. Характер.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сенкан Гай Юлій Цезар Геніальний, мужній. Роздавав землі воїнам, прощав боржникам, керував. Цезар – правитель східної або західної Римської імперії, за часів імператора. Людина з Великої літери, полководець, письменник!

Номер слайду 13

3. Політична діяльність.

Номер слайду 14

Помпей був наляканий успіхам Цезаря, тому він намагався переконати сенат, щоб Юлія відкликали із Галлії. Цезар розумів, що повертатися до Риму неможливо без війни. Тому у 49 році до н.е., Юлій перейшов річку Рубікон і розпочалася громадянська війна. Війну він виграв і одержав титул диктатора. Цезар мав тісні стосунки з Клеопатрою, він подорожував з нею Європою. Коли були сутички Птолемея XIV з Клеопатрою, він став на бік останньої. Також, Юлій мав сина, якого вони назвали – Цезаріон. Була проведена реформа календаря, який вели спеціальні жреці. Рік мав числитись 365 днів, а раз на чотири роки мав бути рік із 366 днями. Цей календар назвали в честь Цезаря – юліанський.

Номер слайду 15

Гай Юлій Цезар – письменник! «Записки про галльську війну» стали одними з найкращих творів Цезаря. Також, зберіглися «Записки про громадянську війну». «Похвала Геркулесу», трагедія «Едіп». У 59 році до н.е. Цезар став консулом і почав щомісячно видавати «Щоденні протоколи сенату і римського народу», започаткував пресу і журналістику… Юлій Цезар використовував риторику не як мистецтво впливу на людей, а як досягнення влади. Він хотів стати диктатором, тому вживав влучні фрази, наприклад: «Прийшов, побачив, переміг!»

Номер слайду 16

Номер слайду 17

4. Свідчення сучасників, висновки дослідників. В. Шекспір зображує Цезаря підкреслено буденно, навіть подекуди схематично, що дало підстави деяким дослідникам, зокрема Р. Бері, Л. Магвайру та ін., говорити, що Цезар більше нагадує статую, аніж живу людину.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ppt
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
8071
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку