Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо. Презентація до уроку

Про матеріал
Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо. Презентація до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Те, що ми називаємо поезією, живе в нашому серці. Пісня солов’я, плюскіт жабки, рух струмка — усе має свою поезію і творить її. Кі-но-Цураюки, давній японський поет Тема: „Відображення японських уявлень про красу в поезії Мацуо Басьо.“

Номер слайду 2

Мацуо — прізвище поета, який народився 1614 р. в м. Іґa-Уeно (нині – Іґа) на острові Хонсю. Хлопчика назвали Дзінсітіро, а коли він досяг повноліття, його стали називати Мунефуса.

Номер слайду 3

Басьо – це літературний псевдонім митця. У середині ХІІ ст. в Японії стихли війни, почали розвиватися наука, ремесла та різні види мистецтва. А колишні воїни – самураї – стали заробляти на життя не мечами, а мирними справами.

Номер слайду 4

Поет став відомим, але потерпав від бідності. Тому один з його учнів, син багатого торговця, умовив батька подарувати вчителеві невелику хатинку біля озера в передмісті Едо-Фукаґава. Посадивши біля хижки бананові дерева, назвавши її Басьо-ан („Бананова хатинка“) й узявши собі відповідний псевдонім — Басьо (дослівно означає „бананова пальма“ чи „бананове дерево“), письменник відчував себе щасливим, бо мав змогу творити.

Номер слайду 5

Великий вплив на творчість митця справила філософія дзен – напрям буддизму, (буддизм – давнє релігійно-філософське вчення, засноване на вірі в Будду й у духовне пробудження, поширене в Японії, Китаї та інших східних країнах), яке і тепер поширений у сучасний Японії.

Номер слайду 6

Мацуо Басьо помер у мандрах. 1694 р. він вирушив у подорож до м. Осаки, але в дорозі йому стало зле, і згодом він помер в оточенні своїх учнів. Його поховали в храмі Йошінака (нині префектура Шіґа). У самому центрі Токіо в районі Кото створено музей Мацуо Басьо. Довкола вирує сучасне місто, а тут – тиша й поезія.

Номер слайду 7

Сабі означає красу давнини, те, на чому лежить відбиток часу (тому японці, наприкдад, милуються давнім храмом або навіть каменем, який кілька століть пролежав в одному місці й покрився мохом).

Номер слайду 8

Дух сабі дуже яскраво виражений у вірші – хайку Мукаі Кьораі (учня майстра жанру хайку, знаменитого поета Басьо): Два сивих старці Голова до голови Любуються кольором вишні.

Номер слайду 9

Вабі означає принадливість буденното, звичайного (тому для японців можуть бути красивими будь-яка польова квітка, рідне помешкання чи предмети вжитку і т. д.).

Номер слайду 10

Вважається, що суть вабі передають вірші поета Фудзіварано Садаіе (1162-1241): Не бачу я навколо Ні кольору ніжних вишень, Ні червоних кленів. *** Тільки сумовита хатина на порожньому березі, У димку осінніх сутінок.

Номер слайду 11

Шібуй – це краса, у якій поєднуються природність і стримана вишуканість. Японці дуже цінують неяскраву красу.

Номер слайду 12

Юґен (словами сказати мало, а змісту виcловити багато). Те, про що європеєць скаже відверто (шо він любить і відчуває, чого прагне і т. д., у японських віршах буде висловлено через підтекст, тобто не прямо, а через образи природи, зовнішні деталі тощо. А ще в Японії існують особливі поняття для позначення того, що ми називаємо красивим.

Номер слайду 13

Хайку – традиційний жанр японської поезії: неримований вірш, що складається з трьох рядків: у першому – 5 складів, у другому – 7, у третьому – 5. Довгий, довгий шлях – і ніхто не йде навстріч, лиш осіння ніч ...

Номер слайду 14

Літо в Японії.

Номер слайду 15

Осінь в Японії. Осінь в Японії. Осінь в Японії.

Номер слайду 16

Весна в Японії (цвітіння Сакури).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зима в Японії.

Номер слайду 19

А ось як звучить хайку на японській мові: фуру (старый) икэ (пруд) я (и (вот)! ) кавадзу (лягушка) тобикому (прыгнула) мидзу но (воды) ото (звук) 古池や蛙飛びこむ水の音 О, дремотный пруд, прыгают лягушки вглубь, слышен всплеск воды. (Перевод Валерия Брюсова)

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Творче завдання: самостійно скласти 3-4 хайку, дотримуючись законів цього жанру. Оберіть самостійно 2-4 хоку та зробіть їх письмовий аналіз, ілюстрації. Ознайомитись з біографією Роберта Бернса.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

ppt
Додано
23 квітня 2019
Переглядів
3842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку