Відокремлена обставина

Про матеріал
Відокремлена обставина. Види обставин. Обставина – це другорядний член речення, який служить для граматичного вираження різних обставин дії, стану або ознаки і відповідає на питання де? коли? як? для чого? чому? та ін. Відокремлюються обставини, якщо вони: виражені дієприслівниковим зворотом у будь-якій частині речення:Сторож, несучи сніданок, стукнув дверима. виражені одиничним дієприслівником і означають додаткову дію, причину, час, умову дії (якщо стоять перед присудком):Повечерявши, полягали спати. мають прийменники незважаючи на, починаючи з, кінчаючи:Сікач, незважаючи на свою чималу вагу й короткі ноги, дуже прудко бігає.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлена обставина

Номер слайду 2

Обставина – це другорядний член речення, який служить для граматичного вираження різних обставин дії, стану або ознаки і відповідає на питання де? коли? як? для чого? чому? та ін.

Номер слайду 3

Види обставин: Види Питання Що означають Приклади Способу дії Які? Яким способом? Спосіб чи якість дії І мале діло роби старанно. Місця Де? Куди? Звідки? Місце дії, її напрям чи вихідний пункт Бур’ян і в кишені може вирости. Часу Коли? Відколи? Доки? Як довго? Відношення дії, ознаки чи стану до певного часу. Хвали день увечері. Причини Чому? Через що? З якої причини? Причину дії. Зі страху очі стають великі. Мети З якою метою? Навіщо? Для чого? Мету дії. Вола кличуть не мед пить, а воду возить. Умови За якої умови? У якому випадку? Умову, за якої може відбутися дія. Не зоравши, не посієш. Допустові незважаючи на що? Ознаку чи дію, що відбувається наперекір чомусь. Хоч сонячно, плаща не забувай.

Номер слайду 4

Пригадайте! Дієприслівник — особлива форма дієслова, яка означає додаткову дію, що супроводить головну, виражену дієсловом, і відповідає на питання що роблячи? що зробивши? Гуркочучи, проїхала колона вантажних машин. Дієприслівник разом із залежними від нього словами утворює дієприслівниковий зворот, який у реченні виконує роль поширеної обставини. Вертаючись додому, Юхим з греблі побачив сина (Головко)

Номер слайду 5

Відокремлюються обставини, якщо вони (запишіть у зошит): виражені дієприслівниковим зворотом у будь-якій частині речення: Сторож, несучи сніданок, стукнув дверима. виражені одиничним дієприслівником і означають додаткову дію, причину, час, умову дії (якщо стоять перед присудком): Повечерявши, полягали спати. мають прийменники незважаючи на, починаючи з, кінчаючи: Сікач, незважаючи на свою чималу вагу й короткі ноги, дуже прудко бігає.

Номер слайду 6

Комами не відокремлюються (запишіть у зошит): одиничні дієприслівники, що означають спосіб дії і своїм значенням близькі до прислівника: Я був молодий, здоровий і міг працювати не втомлюючись. обставини перед неповторюваними сполучниками і, та = і, або, чи, які з’єднують дві відокремлені обставини, виражені дієприслівниками або дієприслівниковими зворотами: Хвилюючись і все ще не отямившись, солдат розповідав про себе. дієприслівникові звороти фразеологічного типу: Говорити не переводячи руху. Бігти не чуючи ніг. Тікати не пам’ятаючи себе.

Номер слайду 7

Зверніть увагу! (запишіть у зошит) Обставини з прийменниками внаслідок, залежно від, у зв’язку з, згідно з, завдяки, відповідно до, на відміну від можуть відокремлюватися або не відокремлюватися залежно від ролі в реченні або бажання автора:  Отруйні опеньки, на відміну від їстівних, не мають на своїй ніжці білого кільця.

Номер слайду 8

Завдання: Прочитайте §36 (правила), стр.238. Виконайте письмово вправу 424. Тихо-тихо зазвучав голос дедалі все дужчаючи та піднімаючись угору. Слухаючи всі ураз стихли. І було що послухати. У кожного перед очима встала ніч тиха та зоряна. Сизим мороком криє вона страшенні скелі. Здається гори ворушаться скелі шепочуть між собою дослухаючись до того гомону. Серце завмирає душа ширшає. Ніби чуєш як б’ється світове серце. Пісня завмерла. Луна від неї бриніла в душі кожного ворушачи якісь почування. Усі мовчки схилившись сиділи (За Панасом Мирним)

Номер слайду 9

Перевіримо вправу 424. Тихо-тихо зазвучав голос, дедалі все дужчаючи та піднімаючись угору. Слухаючи, всі ураз стихли. І було що послухати. У кожного перед очима встала ніч, тиха та зоряна. Сизим мороком криє вона страшенні скелі. Здається, гори, тремтячи, ворушаться, скелі шепочуть між собою, дослухаючись до того гомону. Серце завмирає, душа ширшає. Ніби чуєш, як б’ється світове серце. Пісня завмерла. Луна від неї бриніла в душі кожного, ворушачи якісь почування. Усі мовчки, схилившись, сиділи (За Панасом Мирним).

Номер слайду 10

Виконайте завдання (письмово) Переписати, розставляючи розділові знаки. В останньому реченні підкреслити члени речення. Вогонь в печі лежав втомившись тихо дрімаючи жаром (М.Коцюбинський). Іде виграваючи міддю в серця ударяючи марш (М.Бажан). Коваль пішов замкнувши кузню (Олександр Олесь). Ми на вигоні в цурки грали партизанили й воювали вкравши пруття стальні в коваля (В.Симоненко).

Номер слайду 11

Перевіряємо! Переписати, розставляючи розділові знаки. В останньому реченні підкреслити члени речення. Вогонь в печі лежав втомившись, тихо дрімаючи жаром (М.Коцюбинський). Іде, виграваючи міддю, в серця ударяючи, марш (М.Бажан). Коваль пішов, замкнувши кузню (Олександр Олесь). Ми на вигоні в цурки грали, партизанили й воювали, вкравши пруття стальні в коваля (В.Симоненко).

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Прочитайте §36, стр.238. Повторити види обставин §18, стр.212. Виконайте вправу 427, стр.240 (письмово). Підкресліть відокремлені члени речення.

Номер слайду 13

Використані джерела: https://zno.if.ua/?p=4000 https://zno.if.ua/?p=4334 http://glazova.org.ua/wp-content/uploads/2017/02/ukrmovaplany-konspekty-8kl-2.pdf Українська мова: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл./ О.П.Глазова. – Х.: ФОЛІО, 2016. – С.238-245.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Васильченко Ірина Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
49434
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку