Відомі вихідці з України

Про матеріал
презентація "Відомі вихідці з України" дасть можливість організувати роботу на уроці , використовуючи різні підходи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відомі вихідці з України

Номер слайду 2

Після цього уроку учень/учениця:1. зіставляє джерела інформації щодо достовірності та повноти2. пояснює вплив вчинків окремої людини на її найближче оточення, місцеву громаду, Україну та світ. УВАГА ! Протягом уроку, спостерігайте за роботою однокласників, щоб вкінці уроку змогли визначити: хто х вас був найбільш активним, точним у відповідях, дотримувався правил академічної доброчесності , давав повні, змістовні відповіді. ПРИГАДАЄМО! Що означає «академічна доброчесність»це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, з метою забезпечення довіри до результатів навчання (списування,обман, необєктивне оцінювання(занижування або завищування балів)

Номер слайду 3

Гра «Передаю далі»По черзі, передаючи естафету однокласнику, пригадувати імена відомих українців (науковців, спортсменів) або ж винаходи. Працюємо швидко, хто не знає, входить з гри. Час 3 хв

Номер слайду 4

Епіграф уроку :«Нашого цвіту — по всьому світу»- Як ви розумієте епіграф уроку?- Про що,на вашу думку, піде мова на уроці?Поміркуємо…Поясніть вислів «українське коріння»

Номер слайду 5

18.1. Українська діаспора. Робота з поняттями. Діаспора – це частина певної етнічної спільноти (народу), що постійно проживає поза межамиІсторичної батьківщини. Еміграція - це вимушена чидобровільна зміна місцяпроживання окремих груп людей,переселення зі своєї батьківщини,країни, де вони народилися і виросли, в інші країни глобальногосуспільства з економічних,політичних або релігійних причин

Номер слайду 6

Робота з текстом ст 125-126 Вправа «Читання з позначками» (вчитель читає)Завдання:1. Виділити причини еміграції українців2. У яких країнах світу сформувалась українська діаспора?3. Чому , на вашу думку, українська діаспора піклується про збереження власних традицій?4. Назвіть причини еміграції українців сьогодні.

Номер слайду 7

Самостійна робота . Складаємо сенкан. Складіть сенкан зі словами «діаспора» або «еміграція»СКЛАДАЄМО СЕНКАН1. ПЕРШИЙ РЯДОК — тема, один іменник або займенник, який позначає об’єкт обговорення.2. ДРУГИЙ РЯДОК — два прикметники або дієприкметники, що описують і характеризують тему.3. ТРЕТІЙ — три дієслова про характерні дії об’єкта.4. У ЧЕТВЕРТОМУ РЯДКУ маємо цілу фразу з чотирьох слів, за допомогою якої висловлюємо особисте враження, розуміння теми (іноді вдалим є використання цитати з тексту, прислів’я).виросли, в інші країни глобального 5. П’ЯТИЙ РЯДОК це одне слово-резюме (зазвичай іменник), синонім до теми, що являє собою підсумок і висловлює сутність об’єкта.

Номер слайду 8

Наука та мистецтво. Тисячі українців були змушені шукати кращої долі за кордоном. Але навіть у чужих країнах вони пам’ятали про своє походження та змогли вразити світ своїм талантом. Українці займали важливі державні посади у чужих країнах, підкорювали космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства.

Номер слайду 9

американський фізик і винахідник, якого називають «батьком світлодіодів». Йому належить винахід першого напівпровідниковго світлодіоду, що працює у видимому діапазоні. Йому також належить патент на лазерний свідлодіод, що працює у CD чи DVD приводі, і ще більше 30 важливих патентів. За походженням закарпатський русин. Любомир Романків народився 17 квітня 1931 року в місті Жовкві на Львівщині. Громадянин Канади, один з творців жорсткого диска для персональних комп'ютерів і ноутбуків, в даний час - провідний вчений компанії IBM в області комп'ютерних технологій, автор і співавтор 67 патентів, директор відділу електрохімічної технології та магнетизму Дослідницького центру корпорації IBM у м. Йорктаун-Хайтс, штат Нью-Йорк.

Номер слайду 10

Стів Возняк -конструктор одного з перших персональних комп'ютерів у світі («Apple I»), співзасновник фірми Apple

Номер слайду 11

Батьки Квітки Цисак — вихідці із Західної України. Вона народилася вже у США. З нею працював продюсер Майкла Джексона Квінсі Джонс, голос звучав у рекламі для Mc. Donald’s, Coca-Cola, American Airlines та для Ford Motors.

Номер слайду 12

«Я українець — і цим пишаюся»,— так він відповів на пропозицію Шарля де Голя. Сергій Лифар родом з Київщини. З юності його тягнуло до мистецтва — молодим співав у хорі, грав на скрипці та фортепіано. Балетом почав займатися із 17 років. До Парижа його забрала вчителька танців, яка емігрувала. Ним захоплювалися митці та критики, називаючи його богом танцю. Серед друзів Сержа — Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Коко Шанель. Від громадянства Франції танцюрист відмовився.

Номер слайду 13

Борис Лисаневич. Цікавою є доля артиста балету з Одеси, який у 1920-хроках виїхав теж до Франції, – Бориса Лисаневича. Тутвін довгий час тішив місцеву публіку своїми артистичними талантами. Коли опинився в Азії, то познайомився з майбутнім королем Непалу і переконав його «відкрити» країну для туристів. У Непалі Борис Лисаневич сам заснував перший готель і приймав гостей. Завдяки йому увесь світ дізнався про дивовижної краси невелику гірську державу, від якої відкривався шлях на знамениту гору Еверест.

Номер слайду 14

У 5 років Міла Йовович емігрувала з батьками до Америки. Тут вона й почала успішну акторську кар’єру. Крім цього, Міла ще співає, грає на музичних інструментах та є професійною моделлю. На відміну від багатьох емігрантів, які бували в Україні раз у житті, вона тут бувала не раз. Під час Революції гідності підтримала українців та закликала шанувальників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.

Номер слайду 15

Продовж речення……1. Стів Возняк ……2. Відома акторка, в дитинстві емігрувала з батьками до США, грає на музичних інструментаї, модель3.4. Засновник конкурсу знавців української мовиконструктор одного з перших персональних комп'ютерів у світі («Apple I»), співзасновник фірми Apple. Міла Йогович. Квітка Цісик. Петро Яцик

Номер слайду 16

Домашня робота. Прочитати п 18. на основі п 18.3. створити ментальну карту. Спорт туризм????????

pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
1062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку