Виготовлення аплікації за шаблоном.5 клас

Про матеріал
Перш ніж розпочати вирізувати деталі аплікації, тканину необхідно випрати або добре намочити. Під час прання тканина може збігтися, з неї може змитися зайва фарба. Завдяки цьому в готовому виробі тканина не збігатиметься і більше не линятиме. Виготовляючи аплікацію, важливо пам’ятати, що кожна тканина має характерне для неї зсідання, до того ж бавовняні тканини збігаються менше, а вовняні — більше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Практична робота: виконання основних елементів ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ АПЛІКАЦІЇ (ЗА ШАБЛОНОМ). ПРИКРІПЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ АПЛІКАЦІЇ НА ОСНОВУ. ШОВ«УПЕРЕД ГОЛКУ» І ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ. ГРАФІЧНЕ ЗОБРАЖЕННЯ ШВА ТА ПОСЛІДОВНІСТЬ ЙОГО ВИКОНАННЯ

Номер слайду 2

Опитування Які способи розмічання малюнка на тканині ви запам’ятали? Як це полегшить виконання подальшої роботи? Для чого ми виготовили шаблони деталей виробу? Яким інструментом ви користувалися під час вирізання? Яких правил безпечної роботи потрібно дотримувати?

Номер слайду 3

Гра «Заповни пропуски в реченнях» Під час роботи ножиці на столі класти ........, із .... лезами. Під час вирізування притримувати матеріали пальцями лівої руки, розміщуючи їх .... . Шпильки слід зберігати в .... . Не можна користуватися .... шпильками.

Номер слайду 4

Гра «Заповни пропуски в реченнях» Шпильки прикріпляти гострими кінцями у напрямку .... . Передавати ножиці .... лезами .... вперед. Світло має падати з .... боку. Відстань від очей до виробу, що виготовляють, повинна бути ..... см.

Номер слайду 5

Інструкційна картка «Послідовність виготовлення виробу» Виготовити деталі виробу (за шаблоном) Вирізати деталі по контуру

Номер слайду 6

Інструкційна картка «Послідовність виготовлення виробу» Розмістити деталі на основі зі скопійованим малюнком, приколоти шпильками Прикріпити деталі до фону швом «уперед голку», вийняти шпильки

Номер слайду 7

Інструкційна картка «Послідовність виготовлення виробу» Пришити деталі до фону за допомогою петельного шва Оздобити виріб. Зробити остаточну обробку: почистити, попрасувати з виворітного боку

Номер слайду 8

Інструкційна картка «Послідовність виготовлення виробу» Оформити виріб за бажанням (у рамку, торочками, петельним швом)

Номер слайду 9

Тема уроків ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ АПЛІКАЦІЇ (ЗА ШАБЛОНОМ). ПРИКРІПЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ АПЛІКАЦІЇ НА ОСНОВУ. ШОВ «УПЕРЕД ГОЛКУ» І ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ. ГРАФІЧНЕ ЗОБРАЖЕННЯ ШВА ТА ПОСЛІДОВНІСТЬ ЙОГО ВИКОНАННЯ

Номер слайду 10

Завдання уроків Знати: як виготовити деталі аплікації за шаблонами, прийоми виконання та графічне зображення шва «уперед голку», правила безпечної праці під час виконання практичних робіт. Уміти: розкроювати деталі аплікації, застосовувати шов «уперед голку» для їх приметування на основі.

Номер слайду 11

Правила підготовки тканини до розкроювання За необхідності тканину піддають декатируванню (обробка зволожуванням, парою або гарячою водою з подальшим просушуванням). Підібрану тканину для деталей аплікації розкласти на столі та ретельно розправити.

Номер слайду 12

Правила підготовки тканини до розкроювання Перевірити на наявність дефектів: нечіткий спотворений малюнок, потерті та порвані місця, наявність плям тощо. Визначити лицьовий та виворітний боки тканини.

Номер слайду 13

Правила підготовки тканини до розкроювання Визначити напрямок ниток основи деталей, він повинен збігатися з напрямком ниток основи тканини зі скопійованим малюнком. Визначити напрямок малюнка, розглянути, як він може впливати на розкладання шаблонів.

Номер слайду 14

Правила розміщення шаблонів на тканині Шаблони розташовувати на тканині економно, щоб було якомога менше відходів. Найкраще використовувати залишки тканин. Якщо деталі виготовляють із тканини одного кольору, спочатку розташувати шаблони великих деталей, а потім малими заповнити проміжки.

Номер слайду 15

Правила розміщення шаблонів на тканині Шаблони прикласти промаркованим боком до виворітного боку тканини, враховуючи напрямок ниток основи, малюнка. Приколоти їх шпильками вістрям від себе, обвести.

Номер слайду 16

Правила розміщення шаблонів на тканині Зняти шаблони, відповідно них промаркувати деталі. Перевірити наявність усіх деталей, правильність їх розташування на тканині, вирізати точно по лінії контуру.

Номер слайду 17

Увага! Часто в аплікації доводиться накладати одну деталь на іншу. У таких випадках спочатку вирізають нижню деталь, а потім на неї накладають верхню. Вирізування деталей аплікації

Номер слайду 18

Процес вирізування деталей виробу з тканини називається розкроюванням. Розріз тканини по контуру деталі називають зрізом. Деталь виробу, виготовлена з одного куска матеріалу, називається деталлю крою.

Номер слайду 19

Інструкційна картка «Виготовлення деталей аплікації з тканин за шаблонами» Підготувати тканину до розкроювання. Шаблони накласти промаркованим боком до виворітного боку тканини, враховуючи напрямок ниток основи, малюнка. Приколоти їх шпильками вістрям від себе, обвести по контуру крейдою.

Номер слайду 20

Інструкційна картка «Виготовлення деталей аплікації з тканин за шаблонами» Перевірити наявність усіх деталей, правильність їх розташування на тканині. Зняти шаблони, відповідно до них промаркувати деталі. Вирізати точно по лінії контуру.

Номер слайду 21

Інструкційна картка «Виготовлення деталей аплікації з тканин за шаблонами» Розкласти на малюнок основи, розправити. Прикріпити шпильками, направляючи вістрям від себе. Починати від середини деталі до зрізу, щоб не утворились зморшки та перекоси. Перевірити якість виконання.

Номер слайду 22

У ручному шитті деталі виробів з’єднуються між собою швейними нитками за допомогою голки. Нитка, якою шиють або вишивають, називається робочою. Місце, у якому голка входить у тканину, називається проколом, а довжина нитки між двома проколами — стібок. Ряд однакових стібків утворюють шов.

Номер слайду 23

Нитки для виконання тимчасових ручних швів не повинні бути міцними, щоб їх легко можна було видалити. Для виконання тимчасових ручних швів використовують бавовняні котушкові нитки № 50 або № 60, а якщо тканина тоненька — № 80.

Номер слайду 24

Щоб ниткою було зручно працювати, слід правильно вибрати її довжину. Вона має бути приблизно вдвічі більшою від відстані від пальців до ліктя.

Номер слайду 25

Шов «уперед голку» — це ряд стібків і проміжків між ними однакової довжини. В аплікації цей шов використовується для тимчасового прикріплення деталей аплікації на основу (приметування). Графічне зображення: — — — — — — –

Номер слайду 26

Шов «уперед голку»

Номер слайду 27

Послідовність виконання шва «уперед голку» для приметування деталей аплікації Закріпити кінець нитки за допомогою вузлика. Визначити довжину стібка. Розпочати роботу з лицьового боку, вивести голку на виворітний бік.

Номер слайду 28

Послідовність виконання шва «уперед голку» для приметування деталей аплікації Відміряти обрану довжину стібка, вивести голку на лицьовий бік тканини. Продовжувати до потрібної довжини шва. З лицьового боку зробити невеликий стібок, закріпити нитку.

Номер слайду 29

Виконання шва «уперед голку»

Номер слайду 30

Вимоги до виконання шва «уперед голку» Виконувати шов справа наліво з лицьового боку роботи. Усі стібки робити однакової довжини. З обох боків тканини шов має бути на вигляд однаковим (пунктир). Шов не повинен стягувати тканину.

Номер слайду 31

Вимоги до виконання шва «уперед голку» Довжина стібків залежить від товщини тканини. Для виконання роботи нитку закріплювати вузликом. Колір нитки не має значення — пізніше вона буде непотрібна.

Номер слайду 32

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог під час виконання ручних швейних робіт Шити треба сидячи на стільці зі спинкою. Сидіти потрібно прямо, не сутулячись. Під час шиття правою рукою світло повинно падати зліва на робоче місце, під час шиття лівою рукою — праворуч. Через кожну годину шиття необхідно робити відпочинок для очей на 5...10 хв. Під час відпочинку очі перевести на спокійне забарвлення, виконати гімнастику для м’язів очей.

Номер слайду 33

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог під час виконання ручних швейних робіт Інструменти і пристосування зберігати у спеціальній шкатулці чи скриньці. Під час виконання ручних робіт шкатулку з інструментами та пристосуваннями класти на стіл праворуч від тканини. Голкою працювати обережно. Не підносити голку близько до обличчя.

Номер слайду 34

Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог під час виконання ручних швейних робіт Після роботи голку зберігати тільки у гольнику або покласти у спеціальну коробку. Не залишати голку без нитки. Забороняється зберігати голку, вколовши її в одяг. Ножиці на робочий стіл класти зі зімкненими лезами, направленими від себе.

Номер слайду 35

Інструкційна картка «Виконання шва «уперед голку» на аркуші в клітинку Визначити довжину стібка і довжину проміжку між стібками, наприклад дві клітинки. За допомогою олівця намітити точки проколювання на аркуші

Номер слайду 36

Інструкційна картка «Виконання шва «уперед голку» на аркуші в клітинку Відміряти довжину нитки. Усилити в голку так, щоб один кінець був довшим за інший. Закріпити кінець довшої нитки за допомогою вузлика

Номер слайду 37

Інструкційна картка «Виконання шва «уперед голку» на аркуші в клітинку Уколоти в першій точці з лицьового боку, вивести голку на виворітний бік аркуша

Номер слайду 38

Інструкційна картка «Виконання шва «уперед голку» на аркуші в клітинку У наступній точці вивести голку на лицьовий бік тканини.

Номер слайду 39

Інструкційна картка «Виконання шва «уперед голку» на аркуші в клітинку Уколоти в точці, розміщеній лівіше, виколоти в наступній точці, так до кінця шва. Виконати зразок шва завдовжки 10 см. З лицьового боку зробити невеликий стібок, закріпити нитку.

Номер слайду 40

Інструкційна картка «Приметування деталей аплікації на основу» Розглянути основу з прикріпленими деталями аплікації. Підготувати нитку відповідної довжини з вузликом. Роботу починати з лицьового боку справа. Відступивши від краю деталей 0,3 см, приметати деталі, виконавши шов «уперед голку».

Номер слайду 41

РЕФЛЕКСІЯ Як ви розумієте поняття «економно використати матеріали?» Як враховують напрямок нитки основи та малюнка під час розкладання лекал? Чому, приколюючи деталі аплікації, шпильки слід направляти вістрям від себе? Яких правил безпечної праці слід дотримувати під час розкроювання, шиття?

Номер слайду 42

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підготувати інструменти та матеріали для практичної роботи: ножиці, голку, лінійку, нитки, основу виробу з приметаними деталями, аркуш паперу в клітинку.

Номер слайду 43

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Матеріал, рекомендований для опрацювання вдома Автори підручників Ходзицька І. Ю., Павич Н. М., Горобець О. В., Безносюк О. І. Сидоренко В. К., Мачача Т. С., Титаренко В. П., Павх С. П., Гаврилюк Г. М. Параграфи

Номер слайду 44

Джерела: 1. Чемшит В. Г. Усі уроки трудового навчання (дівчата). 5 клас. Інваріантний модуль. — Х. : Вид. група «Основа», 2013.— 158, [2] с. : іл., табл. — (Серія «УСІ уроки»). 2. narodna-osvita.com.ua 3. shkola.ua

ppt
Додано
22 січня 2022
Переглядів
3643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку